- The L.C.M of 4/2, 2/6, 8/9 is
5/36/37/38/310/3Option D

L.C.M= L.C.M of numerator/H.C.F of denominator

=L.C.M of 4,2,8/H.C.F of 3,6,9=8/3 - The ratio between two number is 6:5 if their HCF is 10. Then the numbers are.
10,2040,5060,5050,7030,80Option C

Let the number be 6x, 5x

HCF of 6x,5x=x

ie) x=10(given)

Then the numbers are 6x,5x=60,50 - Find the average of first 14 natural number.
105109111134156Option A

average of first n natural number=n(n+1)/2

here n=14

average=14(14+1)/2=7×15=105 - The sum of ages of three sister born of the intervals of 2 years each is 42 years. What is the age of the youngest sister ?
1112131415Option B

x+(x+2)+(x+4)=42 (given the intervals are 2 years)

3x+6=42 x =36/2=12

Age of the youngest sister=12 years - Cost of a mobile is Rs .5000 and selling price is Rs. 7000.What is the profit percent?
3035404550Option C

Profit % = p/c.p x 100

=2000/5000 x 100

P%=40 - Ganesh can do a task in 4days . Prem can do a task in 3 days. How long if will take if both Ganesh &Prem work together?
2 d 3 hr4d 6 hr6 d 7 hr1 d 5 hr4 d 3 hrOption D

Ganesh 1day work=1/4

Prem 1day work =1/3

(Ganesh+Prem) =1/4+1/3=7/12

So Ganesh& Prem will complete in 12/7=1 5/7=1day 5hrs together. - If a boat travels with a speed 25km/hr in still water and the speed of stream is 5km/hrs . What would be the time taken by boat to go 40 km upstream?
246810Option A

Upstream speed = x-y km/hr

=25-5=20 km/hr

T=distance/speed

T=40/20=2hrs - what is the simple interest on Rs 60000 at 5 ½% per annum for 2 years?
59006600770068007800Option B

S.I = P X R X T/100=60000 x 5 ½ x 2/ 100

S.I=Rs 6600 - Ram deposits Rs .20,000 for 2years with 5% compound interest. What amount will be get at last?
2205045000135002650024000Option A

Amount= P x (1+r/100)n

=20000 X (1+5/100)2

=20000 x 105/100)2

=20000x 105×105/10000

=Rs .22050 - A florist choose one rose at random from the basket which have rainbow colors of roses. what is the probability of choosing yellow color rose?
1/81/71/91/51/6Option B

S=(rainbow color roses)

S=(V,I,B,G,Y,O,R)=N(S)=7

P(Yellow rose)=P(S)/N(S)=1/7 (Only one yellow rose) - How many multiples of 2 are there in 10 to 80?
4240383648Option D

Multiples of 2 =>last digits must be 0, 2, 4, 6, 8

And first digit 1,2 ,3,4,5,6,7,

So there are 7 choices for the first number and 5 choices for the second number.

So there are 5x 7 =3 5 + 1= 36 (include 80) multiples of 2 in between 10 and 80. - In a shop two partners invested in the ratio 10:20 and they got the profits in the ratio 5:4.If the first partner invest the money for 10 months the how many months the second partner invested?
1214161820Option C

Investment ratio: 10:20

Profit ratio :5:4

First partner invested 10 months.

Second parner invested x (take) months.

So 10 x 20 / 10 x x = 5/4

20/x = 5/4

x = 16 months - Two glasses of equal capacity contains sand and color powder.The ratio of the mixing is 2:3 and 5:4 respectively. These mixture are transferred into a big bowl.Then what is the ratio of sand and color powder in the bowl?
1:45:72:97:74:5Option D

Ratio= 2 + 5 : 3+4 = 7: 7 - The population of mosquitoes in a certain colony doubles every two hours. If 4 hours ago there were 1,000 mosquitoe in the colony, in approximately how many hours will the colony population exceed 250,000 mosquitoe?
68101214Option D

4 hrs ago= 1000

now = 4000

12 hrs= 2,56,000 So approximately 12 hrs. - A boy can work equal to 2 days of girl in a day. One child can work one-third of the work done by a girl in 1 day. If an company owner hires 52 pairs of hands of boys, girls and children in the ratio of 6 : 5 : 2 and pays them in all Rs.1060 at the end of the work, then what will be the daily wages (in rupees) of a child?

45678Option B

1 boy = 2 girl and 1 girl = 3 children

Work done by 1 boy= work done by 2 girls= work done by 6 children

Ratio of their efficiency = 6 : 3 : 1

Let an estate-owner hires boys, girls and children as 6x, 5x and 2x respectively.

Given,

6x+5x+2x= 52

Or x=4

Number of boys = 24

girls=20 and children = 8

As wages are proportional to the amount of work done, then

Wages divided into ratio of = = 36 : 15 : 2

Share of children=1060/53 *2 = 40

Share of 1 child = 40/8=5

Youre so cool! I dont suppose Ive learn anything like this before. So good to search out anyone with some authentic thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this web site is one thing that’s needed on the web, somebody with a bit of originality. helpful job for bringing something new to the internet!