Quantitative Aptitude: Problems on Ages Set 1

Ages Questions for Bank PO

  1. The ratio of ages of Sneha to Bhavna is 6 : 13. Also ratio between Kritika’s age two years after and Bhavna’s age 4 years after will be 2 : 3. If the average age of Sneha and Kritika is 15 years, what will be Kritika’s age three years hence?
    A) 23
    B) 19
    C) 12
    D) 15
    E) 8
    View Answer
    Option D
    Solution:

    S/B = 6/13
    (K+2)/(B+4) = 2/3
    S + K = 2*15 = 30
    Solve the equations, K = 12, So K + 3 = 15
  2. Difference between ages of Raman and Preet is 16 years. If Raman’s age ten years hence will be two times the age of Preet, find Raman’s age.
    A) 26
    B) 19
    C) 42
    D) 38
    E) 46
    View Answer
    Option C
    Solution:

    R – P = 16
    (R + 10) = 2P
    Solve, R = 42
  3. Three years ago, Pihu was thrice old as Ravi that time. How old is Pihu today if ratio of age of Pihu six years hence to Ravi’s age four years ago is 9 : 2?
    A) 25
    B) 30
    C) 33
    D) 22
    E) 28
    View Answer
    Option B
    Solution:

    (P – 3) = 3* (R-3)
    (P + 6)/(R – 4) = 9/2
    Solve both equations, P = 30
  4. The average age of Yogita, Kanika and Prachi is 14 years. The ratio of Yogita’s age one year ago to Kanika’s age one years hence to Prachi’s age three years hence is 5 : 6 : 4. Find ratio of Yogita’s age two years hence to Prachi’s age.
    A) 8 : 5
    B) 5 : 3
    C) 1 : 4
    D) 2 : 1
    E) 4 : 7
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Y + K + P = 42
    (Y – 1) : (K + 1) : (P + 3) = 5 : 6 : 4
    So (5x + 1) + (6x – 1) + (4x – 3) = 42
    Solve, x = 3
    So Yogita’s age 1 ago hence = 5x = 15, so present age = 16
    Prachi’s age 3 years hence = 4x = 12, so present age = 9
    So (Y+2)/P = 18/9 = 2/1
  5. Sneha’s mother’s age is five years more than twice the age of Sneha. When Sneha was born, her brother Rahul was four years old and her father two years older than her mother. If the average age of her mother and father is 46 years. Find the ratio of age of Rahul to that of Sneha.
    A) 3 : 7
    B) 7 : 4
    C) 6 : 5
    D) 8 : 11
    E) 3 : 10
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Let age of Sneha = x, So age of Mother = 2x+5, Rahul = x+4, Father = 2x+7
    (2x+5 + 2x+7) = 2*46
    So x = 20
    So (x+4)/x = 24/20 = 6/5
  6. Ratio of ages of Reena and Prerna is 2 : 3 and the ratio of ages of Tiya and Reena is 3 : 1. If the ratio of age of Prerna four years hence to age of Tiya three years hence is 5 : 9, what is the total of the ages of all three?
    A) 77
    B) 65
    C) 84
    D) 43
    E) 79
    View Answer
    Option A
    Solution:

    P/R = 3/2 and R/T = 1/3
    So P : R : T =
    3*1 : 2*1 : 2*3 = 3 : 2 : 6
    Now (3x+4)/(6x+3) = 5/9
    So x = 7
    P = 3x = 21, R = 2x = 14, T = 6x = 42
    So P + R + T = 77
  7. Richa’s age is thrice of Tisha’s age while Megha’s age is 3 less than that of Richa’s. The ratio of ages of Tisha’s three years hence to Megha’s four years ago is 3 : 5. What is the square root of the total age of Tisha and Richa?
    A) 36
    B) 25
    C) 6
    D) 13
    E) 18
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Tisha = x, Richa = 3x, Megha = 3x – 3
    (x+3)/(3x-3-4) = 3/5
    Solve, x = 9
    So total age of Tisha + Richa = x + 3x = 4x = 36, So square root = √36 = 6
  8. The ratio of age of Shaisha one year ago to Piya is 3 : 5. The sum of ages of Piya and Misha after four years will be 50. If difference between the ages of Shaisha and Misha is 7 years, find Misha’s age.
    A) 21
    B) 19
    C) 18
    D) 10
    E) 12
    View Answer
    Option E
    Solution:

    (S -1)/P = 3/5
    P + M + 4 + 4 = 50
    So P + M = 42
    S – M = 7
    Solve equations, M = 12
  9. Kashish’s age is two-fifth the age of her mother. Nine years hence her age will be half of her mother’s age that time. What is her mother’s present age?
    A) 22
    B) 45
    C) 54
    D) 36
    E) 41
    View Answer
    Option B
    Solution:

    K = 2M/5
    (K+9) = (M+9)/2
    Solve, M = 45
  10. Ratio between Rahim’s age four years hence and Meher’s age three years ago is 6 : 5. If the ratio between Rahim’s age two years ago and Meher’s age four years hence is 6 : 11, find the ratio of Rahim’ age to Meher’s age.
    A) 5 : 9
    B) 9 : 4
    C) 2 : 11
    D) 7 : 9
    E) 4 : 9
    View Answer
    Option D
    Solution:

    (R+4)/(M-3) = 6/5
    (R-2)/(M+4) = 12/22 = 6/11
    Solve R = 14, M = 18

Click here to go to Quantitative Aptitude Section.

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Problems on Ages Set 1”

  1. robin

    in question no 4
    5x – 1) + (6x + 1) + (4x + 3) = 36
    Solve, x = 3 …i am unable to get this value of x and i think if we put avg age 48 then we can get x=3..
    am i right?

  2. Ati

    ans of ques no. 1 is wrong ans must be 21 u have given 15 as ur ans ,,, please correct it

    1. karthik

      yes answer was 21

Leave a Comment