Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 191

  1. Nithish can complete 60% of the work in9 days and Nithish and Kamalesh together can complete half of the work in 4.5 days. If Nithish, Kamalesh and Vijilesh together can complete 40% of the work in 3 days and they are gets the total wages is 1200, then what is the wage of Kamalesh?
    100
    200
    300
    400
    500
    Option D
    N = 100/60 * 9 = 15 days

    N + K = 100/50 * 4.5 = 9 days

    N = 1/9 – 1/15 = 1/22.5 days

    N + K + V = 100/40 * 3 = 7.5 days

    V = 1/7.5 – 1/9 = 1/45

    Work ratio of N, K and V = 1/15:1/22.5:1/45

    = 3:2:1

    K’s wage = 2/6 * 1200 = Rs.400

     

  2. Arun bought a Bed and the ratio of the marked to cost price of the Bed is 6:5. If the shop offers a discount of 15% on the marked price of the Bed, then what is the profit percentage?

    3
    2
    4
    5
    6
    Option B
    MP = 6x

    CP = 5x

    SP = 6x * 85/100 = 5.1x

    Profit percentage = (5.1x – 5x)/5x * 100 = 2%

     

  3. What is the speed of stream if the sum of the speed of boat in still water and stream is 20 kmph and the speed of the boat against stream is 10 kmph.

    5
    10
    15
    20
    25
    Option A
    Downstream speed = 20 kmph

    Upstream speed = 10 kmph

    Stream speed = (20 – 10)/2 = 5 kmph

     

  4. Ratio of the ages of Prem and Prajesh is 3:8 and after 5 years the ratio of the ages of Prajesh to Pranshu is 7:5. If the sum of the ages of Prem, Prajesh and Pranshu is 32 years, then what is the present age of Prem?

    5
    6
    7
    8
    9
    Option B
    prem/prajesh = 3/8

    Prem + Prajesh + Pranshu = 32

    (Prajesh + 5)/(Pranshu + 5) = 7/5

    7Pranshu+ 35 = 5Prajesh + 25

    3/8 Prajesh + prajeash + (5Prajesh – 10)/7 = 32

    117Prajesh = 1872

    Prajesh = 16 years

    Prem = 3/8 * 16 = 6 years

     

  5. A Ship left 2 h later than the scheduled time. But to reach its destination 2400 km away in time, it had to increase its speed by 33.33% over its usual speed. Find the new increased speed?

    400
    300
    200
    100
    50
    Option A
    Let the speed of the plane be 3x

    Then new speed = 3x * (133.33/100) = 4x

    Then

    2400 = (2 * 3x * 4x)/x

    x = 100

    New speed = 4 * 100 = 400 kmph

     

  6. Two buses leave Delhi for Jammu at 7.00 pm and 8.00 pm respectively and travel at 48 kmph and 63 kmph respectively. How many kilometers from Delhi will the two buses meet?

    201.6
    209
    205
    220.7
    209.6
    Option A
    Relative distance = 48

    Relative speed = 63 – 48 = 15

    Then,

    48 = 15 * time

    3.2 h = time

    Required distance = 3.2 * 63 = 201.6 km

     

  7. Find the sum of speed of boat and stream if the ratio of speed of stream and boat is 1: 7. If a boat covers 120 km upstream and downstream in 3.5 h.

    70
    80
    90
    100
    110
    Option B
    The ratio of speed of stream and boat = 1: 7 (x, 7x)

    [120/(7x – x)] + [120/(7x + x)] = 3.5
    35/x = 3.5

    x = 10

    Required sum = 8 * 10 = 80 kmph

     

  8. Person1 lend Rs.X and obtained Rs. 780 at 13% per annum for 3 years.Person2 lend Rs.Y and obtained Rs. 1020 at 17% per annum for 2 years. Then find the simple interest obtained on x + y for 6 years at 7% per annum.

    2000
    2100
    2200
    2300
    2400
    Option B
    SI = pnr/100

    780 = x * 3 * 13/100

    x = 2000

    1020 = y * 2 * 17/100

    y = 3000

    Required interest = (2000 + 3000) * 7/100 * 6

    = 2100

     

  9. If Rs. 2500 is invested at 20% p.a. compound interest compounded quarterly.Find the amount after one year.

    4500
    3450
    2390
    3210
    3039
    Option E
    A = p (1 + r/100)n

    A = 2500 (1 + 20/400)4

    A = 2500 * 105/100 * 105/100 * 105/100 * 105/100

    A = 3039( approx)

     

  10. A water heater can heat the bucket of water in 40 minutes while another takes 45 minutes to heat under. If both heaters are switched on at same instance then how long will it take to heat approximately?
    21
    22
    23
    24
    25
    Option B
    Let the two heaters be X and Y . ‘X’ heatss at 40min

    ‘Y’ at 45min

    Together = (x x y)/(x + y)
    = (45 x 40)/(45 + 40)
    = 45 x 40/85
    = 21.1764
    = 22 min (approx).

     

Related posts

Leave a Comment