Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 5

    1. A student scored 23% of maximum marks and failed by 23 marks. But if he scores 43% of the marks in the same exam, he passes by 17 marks. What is the maximum marks of the exam?
      A) 250
      B) 220
      C) 200
      D) 180
      E) 300
      View Answer
      Option C
      Solution –

      Let, maximum marks = x
      (43-23)% of x = (23+17)
      20% of x = 40
      Solving we get, x= 200
    2. If the price of sugar is increased by 20%, its expenditure gets decreased by 25%. What is the net effect on the total sale?
      A) 10% increase
      B) 10% decrease
      C) 15% increase
      D) 5% decrease
      E) no effect
      View Answer
      Option B
      Solution –

      Use successive method
      20 + (-25) + (20)(-25)/100 = -10
    3. A invested Rs.50000 for starting a venture and B joined his business with a capital of 65000 after 4 months. A get Rs.350 in every 2 monthS for his extra work. Find B’s profit if A receives a total of Rs.62100 as his share.
      A) 52000
      B) 58000
      C) 46500
      D) 50180
      E) 60000
      View Answer
      Option A
      Solution –

      (50000*12) : (65000*8)
      15 : 13
      Now, (62100 – 350*6) = 60000
      B’s profit = 60000*13/15 = 52000
      OR
      Let after cutting 350*6 from A’s profit, remaining amount is x. So
      15/28 * x + 350*6 = 62100
      So total x = 112000
      So B’s profit = 13/28 * 112000 = 52000
    4. Two trains having equal speed take 10 seconds and 15 seconds respectively to cross a 250 meter long bridge. If the length of second train is 150 meters more than the first train, then find the speed of the trains?
      A) 30km/h
      B) 75km/h
      C) 108km/h
      D) 115km/h
      E) 45km/h
      View Answer
      Option C
      Solution –

      Let, length of first train = x
      (x + 250)/10 = (x + 150 + 250)/15
      Solving, we get x=50
      Speed = 300/10 or 450/15 = 30m/s
      Convert this speed into km/h, 30*18/5 = 108km/h
    5. Of the two trains A and B, which train is moving faster? (The length of the both trains is same.)
      Statements:
      I. Train B cross a 450m platform in 30 sec.
      II. Train A crossed a 720m platform in 90 sec.
      III. Train A crossed a pole in 30 sec and train B crossed the same pole in 20 sec.
      A) Both I and II are required
      B) Both I and III are required
      C) All I, II and III are required
      D) Only statement III is required
      E) None of these
      View Answer
      Option D
      Solution –

      From statement III, speeds of both can be found. Length is same so we can say that train B is faster.
    6. A train 75 m long overtook a person who was walking at the rate of 6 km/hr, passed him in 7 1/2 seconds. Also it overtook a second person in 6 3/4 seconds. What was the speed of the second person?
      A) 2km/h
      B) 3km/h
      C) 3.5km/h
      D) 5.55 km/h
      E) none of these
      View Answer
      Option A
      Solution –

      Let, speed of train in km/h= x
      (x-6) * 5/18 = 75 * 2/15,
      Solving, we get = 42 km/h
      Now, assume speed of second person is y km/hr,
      So, (42-y) * 5/18 = 75 * 4/27
      Solving, we get y = 2km/h
    7. Thirteen litres are drawn from a cask full of water and then it is filled with milk. Now thirteen litres of mixture are drawn and the cask is again filled with milk. The ratio of quantity of water now left in the cask to that of the milk in it is 16 : 9. How much does the cask hold?
      A) 60 litres
      B) 65 litres
      C) 78 litres
      D) 39 litrers
      E) none of these
      View Answer
      Option B
      Solution –

      Water = 16
      Total mixture = 16+9 = 25
      √(16/25) = 4/5
      Difference in ratio= 1
      And this 1 is equal to 13. So total mixture is 13*5= 65
      OR
      Let x litres is total capacity of cask
      Using formula, amount of water left in cask = x [1 – 13/x]2
      [1 – 13/x]2/x = 16/(16+9)
      Solving we get, x = 65 l
    8. A reduction of 40% in the price of wheat would enable a purchaser to obtain 36 kg more for Rs. 45. What is the reduced price per kg?
      A) 30p
      B) 45p
      C) 50 p
      D) 25p
      E) None of these
      View Answer
      Option C
      Solution –

      Assume, purchaser buy 100 kg in Rs.45
      Now the new price is 60/100 * 45 = 27,
      It means in Rs. (45-27) = 18, 36kg more wheat is purchased.
      Rs 18= 1800p
      Now, 1800/36= 50 p
    9. A dishonest rice seller sells rice at 15% profit of rice CP, and he also uses 800gm weight in place of 1kg.Find his total profit percent.
      A) 30 %
      B) 25%
      C) 33 1/3 %
      D) 38 2/3 %
      E) 43 3/4 %
      View Answer
      Option E
      Solution –

      Initial profit on CP = 15%
      Again profit , (1000-800)/800 *100 = 25%
      Use successive method,
      15 + 25 + (15)(25)/100= 43.75% or 43 ¾ %
    10. Sides of the parallelogram are in the ratio of 4:3, and its area is 1500 sq. units. Altitude on the greater side is 15 units. Find out the Altitude on the smaller side is?
      A) 15 units
      B) 25 units
      C) 20 units
      D) 22.5 units
      E) None of these
      View Answer
      Option C
      Solution –

      Let the side of parallelogram be = 4x and 3x
      Area of parallelogram = basic * height
      Given area= 1500 units, so,
      4x*15= 1500
      X = 25 units
      Sides = 4*25 and 3* 25= 100 and 75 units,
      Now, height = 1500/75= 20 units

Related posts