Mixed Reasoning Questions – Set 18

Miscellaneous Reasoning Questions for IBPS PO/Clerk, NIACL, NICL, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, OBC SO, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. If the positions of the first and the fifth digits of the number 65281504 are interchanged similarly the positions of the 2nd and 6th digits are interchanged and so on then which of the following will be the third digit from the right end after the rearrangement?
    A) 8
    B) 2
    C) 6
    D) 5
    E) 0
    View Answer
     Option D
    Solution:
    6528 1504 > 15046528
  2. How many such pairs of letters are there in the word SHORTCODES each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option C
    Solution:
    In forward direction – DE
    In reverse direction – OR
  3. How many such pairs of letters are there in the word SUBSCRIBERS each of which has as many letters between them in the word as in the English alphabet?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option C
    Solution:
    In reverse direction – SU, SE
  4. How many meaningful English words can be formed with the letters A, C, E, K using each letter only once in each word.
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option B
    Solution:
    CAKE
  5. How many such pairs of digits are there in the number 539816 each of which has as many digits between them in the number as when they are arranged in descending order?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option C
    Solution:
    53, 98
    Original –            5  3  9  8  1  6
    In descending – 9  8  6  5  3  1 ————(2)
    In original none between 5 and 3 and same in (2)
    In original none between 9 and 8 and same in (2)
  6. How many such pairs of digits are there in the number 37291684 each of which has as many digits between them in the number as when they are arranged in ascending order?
    A) None
    B) One
    C) Two
    D) Three
    E) More than three
    View Answer
     Option E
    Solution:
    79, 26, 94, 14
    Original –           3  7  2  9  1  6  8  4
    In descending – 1  2  3  4  6  7  8  9 ————(2)
    In original one between 7 and 9 and same in (2)
    In original two between 2 and 6 and same in (2)
    In original three between 9 and 4 and same in (2)
    In original two between 1 and 4 and same in (2)
  7. Which of the following is the middle digit of the third highest among the seven three digit numbers given below.
    256   781    386   952    543   527   482
    A) 4
    B) 2
    C) 5
    D) 8
    E) 1
    View Answer
     Option A
    Solution:
    Third highest – 543, so middle digit is 4
  8. If blue is called green, green is called white, white is called black, black is called red, and red is called yellow then which of the following is the color of unripe banana?
    A) green
    B) red
    C) blue
    D) white
    E) yellow
    View Answer
     Option D
    Solution:
    Unripe banana is green in color and green is called white.
  9. If it is possible to form only one such number with the third, the sixth and the seventh digits of the number 7394261 which is the perfect square of a 2 digit code number which of the following will be the first digit of that number?
    A) 9
    B) 1
    C) 3
    D) No such number formed
    E) More than one number formed
    View Answer
     Option E
    Solution:
    Digits are 9, 6 and 1
    Perfect squares = 169, 961
  10. Each consonant in the word “MORPHOLOGICAL” is replaced by the previous letter in the English alphabet and each vowel is replaced by the next letter in the English alphabet and the new letters are re arranged alphabetically which of the following will be the 2nd to right of 7th from the right end? (take similar letters together)
    A) L
    B) O
    C) P
    D) K
    E) J
    View Answer
     Option B
    MORPHOLOGICAL > LPQOGPKPFJBBK
    Alphabetically > BBFGJKKLOPPPQ
    2nd to right of 7th from the right end means 5th from right end i.e. O 

     

Click here for more Questions in Reasoning Section

 

 

 

Related posts

13 Thoughts to “Mixed Reasoning Questions – Set 18”

  1. M@nish...

    pls explain q3
    why SU

    1. ครђ

      🙂 It should be RS

  2. Pooja?P.O. ??2017????

    Explain 6

    1. Pooja?P.O. ??2017????

      Hw 2 and 6

      1. ครђ

        In original => 2 & 6 ke mid me 9 & 1 matlab 2 no. aaye
        In arranged=> 2 & 6 ke mid me 3 & 4 matlab 2 no. hi aaye … So 2 and 6 🙂

        1. Pooja?P.O. ??2017????

          Acha isko ase krte h …thnku ?

          1. ครђ

            Haan Yogesh brother 🙂

          2. Pooja?P.O. ??2017????

            Omg am not yogesh

          3. ครђ

            Oops Sry!! 😛

  3. ครђ

    Thanks Ma’am 🙂 🙂

  4. AVI™ (Sinchen loveR)

    8/10
    explain Q9

  5. Simmi

    explain 5 plz..

Leave a Comment