Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 45

Directions(1-5):Two pie charts are given. First pie –chart shows the distribution of the number of students in different subjects and second pie- chart shows the number of failed girls in those subjects. 45% places are reserved for girls in each class and subject.In the table data is given about the ratio of the number of passed boys and number of failed girls. Study the data carefully and answer the related questions given below .

                                     


  1. Number of students passed in Science is how much percent of the number of students failed in the same subject?
    A) 150%
    B) 151.1%
    C) 141.37 %
    D) 124.7%
    E) None of these
    View Answer
     
     Option C
    Solution:
    Number of students in science = 360000*(70/360) = 70000
    Number of girls in science = 70000*(45/100) =31500
    Number of boys in science = 70000 – 31500 = 38500
    Number of failed girls in science = 70000 *(19/100) = 13300
    Number of passed girls in science = 31500 – 13300 = 18200
    Number of passed boys in science = 13300 *(12/7) = 22800
    Number of failed boys in science = 38500 – 22800 = 15700
    Number of passed students in science =  18200 + 22800 = 41000
    Number of failed students in science = 13300 + 15700 = 29000
    Required % = (41000* 100)/29000 = 4100/29 = 141.3%
                  

  2. What is the ratio of the number of passed students in Urdu and the number of failed students in Bangla ?
    A)  191: 188
    B)  199 :183
    C)  198:197
    D) 199:192
    E)  190 :191
    View Answer

    Option  D
    Solution:
    Number of students in Urdu = 360000*(55/360) = 55000
    Number of girls in Urdu = 55000 *(45/100) = 24750
    Number of boys in Urdu = 55000 – 24750 = 30250
    Number of failed girls = 70000 *(17/100) = 11900
    Number of passed girls in Urdu = 24750 – 11900 = 12850
    Number of passed boys in Urdu =11900 *(10/7)= 17000
    Total number of passed students in Urdu = 12850 +17000= 29850
    Number of students in Bangla = 36000 *(60/360) = 60000
    Number of girls in Bangla = 60000 *(45/100) = 27000
    Number of boys in Bangla = 60000 – 27000 = 33000
    Number of failed girls in Bangla = 70000*(17/100) = 11900
    Number of passed boys in Bangla = 11900 *(23/17) = 16100
    Number of failed boys in Bangla = 33000 – 16100 =16900
    Number of failed students in Bangla = 11900 + 16900 = 28800
    Required ratio = 29850 : 28800 = 199 : 192

  3. What is the difference between the number of passed students and number of failed students in subject Maths ?
    A)  16500
    B)  20500
    C) 17853
    D) 10789
    E)  22045
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Number of students in Maths = 360000 *(45/360) = 45000
    Number of girls in Maths = 45000*(45/100) = 20250
    Number of boys in Maths = 45000 – 20250 = 24750
    Number of failed girls in Maths = 70000*(12/100) = 8400
    Number of passed girls in Maths = 20250 – 8400 = 11850
    Number of passed boys in Maths = 8400*(9/4) = 18900
    Number of failed boys in Maths = 24750 – 18900 = 5850
    Number of passed students in Maths = 11850 + 18900 =30750
    Number of failed students in Maths = 8400 + 5850 = 14250
    Required difference = 30750  – 14250 ==16500

  4. What is the passing % of students in Hindi?
    A) 48%
    B) 59%
    C) 42%
    D) 39%
    E) 56%
    View Answer
      
    Option B
    Solution:
    Number of students in Hindi = 360000 *(50/360) = 50000
    Number of girls in Hindi = 50000*(45/100) =22500
    Number of boys in Hindi = 50000*(55/100) = 27500
    Number of failed girls in Hindi = 70000*(15/100) =10500
    Number of passed boys  in Hindi = 10500*(5/3) = 17500
    Number of passed girls in Hindi = 22500 – 10500 = 12000
    Number of passed students in Hindi = 17500 + 12000  = 29500
    Required % = (29500*100 )/50000 = 59%

  5. What is the respective ratio of the number of failed boys in English to number of passed girls in English ?
    A)  22 : 9
    B) 13 : 18
    C) 31 :28
    D) 9 : 22
    E)  None of these
    View Answer
      
    Option D
    Solution:
    Number of students in English = 360000 *(80/360) = 80000
    Number of girls in English = 80000*(45/100) = 36000
    Number of boys in English =  80000 – 36000 = 44000
    Number of failed girls in English = 70000 *(20/100) = 14000
    Number of passed girls in English = 36000 – 14000 = 22000
    Number of passed boys in English = 14000*(5/2) = 35000
    Number of failed boys in English = 44000 – 35000 = 9000
    Required ratio = 9000 : 22000 = 9 : 22

Directions (6-10): Answer the questions on the basis of the information given below . The table given below shows the profit and loss (in Rs. million) summary for Hindustan Limited.
        
