Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 25

Quantitative Aptitude Questions NIACL Assistant, BoB PGCBF, OBC SO, Dena Bank PO, SBI PO, NICL, BOI and other competitive exams

  1. If a sum becomes double in 6 years on compound interest. Find in how many years it will become 8 times?
    A) 12 years
    B) 12 years
    C) 18 years
    D) 24 years
    E) 20 years
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    In CI, sum increases like:
    1 à 2 à 4 à 8
    . 6       6      6
    So 6 + 6+ 6 = 18 years
  2. A man covers a certain distance in t hours. If he met with an accident after 40 km and then he covers remaining distance at 4/5th of his normal speed, then he reaches 30 minutes late. But if he met with an accident after further 10 km, then he reaches 24 minutes late. Find the total distance
    A) 108 km
    B) 90 km
    C) 94 km
    D) 84 km
    E) 112 km
    View Answer
    Option B
    Solution
    :
    In 6 minutes he covers 10 km
    Take the first case:
    So in 30 minutes = 50 km
    So total = 40(after which accident occurred) + 50 = 90 km
  3. A can complete a work in 30 days, B in 35 days. If they work on alternate days starting with A first, then find in how many days they complete the whole work.
    A) 32 2/7 days
    B) 28 3/7 days
    C) 35 2/3 days
    D) 25 1/5 days
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution
    :
    LCM of 30 and 35 is 210
    A = 30, so 210/30 = 7
    A = 35, so 210/35 = 6
    2 days work = 7+6 = 13
    Multiply by 16  both sides
    so 32 days work = 208
    Now A’s turn, he completes remaining 2 work in 2/7 work
    So total 32 2/7 days  
  4. If price of an article is increased by 20%, a person gets 7 kg rice less at same price. Find the original quantity the person got before the price got increased.
    A) 48 kg
    B) 40 kg
    C) 30 kg
    D) 42 kg
    E) 50 kg
    View Answer
    Option D
    Solution
    :
    20% increase = 1/5
    1(1+5) = 1/6
    So 1/6 * Q = 7
    So total = 42 kg
  5. Container A contains copper and aluminum in ratio 3 : 4, while container B contains them in ratio 6 : 5 respectively. In what ratio the mixtures needed to be mixed so as to have copper to aluminum ratio as 1 : 1 in third container?
    A) 5 : 9
    B) 8 : 13
    C) 7 : 11
    D) 6 : 11
    E) 7 : 9
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    A…………………….B
    3/7…………………6/11
    .            1/2
    1/22……………….1/14
    14 : 22
    7 : 11 
  6. Compound interest on a certain sum of money at 10% rate of interest for 3 years is Rs 1324. Find the sum.
    A) Rs 4000
    B) Rs 4500
    C) Rs 5000
    D) Rs 3000
    E) Rs 2500
    View Answer
    Option A
    Solution
    :
    CI = 10% = 1/10
    10………………………11
    10………………………11
    10………………………11
    1000…………………1331
    . +331
    331% = 1324
    100% = 1324/331 * 1000 = Rs 4000
  7. The average age of 20 students in a class is 19 years. If the age of teacher is included, then average becomes 20. Find the age of teacher.
    A) 30 years
    B) 42 years
    C) 48 years
    D) 40 years
    E) 34 years
    View Answer
    Option D
    Solution
    :
    The average increased by 1 on 21 people. SO
    19 + 21 = 40 years
  8. A sphere of radius 3 cm is dipped into a cylindrical vessel containing some water. If the height of cylinder is 20 cm and diameter is 6 cm. find the rise in water level.
    A) 6 cm
    B) 4 cm
    C) 5 cm
    D) 4.3 cm
    E) 5.2 cm
    View Answer
    Option B
    Solution
    :
    4/3 * π * r3 = π * r2 * h1
    h1 = 4 cm
  9. The profit after selling an article for rs 600 is same as loss after selling the article for Rs 400. Find the cost price of article.
    A) Rs 800
    B) Rs 560
    C) Rs 600
    D) Rs 500
    E) Rs 620
    View Answer
    Option D
    Solution
    :
    (600+400)/2 = 1000/2 = Rs 500 
  10. 5 years ago the ratio of ages of A and B was 6 : 7. Now B is 10 years older than A. Find the present age of A.
    A) 62 years
    B) 68 years
    C) 61 years
    D) 65 years
    E) 69 years
    View Answer
    Option C
    Solution
    :
    The difference between ages remain same> So 5 years ago also the difference in age was 10 years
    A…………….B
    6……………..7
    . +1
    1 = 10
    6 = 60
    A’s present age = 60+5 = 65 years 

Click here for more Quantitative Aptitude Questions

 

 

Related posts

One Thought to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 25”

  1. Pawan

    please explain ques 4

Leave a Comment