Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 110


Directions(1-5):
Answer the following questions based on given information.
The given chart shows the number of Passenger trains and Express trains passing through different platforms of New Delhi railway station on a particular day.

  1. Find the average number of passenger trains passing through platform number 1,2 and 3 taken together.
    53
    48
    56
    50
    42
    Option C
    Required average = (64 + 56 + 48)/3 = 56

     

  2. Total number of trains passing through platform number 4 is what percentage more or less than the number of Express trains passing through platform number 3?
    29%
    18%
    20%
    12%
    25%
    Option E
    Total number of trains passing through platform number 4 = 36 + 54 = 90
    Required% = (90 – 72)/72*100 = 25%

     

  3. Find the ratio of the total number of trains passing through platform number 2 to the total number of trains passing through platform number 3?
    1:2
    8:9
    7:6
    4:5
    2:3
    Option D
    Total number of trains passing through platform number 2 = 56 + 40 = 96 Total number of trains passing through platform number 3 = 48 + 72 = 120 Required ratio = 96:120 = 4:5

     

  4. The respective ratio of number of Passenger trains to the number of Express trains passing through platform number 7 is 5:7. If the total number of trains passing through platform number 7 is 50% more than the total number of trains passing through platform number 2, find the number of Passenger trains passing through platform number 7.
    80
    70
    50
    60
    40
    Option D
    Total number of trains passing through platform number 2 = 56 + 40 = 96
    So, Total number of trains passing through platform number 7 = 56 + 40 = 96 *1.5 = 144
    Therefore, Total number of trains passing through platform number 7 = 5/12*144 = 60

     

  5. The number of Passenger trains passing through platform number 6 to the number of Passenger trains passing through platform number 5 are in the ratio of 4:5 resp. and the number of Express trains passing through platform number 6 are 25% more than number of Express trains passing through platform number 5. Find the total number of trains passing through platform number 6.
    112
    125
    128
    110
    115
    Option B
    The number of Passenger trains passing through platform number 6 = 50/5*4 = 40
    Also, number of Express trains passing through platform number 6 = 68*1.25 = 85
    Therefore, the number of Passenger trains passing through platform number 6 = 40 + 85 = 125

     

  6. Directions(6-10): Answer the following questions based on given information.

  7. Find the ratio of the total amount spent by Emma to that of the same by Dev.
    8:9
    5:7
    1:2
    4:5
    3:2
    Option E
    Required ratio = 1440:960 = 3:2

     

  8. Find the total amount spent by Aman.
    Rs.945
    Rs.896
    Rs.880
    Rs.975
    Rs.900
    Option D
    Amount spent by Aman = Rs.975

     

  9. Find the average number of chocolates distributed by each of the given student.
    45
    68
    56
    74
    80
    Option D
    Required average = 370/5 = 74

     

  10. Find the difference between the amount spent by Bipin and by Chand.
    Rs.120
    Rs.115
    Rs.125
    Rs.127
    Rs.113
    Option A
    Required Difference = 1350 – 1230 = Rs.120

     

  11. The price per chocolate distributed by Bipin is what percentage more than the price per chocolate distributed by Chand?
    66.67%
    63.85%
    68.36%
    60.45%
    64.46%
    Option A
    Required% = (25 – 15)/15*100 = 66.67%

     


Related posts

Leave a Comment