The bar graph given below shows the revenue (in thousands) per person per month for Hindustan Limited .


Number of employees = (Gross Sales /12 )/Revenue per person

  1. Hindustan employed approximately how many people in the year 2016 ?
    A) 6408
    B) 5405
    C) 1180
    D) 7845
    E) 5478
    View Answer
     
     Option B
    Solution:
    (Gross sale /12)/Revenue per person = (6486.4/12)/(100 * 10^3) 5405
  2. The compound annual growth rate in Hero Limited during the period from 2012 to 2016 was approximately ?
    A)  21.11%
    B) 22.8%
    C) 25.7%
    D) 27.5 %
    E) Can’t be determined
    View Answer
      
    Option E
    Solution:
    The question can’t be solved because the gross sale for 2012 is not given .
  3. Net profit per employee for 2016 was approximately ?
    A) Rs.2,21,700
    B) Rs. 2,51,212
    C) Rs.1,12,750
    D) Rs.2,25,564
    E) Rs. 2,25,100
    View Answer
      
    Option B
    Solution:
    Number of employee = 5405
    Profit after tax = Net profit  = Rs. 1357.8 million
    Net profit employee = Rs.2,51,212 approx.

  4. In which year the proportion of interest , depreciation , tax to operating profit was the lowest ?
    A) 2013
    B) 2014
    C) 2016
    D) 2015
    E) 2014 and 2015
    View Answer
     
     Option C
    Solution:
    For year 2013 0.38
    For year 2014 0.38
    For year 2015 0.4
    For year 2016   0.37

  5. In which year the ratio of operating profit to gross sales in the highest ?
    A)  2014
    B)  2015
    C)  2016
    D)  2013
    E) None of these
    View Answer
     
     Option A
    Solution:
    Take approx. value of req. ratio  :
    for year 2013 = 603.8/1809.2 = 0.333
    for year 2014 = 1004/2980 = 0.337
    for year 2015 = 1300/4568.4 = 0.284
    for year 2016 = 2044/6486.4 = 0.315
    Required ratio is highest ratio in 2014 .   

 

 

 

 

 

Related posts

31 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 45”

  1. M@nish...

    check 1st ques

    1. Sachin Shukla

      yes 60 k jgh 70 h

    2. refresh once for pie chart

      1. M@nish...

        Q6 me 100 *103 hai ..103 kaha se aya mam

        1. cActi?

          That’s 10 to the power 3 .

          1. ****

            10 ki power 3 kyun kiya?

          2. cActi

            revenue in thousands … see in direction. U will get from there .

      2. M@nish...

        mam r u there ?.

  2. Rocky

    1st ques is wrong

  3. Tutti Futti

    (Gross sale /12)/Revenue per person = (6486.4/12)/(100 * 103) ≈ 5405
    hw 103 come

    1. Tutti Futti

      it shld be 10^3

      1. Yes its that.
        Calculated with that

    2. Di Ghosh

      can u pls tell me the logic behind 10 ^ 3??

  4. Tutti Futti

    1st DI too lengthy …any shrcut?

  5. Barish!!

    thanku 🙂

  6. yuvi

    @Shubhra_AspirantsZone:disqus mam..plz look at 1st question..here question is..Number of passed students is how much percent of the number of the students in the subject of science ?

    bt mam jb ans nikala to wo passed student ka percentage failed student ke kitna h wo nikala hai…jabki..question me total student ke according pucha hai….plzz rectify 1st question..wase kafi aache questions h mam..

    1. yes right

      I will correct

      1. yuvi

        hmm..bus total student ko failed student kr digiye:P

  7. Simmi

    girls= 45/100… how??

    1. cActi

      In q1.?
      Direction mein diya hua h..

          1. cActi

            Direction 1-5 … Sabse upar see there is given 45% Reserved for girls..
            Ab nhi aye to batana?

          2. Simmi

            ohh sorry… dekh nhi thi me.. now got it..

          3. Simmi

            nd plz tell how to improve maths.. series di simpli nd inequalities pe focus kr rhi hu..

          4. cActi

            EkK hi solution h for that do more n more questions dear.. ? ?

          5. Simmi

            yes dear.. misc. mjh se hote nhi thik se.

Leave a Comment