Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 49

Directions(1-5): The table shows the number of people staying in five different localities and the percentage-wise breakup of Men,Women and Children. Study the table carefully and answer the related questions.

  1. If 20% of the men staying in locality D are working in Infosys and the 40% of the women staying in locality B are working in HCL, then what is the difference between the number of men staying in locality D who are working in Infosys and the number of women staying in locality B who are working in HCL?
    A) 900
    B) 1300
    C)1000
    D)1400
    E) 800
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Number of men staying in locality D who are working in Infosys = 12000*(35/100)*(20/100) = 840
    Number of women staying in locality B who are working in HCL = 16000*(35/100)*(40/100) = 2240
    Required difference = 2240 – 840 = 1400
  2. Number of children staying in localities A and B together is approximately what percent of the number of children staying in localities D & E together?
    A)  48%
    B) 68.42%
    C)50%
    D) 42.54%
    E) 60.15%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of children staying in A and B together = 18000*(20/100) + 16000*(10/100) = 5200
    Number of children staying in D & E together = 12000*(25/100) + 2000*(23/100) = 7600
    Required % = (5200/7600)*100= 68.42%
  3. If  40% of the women staying in locality C are graduate and 60% of the men staying in locality E are post graduate then what is the ratio between the number of graduate women staying in locality C and the number of post graduate men staying  in locality E?
    A) 1:2
    B) 3:2
    C)1:4
    D) 5:2
    E) 4:5
    View Answer
      Option A
    Solution:
    Number of graduate women  staying in C = 15000*(45/100)*(40/100)= 2700
    Number of post graduate men staying in E = 20000*(45/100)*(60/100)= 5400
    Required ratio = 1:2
  4. What is the difference between the total number of men staying in all the localities together and that of women staying in all the localities together ?
    A) 6500
    B) 6300
    C) 6000
    D) 6500
    E) 6250
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Number of men staying in A, B, C, D and E =
    18000*(45/100) + 16000*(55/100) + 15000*(40/100) + 12000*(35/100) + 20000*(45/100) = 8100+8800+6000+4200+9000= 36100
    Number of women staying in A, B, C, D and E =18000*(35/100) + 16000*(35/100)  + 15000*(45/100) + 12000*(40/100) + 20000*(32/100) = 6300+5600+6750+4800+6400 = 29850
    Required Difference = 36100 – 29850 = 6250
  5. If 40% of the men staying in locality A are self employed, then the self employed men staying in locality A is approximately what percent of the number of women staying in locality B ?
    A) 60%
    B)58%
    C)45%
    D) 42%
    E) 55%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of self-employed men staying in locality A = 18000*(45/100)*(40/100) = 3240
    Number of women staying in locality B = 16000*(35/100) = 5600
    Required % = (3240/5600)*100 = 57.86%= 58%(approx.)

Directions(6-10): The table shows the distribution of total number of phones manufactured and percentage of defective phones in five different companies in six different years . Study the table carefully and answer the related questions.

  1. Number of non-defected phones manufactured by company D in 2017 is approximately what % of the number of non-defected phones manufactured by company C in 2014?
    A) 60%
    B) 58%
    C) 74%
    D) 55%
    E) 42%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Number of non-defected phones manufactured by company D in 2017 = 17800*(98.5/100) = 17533
    Number of non-defected phones manufactured by company C in 2014
    = 31000*(98/100) = 30380
    Required % = (17533/30380)*100 = 57.71% = 58%(approx.)
  2. What is the ratio between the number of non-defected phones manufactured by company B in 2013 and that of company D in 2016?
    A) 8347:15826
    B) 8475:10457
    C) 4757:7458
    D) 5784:8453
    E) 6456:11450
    View Answer
      Option A
    Solution:

    Number of non-defected phones manufactured by company B in 2013 = 17000*(98.2/100) = 16694
    Number of non-defected phones manufactured by company D in 2016 = 32800*(96.5/100) = 31652
    Required ratio = 8347:15826
  3. What is the total number of non-defective phones manufactured by company B in all the years together?
    A) 147855
    B) 247850
    C) 221748
    D) 117500
    E) 117147
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Number of non-defective phones manufactured by B in all the  years = 15000*(98.4/100)+ 17000*(98.2/100)+ 14000*(99/100)+ 22000(98.5/100)+ 26000*(98.8/100)+ 25000*(97.9/100)
    = 14760+ 16694+ 13860+ 21670+ 25688+ 24475 = 117147
  4. What is the difference between the total number of phones manufactured by company C and that of company E in all the years together?
    A) 17650
    B) 15000
    C) 16600
    D) 15850
    E) 18570
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Required difference = 186000 – 169400 = 16600
  5. Total number of defective phones manufactured by company A is approximately what % of the total number of defective phones manufactured by company D in all the  years together?
    A) 75%
    B) 80%
    C) 50%
    D) 100%
    E) 60%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Total number of defective phones by A in all the years = 12000*(2/100)+ 64000*(1.4/100)+ 72000*(2.1/100)+ 8000*(2.4/100)+ 16000*(1.8/100)+ 7800*(1/100)
    = 240+896+1512+192+288+78 = 3206
    Total number of defective phones by D in all the years = 41000*(2.3/100)+ 28500*(3/100)+ 27500*(2/100)+ 24500*(1/100)+ 32800*(3.5/100)+ 17800*(1.5/100)
    =943+855+550+245+1148+267 = 4008
    Required % = (3206/4008)*100 =79.99%= 80%

Click here for Data Interpretation Practice Sets

 

Related posts

12 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 49”

  1. Shubham Gupta

    10/10:) ty:)

  2. %%%

    is there any difference between mind & brain ????

  3. %%%

    The Mind is the source of all human actions, yet the body is given more importance.
    Assumptions:
    I. The Mind is not given proper importance.
    II. The Body is getting undeserved importance.
    III. Every action starts from the brain.
    Only I
    Only 2
    Only II and III
    Only III
    Reattempted
    All of them

    sol ; only 1
    l is implicit, as the statement shows that importance is not being given where it has to be given. ll is not implicit as it is not known from the statement whether the importance given to body is deserved or not. 3 is not implicit, as it is out of context. There’s a difference between the brain and the mind. One should not confuse the two.
    Report Solution

  4. %%%

    question 4
    anwer should be =6250

    1. Navya

      han. or 3rd mai b kuch gadbad hai kya..?

  5. _/_

    ty
    last 3 qs so calculative

  6. M@nish...

    2nd DI bahut time taking hai..koi short approach nhi h ?

  7. Adamant

    ty ..
    Keep posting more of this type..

Leave a Comment