 # Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 179

1. If the marked price of the Sofa is Rs.2800 and the Shop offers X % of discount. If he sold at the sofa at Rs.2400, then find the value of X?

12
13
14
15
16
Option C
2800 * (100 – X)/100 = 2400

100 – X = 600/7

X = 100/7

X = 14.28 %

2. A 72 litres of mixture of water and milk in the ratio of 4: 5. Then adding some amount of water and the volume of the mixture is increased by 88 liters. The quantity of the milk is how much percentage more or less than of water in the final mixture?

17
18
19
20
10
Option A
Milk = 5/9 * 72 = 40

Water = 4/9 * 72 = 32

Added water quantity = 88 – 72 = 16

Total quantity of water = 16 + 32 = 48

Required percentage = [(48 – 40)/48] * 100 = 16.67 %

3. The income of Pattu is Rs. 8000 and he spends Rs. 3200 and save the remaining amount. What percent of salary he saves?
50
60
70
90
75
Option B
Income = 8000

Expenditure = 3200

Savings = 8000 – 3200 = 4800

Required percentage = 4800/8000 * 100 = 60 %

4. The ratio of income of Revathi and Gayathri is 4: 5. The sum of their expenditures is Rs. 40000 and the amount of the savings of Revathi is equal to the expenditure of Gayathri. Find the ratio of their incomes to the sum of their savings?
2
1.9
1.8
1.7
1.6
Option
Income Expenditure Savings

R … 4x … y … 4x – y

G … 5x …. 4x – y …. 5x – (4x – y) = x + y

Required ratio = (4x + 5x): (4x – y + x + y)

= > 9x : 5x = 9 : 5

= > (9/5) = 1.8

5. Ravi and Kavi shared a profit in the ratio of 5: 4. They invested for 7 months and 8 months respectively. Then find the ratio of their investments?

1.9
1.6
1.4
1.8
1.6
Option C
Investment ratio * Period ratio = Ratio of profit

Ratio of investment = Ratio of profit / Period ratio

= > (5 / 7) : (4 / 8)

= > 10 : 7

= > (10/7) = 1.428

6. The sum Rs. 12000 invested at same rate of interest in simple and compound interest scheme and the difference between the interests is Rs. 270 for 2 years. Find the rate of interest?
12
13
14
15
16
Option D
Difference = P * R * R / 100 * 100

270 = 12000 * R * R / 100 * 100

Rate of interest = 15%

7. What is the rate of interest on the amount Rs. 20000 invests in the compound interest scheme for 2 years and the amount obtained after 2 years is Rs. 26450?

15
16
17
18
19
Option A
CA = P * (1 + R/100)n

26450 = 20000 * (1 + R/100)2

529/400 = (1 + R/100)2

23/20 = (100 + R)/100

115 = 100 + R

R=15%

8. A plane covered a distance of 2100 km in 14 hours. Ratio of the speed of Helicopter to speed of the Plane is 4: 3. In how much distance will the Helicopter cover in 3 hours?

300
400
500
600
700
Option D
Speed of P = 2100/14 = 150 kmph

Speed of H = 4/3 * 150 = 200 kmph

Distance covered by H = 200 * 3 = 600 km

9. A man rides a bicycle at the speed of 20 kmph and reaches the office at 15 minutes late. If he increases his speed by 5 kmph and reaches the office in time, then what is the distance between house and office?

10
15
20
25
30
Option D
Distance = (20 * 25 * 15/60)/5

= 25 km

10. The length of train X is 600 m . And it crosses train Y running in opposite direction in 36 seconds and train X also crosses a man standing in a platform in 36 seconds. What is the speed of train Y if the length of train Y is half of train X?

10
20
30
40
50
Option C
Speed of train X = 600/36 * 18/5

= 60 kmph

(Speed of train Y + 60) * 5/18 = 900/36

Speed of train Y= 30 kmph

11. What is the speed of the train if train crosses a lamp post in 18 seconds and crosses 125 m long tunnel in 36 seconds.
23
24
25
26
27
Option C
Length of train = x

Speed of train = y

x = y * 5/18 * 18

x = 5y

(x + 125) = y * 5/18 * 36

x + 125 = 10y

5y + 125 = 10y

y = 25 kmph

12. Pipe 1 can fill the tank in 20 hours and ratio of the efficiency of pipe 2 to B is 3: 2. Pipe 2 and pipe 3 together can fill the tank in 15 hours. In how many hour pipe 1, 2 and pipe 3 together can fill the tank?

15
10
12
14
16
Option B
1 = 1/20

2 = 3/2 * 20 = 30 hours

2 + 3 = 1/15

C = 1/15 – 1/30

C = 1/30

1 + 2 + 3 = 1/20 + 1/30 + 1/30

= (3 + 2 + 2)/60

= 7/60

Required time = 60/7 hours

From quantity II,

Required time = 1/30 + 1/15

= 3/30 = 1/10

= 10 hours

13. Cistern A can fill the tank in 30 hours and Cistern B can fill the tank in 15 hours. In what time will the tank is completely fill, if both the cisters are opened together?

5
10
15
20
25
Option B
Required time = 1/30 + 1/15

= 3/30 = 1/10

= 10 hours

14. Ratio of the ages of kanish and kannan is 4: 5 and after 4 years the age of ramesh is 22 years. If the average ages of three of them is 15 years, then what is the present age of Kannan?

15
20
25
30
35
Option A
Ramesh’s present age = 22 – 4 = 18 years

9x + 18 = 15 * 3

9x = 27

x = 3 years

Kannan’s present age = 5 * 3 = 15 years

15. If the sum of the ages of two brothers is 45 years and the ratio of the ages of 1 to 2 after 21 years is 17: 12, then what is the present age of 2?

15
16
17
18
19
Option A
1 + 2 = 45

Sum of the ages of 1 and 2 after 21 years = 45 + 21 + 21 = 87 years

2s age after 21 years = 12/29 * 87 = 36 years

2’s present age = 36 – 21 = 15 years

## 3 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 179”

1. detox

I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It?s pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

2. mini sex doll toy

It is indeed my belief that mesothelioma is most fatal cancer. It has unusual characteristics. The more I actually look at it the greater I am assured it does not work like a real solid tissue cancer. If perhaps mesothelioma is a rogue viral infection, hence there is the possibility of developing a vaccine and offering vaccination to asbestos exposed people who are vulnerable to high risk associated with developing long run asbestos connected malignancies. Thanks for discussing your ideas for this important health issue.

3. Mathew J Anti-Wrinkle Injections

Fantastic site. A lot of useful info here. I am sending it to some friends ans also sharing in delicious. And obviously, thank you on your sweat!Mathew J Anti-Wrinkle Injections 58 Cotham Road, Kew VIC 3101