Quantitative Aptitude: Average Questions Set 4

  1. The average age of Kishore’s family consisting of 5 members 3years ago was 31years. One year ago a new born baby was born in this family. Three years hence the average age of the family will be.
    A) 32
    B) 31 1/2
    C) 31 5/6
    D) 32 1/4
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    3yrs ago total age of 5members 5*31=155
    At the time of birth of new born baby the total age of family 155+ (2*5)=165.
    The present total age of family 165+ (1*6) =171
    Then 3 years hence, the average age of the family =171+ (6*3)/6
    =171+18/6==>189/6=31 1/2 .
  2. 10 year ago the average of all the 25 employees in an IT company was 45 years. 4 years ago, the MD of the company retired from the post at the age of 60 years. so after one year a new MD whose age was 54 years recruited from outside. the present average age of all the employees is, if MD is also considered as a employee:
    A) 54yrs
    B) 55yrs
    C) 54 18/25yrs
    D) 56 12/19yrs
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    10yrs ago , the average age of 25 employees=45.
    The present average age of all the employees=45+10=55
    Total age of all the employees =25*55=1375
    From the present age after 1 yrs the MD is appointed.then at present the age of MD is 53(54-1).
    MD age difference is 60-53=7
    The actual total age of all employees =1375-7=1368.
    Then required average=1368/25=54 18/25
  3. Birav conducted a test in which the average of 11 test result came to be 90, while the average of first five test result was 87, and that of the last five was 84. What was the measure of the 6th test result?
    A) 135
    B) 140
    C) 145
    D) 150
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Total Test 11*90=990
    First 5 Test 5*87=435
    Last 5 Test 5*84=420
    6 th Test =990 – (435+420)==>135
  4. The average income of all the 80 employees in an office is Rs. 15,000 per month. If the number of executives is thrice the number of non-executive employees then what will be the average income of all the non-executive employees ?
    A) Rs6000
    B) Rs8000
    C) Can’t determined
    D) Rs7500
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Total employees 80
    NE:E==>3:1
    So 4 80
    3 ? 60 NE
    1 ? 20 E
    Total income = 60*NE income+20*E income
    We don’t have that incomes So we cant find the solution.
  5. 5. A Man took the car and travel from Bangalore to Mangalore by his car at the speed of 30 km//hr and then, the same distance he travelled on his bicycle at the speed of 20 km/hr from Mangalore to Mysore. Then he returned from Mysore to Bangalore via Mangalore at the speed of 16 km/hr on his foot. The average speed of the whole journey is:
    A) 20km/hr
    B) 21.5km/hr
    C) 22km/hr
    D) 19.2 km/hr
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    The distance between Bangalore and Mangalore is equal to distance between Mangalore and Mysore.
    So the average speed is 2*30*20/(20+30)=24km/hr
    Again he return from same route the distance is same
    Then the average is 2*24*16/(24+16)=19.2km/hr
  6. The average weight of 3 men A, B and C is 84 kg. Another man D joins the group and the average now becomes 80 kg. If another man E, whose weight is 3 kg more than that of D, replaces A, then average weight of B, C, D and E becomes 79 kg. The weight of A is?
    A) 80kg
    B) 72kg
    C) 75kg
    D) 78kg
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    A, B,C weight 84*3=252kg
    A,B,C,D weight 80*4=320kg
    Then D weight 320-252=68kg.
    And E’s weight=68+3=71kg.
    B,C,D,E weight 79*4=316kg.
    A,B,C,D weight- B,C,D,E weight=320-316=4kg
    A-E=4kg
    A-71=4==>A=75kg.
  7. In an English exam, a student scored 40% marks in the first paper out of a total of 150. How much should he score in the second paper out of a total of 150, if he is to get an overall average of 50%?
    A) 70
    B) 60
    C) 66
    D) 74
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the second paper percentage be x%
    Total marks =150+150=300
    40% of 150 + x% of 150 = 50% of 300
    60+ x/100*150=150
    X*3/2=90==>x=60%
  8. The average price of 10 box is Rs. 12 while the average price of 8 of these box is Rs. 11.75. Of the remaining two box, if the price of one box is 60% more than the price of the other, what is the price of each of these two box?
    A) Rs 10 and Rs 16
    B) Rs 12 and Rs 18
    C) Rs 10 and Rs 24
    D) Rs 20 and Rs 16
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Total price of the two books = Rs. [(12 x 10) – (11.75 x 8)]
    = Rs. (120 – 94) = Rs. 26
    Let the price of one book be Rs.x
    Then, the price of other book = Rs. (x + 60% of x )
    = x + (3/5)x= (8/5)x
    =x +(8/5)x=26
    =13x=26*5==> x=10
    The prices of the two books are Rs. 10 and Rs. 16
  9. The present average age of a family of 5 members is 40 years. If the youngest member of the family is 15 years old, then find the average age of the family at the time of birth of the youngest member.
    A) 32yrs
    B) 31 1/4yrs
    C) 33 2/3yrs
    D) 33yrs
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Present age of the family = 5*40 = 200 years.
    15 years ago at the time of the birth of youngest member, age of family = 200 – 15*5 = 125.
    So average age = 125/4 = 31 1/4 year
  10. The captain of a cricket team of 11 members is 30 years old and the wicket keeper is 3 years older. If the ages of these two are excluded, the average age of the remaining players is one year less than the average age of the whole team. What is the average age of the team?
    A) 30yrs
    B) 27yrs
    C) 25yrs
    D) 32yrs
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Let the average age of the whole team by x years.
    11x – (30 + 33) = 9(x -1)
    11x – 9x = 54
    2x = 54
    x = 27

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Average Questions Set 4”

  1. ★´¯`★ $ţ¥ℓ๏жƶ şħùвħάм ★´¯`★

    Excellent questions
    Thanku

Leave a Comment