Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 54

  1. A Man started his journey, he travelled 400 km, at the speed of 40 km/hr then he went to another 300 km, at the speed of 20 km/hr. Further he went 600 km, at the speed of 30 kmk/hr. The average speed of a Man is:
    A) 28 8/9km/hr
    B) 29 5/6km/hr
    C) 30.5km/hr
    D) 32km/hr
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Average Speed =Total distance /Total time
    =(400+300+600)/[(400/40)+(300/20)+(600/30)]
    =1300/(10+15+20)
    =1300/45
    =28 8/9
  2. A Bike travels the first 1/4 of a certain distance with speed of 10km/hr ,the second 1/4 distance with a speed of 20km/hr , the third 1/4 distance with a speed of 30km/hr and the last 1/4 distance with a speed of 40km /hr the average speed of the bike for whole journey is
    A) 20km/hr
    B) 18km/hr
    C) 24km/hr
    D) 22km/hr
    E) None
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Assume that the total distance be 80km. then for each part 20km.
    Average speed = Total distance /Total time
    =8/[(20/10)+(20/20)+(20/30)+(20/40)] =80/(2+1+2/3+1/2)
    =80/([12+6+4+3]/6)==>80*6/25=19.2km/hr.

  3. Four cards are drawn at random from a well-shuffled deck of cards. What is the probability of getting all the four cards of same terms?
    A) 13/20825
    B) 1/20825
    C) 17/1665
    D) 5/25850
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    All four are same no we can take in 13 ways
    Then required probability 13/52C4
    13/(52*51*50*49/1*2*3*4)=13/270725=1/20825
  4. A Salesman charges sales tax of x% upto Rs.2,000 and above it he charges y%. A customer pays total tax of Rs 320, when he purchases the goods worth Rs. 6,000 and he pay’s the total tax of Rs. 680 for the goods worth Rs. 12,000. The value of x and y is:
    A) 4,6
    B) 2,3
    C) 1,4
    D) 2,4
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    2000*x/100+4000*y/100=320==>x+2y=16–1
    2000*x/100+10000*y/100=680==>x+5y=34—2
    Solving 1 and 2 we get x=4 y=6
  5. Two pipes A and B when working alone can fill a tank in 36 min. and 45 min. respectively. A waste pipe C can empty the tank in 30 min. First A and B are opened. After 7 min., C is also opened. In how much time (in mins) will the tank be full ?
    A) 39
    B) 45
    C) 40
    D) 53
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    36………………………….5
    45…..LCM 180………..4
    30 …………………………-6
    First A and B work for 7mins
    1mins==>5+4=9unit
    7mins 9*7=63.
    180-63=117
    Now all 3 pipes open
    1min(5+4-6)=3
    117/3=39mins
  6. 3 small pumps and a large pump are filling a tank. Each of the three small pumps works at 2/3 rd the rate of the large pump. If all 4 pumps work at the same time, they should fill the tank in what fraction of the time that it would have taken the large pump alone?
    A) 1/7
    B) 2/3
    C) 1/3
    D) 1/5
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let larger pipe can fill tank in 2hrs
    Then smaller pipe can fill in 3hrs.
    And 3 smaller pipe can fill in 1 hrs.
    Time taken by all 4 pipes to fill the tank =1/(1+1/2)=1/(3/2) =2/3
    Required answer 2/3*1/2=1/3
  7. Sharma takes 5 hours to type 5 pages while Swetha takes 4 hours to type 80 pages. How much time will they take working together on different computer to type an assignment of 150 pages.
    A) 7
    B) 9
    C) 8
    D) 5
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    In one hour number of pages type by Sharma = 50/5 = 10 and similarly for Swetha it is 80/4 = 20.
    Now to type 150 pages they will take, (10 + 20)*T = 150, T = 5 hours
  8. If 12 mechanic working 4hours a day can repair 360 cars in 80 days, then no. Of cars repaired by 16 mechanic in 24 days each working 8hours in a day
    A) 320
    B) 288
    C) 250
    D) 344
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    12*4*80/360=16*24*8/x
    X=8*36=288
  9. Two trains P and Q are separated by 220 km on a straight line. One train starts at 8 am from one station A towards B at 40 km/hr and another train starts from B towards A at 9 am at 60 km/hr. At what time will both train will meet?
    A) 11.15am
    B) 11am
    C) 10.30am
    D) 10.48am
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    In one hour first train will cover 40 km, so distance between them remains only 180.
    Now
    x/40 = (180 –x)/60, we get x = 72,
    so time = 72/40 = 1 hour 48 minutes
    so both will meet at 10:48 am
  10. A and B are two partners and they have invested Rs. 54,000 and Rs. 90,000 in business. After one year A received Rs 1200 as his share of profit out of total profit of Rs. 4200 including his certain commission on total profit since he is a working partner and rest profit is received by B. What is the commission of A as a percentage of the total profit?
    A) 1200
    B) 1350
    C) 1400
    D) 1150
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:
    Ratio of profit of A : B (excluding commission of A) = 54000 : 90000 =>3 : 5
    Now the share of profit of B = 4200 – 1200 = Rs. 3000
    So the share of profit A (excluding commission) = Rs. 1800
    So the commission of A = 3000 – 1800 = 1200

 

Related posts

6 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 54”

  1. Either I win or I learn

    ty mam:)

  2. ak

    could’nt get 6 question…. anyone plz elaborate

  3. Premashanthi

    each of the three small pump works at 2/3 the rate of the large pump.

    then Work by three small pumps = Work by two large pumps

    All 4 pumps = Three small pumps(2 large pump)+ One large pump = Three large pumps

    All 4 pumps / 1 large pump alone = 3/1==> time 1/3

  4. Muthukrishnan

    answer for 2nd question is wrong

    1. Premashanthi

      =80/[(20/10)+(20/20)+(20/30)+(20/40)]
      =80/(2+1+2/3+1/2)
      =80/([12+6+4+3]/6)==>80*6/25=19.2km/hr

Leave a Comment