Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 227

  1. A, B and C entered into a partnership business and A gets profit rs.960 out of total profit rs.5120. C invested rs.14000 for 8 months and B invested rs. 8000. If A invested rs.4000 more than that of B and 4 months less that of C, then find what is the profit share of C ?
    2120
    1345
    1240
    2240
    1050
    Option D
    Investment of A = 8000 + 4000 = 12000
    time period for investment of A = 8 – 4 = 4months
    profit sharing ratio of A, B and C = (12000 * 4) : (8000 * 12) : (14000 * 8) = 3 : 6 : 7
    profit share of C = 5120 * 7/16 = 2240

     

  2. Amit invested rs.22500 in scheme X offering 10% compound interest for 2 years. If he invested 40% of the money received by him from scheme X in another scheme Y offering 20% simple interest for 4 years, then how much amount received by him from scheme Y ?
    12340
    38450
    19602
    20505
    23420
    Option C
    CI received after 2 years = 22500 * 10/100 * 10/100 = 4725
    total amount = 22500 + 4725 = 27225
    40 % of 27225 = 10890
    SI received after 4 years = 27225 * 40/100 * 4 * 20/100 = 8712
    total amount = 10890 + 8712 = 19602

     

  3. The monthly income of A is rs.28000 and he saves 28 4/7% of his monthly income. If the monthly expenditure of B is rs.4000 more than A and also expenditure of B is 20% less than his income, then find saving of B is how much percent more or less than savings of A ?
    20%
    30%
    15%
    25%
    22%
    Option D
    Income of A = 28000
    savings of A = 28000 * 2/7 = 8000
    expenditure of A = 28000 – 8000 = 20000
    expenditure of B = 20000 + 4000 = 24000
    income of B = 24000/4 * 5 = 30000
    saving of B = 30000 – 24000 = 6000
    % less = 8000 – 6000/8000 * 100 = 25%

     

  4. The ratio of male to female in a company is 5 : 3 and the number of male in the company is 1250. If the number of female and male is increased by 10% and 8% respectively, then find what percent change in total population ?
    5.2%
    6%
    8%
    7.25%
    8.75%
    Option E
    The number of male = 1250
    the number of female = 1250/5 * 3 = 750
    the number of male after increased = 1250 * 108/100 = 1350
    the number of female after increased = 750 * 110/100 = 825
    total population = 1250 + 750 = 2000
    total population after increased = 1350 + 825 = 2175
    change in population = 2175 – 2000/2000 = 8.75%

     

  5. A man travels 150 km to a place in 3 hours 20 minutes and he returns to the starting point in 4 hours 10 minutes. Let x be the rate for the entire trip. Then in how many kilometers per hour more or less than x ?
    4 km/hr
    2 km/hr
    4.5 km/hr
    5 km/hr
    8 km/hr
    Option D
    Time taken to cover 150 km in going trip
    3 hours 20 minutes = 3 20/60 = 3 1/3 hours
    speed in going trip = 150 *3/10 = 45 km/hr
    time taken to cover 150 km in return trip = 4 hours 10 minutes = 4 1/6 hours
    speed in return trip = 150 * 6/25 = 36 km/hr
    average speed = 2 * 45 * 36/ 45 + 36 = 40 km/hr
    required difference = 45 – 40 = 5 km/hr

     

  6. Direction : What will come in place of question(?) mark in the following questions given below ?
    60% of 1800 + 24% of 3500 – 32% of 150 = ?
    1992
    1872
    2092
    1532
    1240
    Option B
    1080 + 840 – 48 = ?
    ? = 1872

     

  7. 3/5 * 4/7 * 5/12 * 1015 = ?
    120
    145
    167
    89
    52
    Option B
    ? = 3/5 * 4/7 * 5/12 * 1015
    ? = 145

     

  8. 4545 + 4320 – 2540 + 320 = ?
    3642
    2720
    4520
    6645
    3435
    Option D
    4545 + 4320 + 320 – 2540 = ?
    ? = 6645

     

  9. 330 – 345 + 421 – 22% of 1500 = ?
    76
    32
    45
    52
    65
    Option A
    330 + 421 – 345 – 330 = ?
    ? = 76

     

  10. 552 ÷ 24 * 5 + 113 – 85 = ?
    144
    143
    320
    245
    145
    Option B
    23 * 5 + 113 – 85 = ?
    ? = 143

     

Related posts