Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 58

Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB/PO/Clerk, SBI PO, UICL, OICL, NIACL, NICL, RBI Grade B/Assistant, and other competitive exams.

Directions(1-5): Study the following table to answer the given questions.

  1. What is the difference between total number posts and clerks?
    A) 42563
    B) 45278
    C) 32690
    D) 25478
    E) 52480
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of posts = 72760
    Number of clerks = 105450
    Difference = 105450 – 72760 = 32690
  2. In Kolkata , number of Specialist Officers is approximately what per cent of that of Officers?
    A) 12%
    B) 10%
    C) 6%
    D) 8%
    E) 11%
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Required % = (1200/14900)*100 = 8%
  3. In Chennai, the number of Clerks is approximately how much per cent more than that of Officers?
    A)  10%
    B) 22%
    C) 18%
    D) 21%
    E) 30%
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Required % = (2000/9000)*100 = 22%
  4. Which centre has the highest number of candidates?
    A) Delhi
    B) Bangalore
    C) Mumbai
    D) Kolkata
    E) Chennai
    View Answer
      Option C
    Solution:
    Number of candidates:
    Bangalore -> 2000 + 5000 + 50 + 2050 + 750 = 9850
    Delhi -> 15000 + 17000 + 160 + 11000 + 750 = 43910
    Mumbai -> 170000 + 19500 + 70 + 7000 + 900 = 44470
    Kolkata -> 14900 + 17650 + 70 + 1300 + 1200 = 35120
  5. Which centre has 300% more number of Clerks as compared to Bangalore?
    A) Delhi
    B) Mumbai
    C) Bangalore
    D) Chennai
    E) Hyderabad
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Number of Clerks in Hyderabad  = 20000 which is 300% more than 5000 at Bangalore.

Directions(6-10): Study the following table and answer the given questions.


Note:
I). Data relate to the number of students studying in colleges A,B, C and D in the year 2009. The mentioned colleges offer courses in three streams only – Arts, Commerce and
Science.
II). Total students strength = students studying (Arts + Commerce + Science)

  1. Number of students studying Arts in college C is what percent of number of students studying Arts in college D?
    A) 18(2/3)
    B) 21(2/3)
    C) 17(1/2)
    D) 20(3/2)
    E) 11(1/3)
    View Answer
      Option B
    Solution:
    In college C , Percentage of students who study science = 100 – 25 – 25 = 50%
    Therefore , 50% == 1040
    Then, Students who study Arts = (1040/50)*25 = 520
    In college D , Percentage of students who study Science  = 100 – 50 – 30 = 20
    Therefore, 20% == 960
    Then, Students who study Arts  = (960/20)*50 = 2400
    Required % = (520/2400)*100 = 65/3 = 21(2/3)
  2. What is the total number of students studying Commerce in colleges C and D together?
    A) 1078
    B) 2000
    C)1850
    D) 1960
    E) 2144
    View Answer
      Option D
    Solution:
    Students who study Commerce :
    College C = (1040/50)*25 = 520
    College D = (960/20)*30 = 1440
    Sum = 520 + 1440 = 1960
  3. What is the average number of students studying Science in all the mentioned colleges?
    A) 780
    B) 875
    C) 750
    D) 800
    E) 700
    View Answer
      Option B
    Solution:
    Average number of students who study Science = (750 + 750 + 1040 + 960)/4
    = 3500/4 = 875

  4. What is the difference between the total student strength of college A and B together and that of colleges C and D together ?
    A) 1850
    B) 1999
    C) 1480
    D) 2250
    E) 2380
    View Answer
      Option E
    Solution:
    Total number of students:
    College A ,
    Therefore , 25% == 750
    Then, 100% == (750/25)*100 = 3000
    College B,
    Therefore, 50% == 750
    Then, 100% == (750/50)*100 = 1500
    College C,
    50%== 1040
    Then , 100% == 1040*2 = 2080
    College D,
    20% == 960
    Then, 100% == (960/20)*100 = 4800
    Required difference  = (4800+2080) – (3000+1500)
    = 6880 – 4500 = 2380
  5. Total number of students studying Arts and Commerce together in college A is what percent more than that of college B ?
    A) 156
    B) 110
    C) 200
    D) 150
    E) 198
    View Answer
      Option C
    Solution:
    In college A,
    Percentage of students who study Science = 100 – 20 – 55 = 25%
    Therefore, 25% == 750
    Students who study Arts = (750/25)*20 = 600
    Students who study Commerce  = (750/25)*55 = 1650
    Sum = 600+1650 = 2250
    In college B,
    Percentage of students who study in Science = 100 – 30 – 20 = 50%
    Therefore , 50% == 750
    Students who study Arts = (750/50)*30 = 450
    Students who study Commerce  = (750/50)*20 = 300
    Sum = 450+300 = 750
    Required % = [(2250-750)/750]*100 = 200

         Click here for more questions on Data Interpretation

 

Related posts

9 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Questions Set 58”

  1. Jellyfish

    10/10
    Thx banya mam

    1. komal

      In question 1 total no. Of officer kaise kiya batao plz

  2. Soniya Nagpal

    How post is assumed as officer???

  3. jaga

    thank u mam……

  4. vamsy

    Thank you mam, please upload chapter based DI for po mains it is requisite, no website is providing such questions, please help

  5. Sylvester

    Madam.. in question first you mentioned officer – clrk … But why u add post also…
    Mam u don’t know mind get fuzzy

  6. जय तिवारी ??

    THNX AZ

Leave a Comment