# Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 73

1. Hetal is twice as good workman as Nikki and finished a piece of work in 5 hrs less than Hetal. In how many hrs, they together could finish that piece of work?
2.52 hrs.
4.2 hrs.
3.33 hrs .
1.15 hrs.
None of these
Option C
Let the time taken by Nikki be x and by Hetal be x/2. Then, x-x/2 = 5
=> x = 10
Time taken by both of them to finish the work = 1/10+ 1/5 = 3.33 hrs.

2. A manâ€™s downstream swimming rate is thrice of his upstream swimming rate .The rate of stream is 3 kmph. If he covers 12 km upstream in 2.5 hours, what distance he will cover in 5 hours downstream?
60 km
72 km
55 km
75 km
80 km
Option B
Rate of man in upstream direction = 12/2.5 = 4.8km/hr.
Hence, required distance = 3 *4.8 *5 = 72km

3. A water tank has two inlet taps which fill it in 20 minutes and 30 minutes, respectively and an outlet tap. When all the three taps are opened together, it takes 60 minutes to fill an empty cistern. How long will the outlet tap take to empty it?
1.5 mins.
2 mins.
3.2 mins.
5 mins.
4.4 mins.
Option A
Let x be the time taken by outlet tap.
Required time = (1/20 + 1/30 â€“ 1/x) = 1/60
=> x = 1.5 mins.

4. The ratio of the present age of Arav to that of Anil is 3 : 11. Anil is 12 years younger than Anuj. Anujâ€™s age after 7 years will be 85 years. What is the present age of Aravâ€™s father, who is 25 years older than Arav?
43 yrs.
38 yrs.
50 yrs.
45 yrs.
55 yrs.
Option A
Let the present age of Arav and Anil be 3x and 11x.
11x = 85 â€“ 7 â€“ 12
=> x = 6
Present age of Arav = 18 years
Present age of Arav father = 18 + 25 = 43 years

5. 10 boys can complete any work in 32 days. 15 girls can complete the same piece of work in 64 days. 8 boys and 18 girls work together for 20 days. If only the girls were to complete the remaining work in 12 days, then how many girls would be required?
20 girls
15 girls
12 girls
25 girls
10 girls
Option E
10 boys Ã— 32 days = 15 girls Ã— 64 days
=> 1 boy= 3 girls
=> (8 boys + 18 girls) Ã— 20 days + x girls Ã— 12 days = 15 girls Ã— 64 days
=>(24+18)*20 + 12x = 15*64
=> x = 10 girls

6. There are two trains of same lengths one take 20 seconds and 30 seconds respectively to cross a telegraph post. Trains are travelling in opposite direction if the length of each train be 150 metres.In what time (in seconds) will they cross each other ?
30 sec.
24 sec.
40 sec.
20 sec.
35 sec.
Option B
Relative speed = 150/20 + 150/30
= 7.5 + 5 = 12.5 m/sec.
Therefore, the required time= (150 + 150)/12.5 = 24 sec.

7. A seller bought 100 tables at the rate of 250 each. He spends 2000 rupees on transportation. He marked the price of each chair at 500 rupees. On the marked price he gives 10% discount. Find the profit incurred by the seller?
66.67
41.15
52.25
60
None of these
Option A
Cost price of each tables = 250 + 2000/100 = Rs.270 Selling Price = (500 * 90 )/100 = 450
%profit = (450-270)/270 = 66.67

8. The perimeter of a rectangular field is 120 m and the difference between its two adjacent sides is 40 m. The sides of the square field whose area is equal to this rectangular field ?
10root(3)
4root(2)
10root(5)
5root(5)
11root(6)
Option C
Perimeter of rectangle = 2(l + b) = 120 l + b = 60m â€” (1) l â€“ b = 40m â€“(2)
From (1) and (2) l = 50 m
b = 10m
Area of rectangle = 500mÂ² = Area of Square
Side of a square = 10âˆš5

9. How many 4-letter words with or without meaning, can be formed out of the letters of the word, ‘ARITHMETIC’, if repetition of letters is not allowed?
5040 ways
4500 ways
5000 ways
3250 ways
1024 ways
Option A
Required ways = 10P4 = 10*9*8*7 = 5040 ways

10. Out of 5 girls and 4 boys, an assignment of three members is to be formed in such a way that at least one member is girl. In how many different ways can this be done?
60 ways
70 ways
80 ways
90 ways
50 ways
Option C
5C1 Ã— 4C2 + 5C2 Ã— 4C1 +5C3 5 Ã— 4*3/2 + 5*4*4/2 + 5*4*3/3*2
= 30 + 40 + 10 = 80 ways

## One Thought to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 73”

1. Thanks for expressing your ideas with this blog. In addition, a fairy tale regarding the financial institutions intentions if talking about property foreclosure is that the loan company will not take my installments. There is a fair bit of time that this bank is going to take payments occasionally. If you are far too deep inside the hole, they’re going to commonly call that you pay that payment in full. However, i am not saying that they will not take any sort of repayments at all. When you and the loan company can find a way to work something out, the foreclosure process may halt. However, should you continue to neglect payments under the new system, the property foreclosure process can just pick up exactly where it left off.