Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 7

Directions (1 – 5):
Study the following bar graph and table to answer the following:

  1. What is the number of students who passed in only Math in the 6 classes together?
    A) 811
    B) 623
    C) 598
    D) 824
    E) 792
    View Answer
    Option A
    Solution:

    For class 1: Students passed in at least 1 subject = 50/100 * 1200 = 600
    Students passed in Math = 40/100 * 1200 = 480
    Students passed in English = 29/100 * 1200 = 348
    Similarly for all other classes:
    So the required sum = 252+100+112+75+77+195 = 811
  2. Which class ranks third among the number of students who passed in English when arranged in ascending order?
    A) 40%
    B) 16%
    C) 25%
    D) 18%
    E) 20%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    See the table in solution of 1st question: Required class is 5th.
  3. How many students in class 4 have not passed in Math?
    A) 4:3
    B) 6:5
    C) 2:5
    D) 8:5
    E) 2:3
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Passed = 20%
    So not passed = 80/100 * 1500
  4. What is the ratio of number of students who have passed in only Math in class 2 to the number of students who have passed in Math in class 3.
    A) 40%
    B) 56%
    C) 2 : 7
    D) 68%
    E) 70%
    View Answer
    Option E
    Solution:

    From the table in question 1 above:
    Number of students passed in only math in class 2 = 500-400 = 100
    Number of students passed in math in class 3 = 350
    SO ratio 100 : 350
  5. Which of the following is true about the number of students, n who have passed in only English in class 5?
    A) 0 < n < 10
    B) 10 < n < 14
    C) 14 < n < 21
    D) 21 < n < 37
    E) 37 < n < 56
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Number of students who have passed in only English in class 5, n = 440 – 385 = 55

Directions (6 – 10):
The following pie charts show the percentage of people applied for jobs from different countries and people who got the job from each country respectively.
Success rate is defined as the number of people who got the job as a percentage of the number of job seekers.

  1. Find the success rate of country A to C.
    A) 125 : 184
    B) 165 : 254
    C) 276 : 123
    D) 255 : 154
    E) None of these
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Since the total number is same, there is no need to find the exact number of people who got job.
    So required ratio:
    A : C
    15/11 : 14/17 = 255 : 154
  2. Find the difference between the number of people who got job from countries F and H.
    A) 4376
    B) 4284
    C) 4128
    D) 4173
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Difference = (12-6)% of 71400 = 4284
  3. What is the approximate percentage point difference between the success rate of countries D and G?
    A) 6%
    B) 4%
    C) 8%
    D) 5%
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    For country D:
    Total job seekers = 9/100 * 2356200 = 212058
    and who got job = 21/100 * 71400 = 14994
    so success rate = 14994/212058 * 100 = 7%
    For county G:
    Total job seekers = 14/100 * 2356200 = 329868
    and who got job = 15/100 * 71400 = 10710
    so success rate = 3%
    So different in % points = 7 – 3 = 4
  4. What is the success rate of country B?
    A) 0.63%
    B) 3.55%
    C) 1.06%
    D) 2.62%
    E) 1.52%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Total job seekers = 20/100 * 2356200 = 471240
    and who got job = 7/100 * 71400 = 4998
    so success rate = 4998/471240 * 100 = 1.06%
  5. Find the success rate of female job seekers if the success rate of male job seekers is 3.14%
    A) 11.23%
    B) 12.17%
    C) 18.45%
    D) 16.24%
    E) Cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Number of females and males is not given so cant be determined.

Related posts

/