Quantitative Aptitude: Profit & Loss 16

  1. Mani bough a printer and sold it to Raj for Rs.2160 thereby making a profit of 20%. At what price Mani must sell the printer to earn a profit of 40%?
    Rs.2780
    Rs.2665
    Rs.2000
    Rs.2520
    Rs.2200
    Option D
    CP be x. x*1.2 = 2160
    => x = 1800
    Required Amount = 1800*1.4 = Rs.2520

     

  2. A shopkeeper bought an article for Rs.x. He spent Rs.650 on its repair. He marked the article 60% above the total price of the article for the shopkeeper and then sold the article offering two consecutive discounts of 10% and 25%. If he made a profit of Rs.248 then find the value of x.
    2000
    2450
    2370
    2200
    2780
    Option B
    Total CP of the article = Rs.(x+650)
    MP = (x+650)*1.60 = Rs.(1.6x+1040)
    SP = x+650+248 = Rs.(1.6x+1040)*0.90*0.75
    => x + 898 = 1.08x + 702
    =>x = 2450

     

  3. A shopkeeper marked an article at x% above the cost price and sold it after two consecutive discounts of 10% and 20%. In this transaction he had a profit of Rs.360. Find the value of x if the marked price of the article is Rs.6750.
    40%
    30%
    60%
    20%
    50%
    Option E
    SP of the article = 6750*0.80*0.90 = Rs.4860
    CP = 4860 – 360 = Rs.4500
    MP = 4500*(100+x)/100 = 6750
    Therefore, 4500+45x = 6750
    => x = 50%

     

  4. The ratio of number of books and number of pens sold by a shopkeeper is 5:3 resp. If the price of 6 pens is Rs.270 and the price of a book is 60% more than the price of a pen. If the total revenue earned by the shopkeeper is Rs.2475 find the number of books sold by shopkeeper.
    23
    25
    24
    28
    22
    Option B
    Price of each pen = 270/6 = Rs.45
    Price of each book = 45*1.6 = Rs.72
    Now, 3x*45 + 5x*72 = 2475
    => x = 5
    Number of books sold by the shopkeeper = 5*5 = 25

     

  5. Article X and Y were sold at 10% and 15% discounts resp. Cost price of both articles was same. Find the ratio marked price of the article A and B resp. if profit earned from article A and B was 8% and 40/3% resp.
    7:4
    3:5
    9:10
    5:2
    9:8
    Option C
    Let the CP of both the article be Rs.x.
    SP of X = 108% of x = Rs.108x
    SP of Y = 340/3% of x = Rs.17x/15
    MP of X = 1.08x/0.9 = Rs.1.2x
    MP of Y = 17x/15/0.85 = Rs.4x/3
    Required ratio = 1.2x:4x/3 = 9:10

     

  6. The ratio of the cost price of two articles A and B is 5:4 resp. The shopkeeper sold article A and article B at 20% and 30% profit resp. Find the overall profit percent of the shopkeeper.
    29.46%
    28.03%
    22.22%
    24.44%
    20.48%
    Option D
    SP of article A = 1.2*5x = Rs.6x
    SP of article B = 1.3*4x = Rs.5.2x
    Total Profit = 11.2x – 9x = Rs.2.2x
    Required Profit% = (2.2x/9x)*100 = 24.44%

     

  7. A shopkeeper is giving a discount of 20% on the marked price but a customer bargains and the shopkeeper sells him at Rs. 240 less than he was supposed to sell. If the profit of the shopkeeper is decreased from 80% to 50% find the marked price of the item.
    1300
    1600
    1100
    1500
    1800
    Option E
    Let the MP be x.
    And CP be y. 1.8y = 0.8x —-(1)
    And 1.5y = 0.8x – 240 —-(2)
    Now, 1.8y = 1.5y + 240
    => y = Rs.800
    So, x = (1.8*800)/0.8 = 1800

     

  8. Tim brought a bike and sold it to Harry and earned a profit of 40%. Had he bought it for Rs.1000 less and sold it Rs.5000 less he would have gained 25%. Find the amount spent by Harry to buy the bike.
    Rs.35000
    Rs.33000
    Rs.25000
    Rs.20000
    Rs.30000
    Option A
    Let the CP be x.
    SP = Rs.1.4x
    Now, 1.4x – 5000 = 1.25(x – 1000)
    => x = 25000
    Amount spent by Harry to buy the bike = 25000*1.4 = Rs.35000

     

  9. A and B together started a firm with an investment of Rs.30,000 and Rs.50,000 resp. After completion of one year, A increased investment by 20%, while B decreased investment by 14%. If at the end of second year, total profit earned by them was Rs.47700. Find the share of profit of B.
    Rs.23200
    Rs.27000
    Rs.29800
    Rs.28800
    Rs.27900
    Option E
    Total investment by A = 30000+1.2*30000 = Rs.66000
    Total investment by B = 50000+0.86*50000 = Rs.93000
    Ratio of investment = 66000:93000 = 22:31
    Profit share of B = 31/53*47700 = Rs.27900

     

  10. Puja marks an article at 30% above its cost price and sells it to Priya at 12% discount. Priya marks it up by 50% and sells it to Gita at a discount of 25%. If selling price by Priya is Rs.1001 more than the selling price by Puja, find the price at which Sita buys the article.
    Rs.8100
    Rs.9700
    Rs.9200
    Rs.9000
    Rs.9009
    Option E
    Let the price of the article but by Puja be Rs.x
    MP for Puja =x+30% of x = Rs.1.3x
    SP for Puja = 1.3x*0.88 = Rs.1.144x
    MP for Priya = 1.144x * 1.5 = Rs.1.716x
    SP for Priya = 1.716x*0.75 = 1.287x
    Now, 1.287x – 1.144x = 1001 => x = Rs.7000
    CP for Sita = SP for Priya = 1.287x = 1.287*7000 = Rs.9009

     


Related posts

Leave a Comment