Quantitative Aptitude: Number Series Set 62

 

Directions: The following series are based on a certain pattern. Find the number represented by question mark (?) in the following series:

  1. 22   12   11   ?   34   86
    A) 17
    B) 17.5
    C) 16
    D) 18.5
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    *0.5+1, *1-1, *1.5+1, *2-1, *2.5+1
    (11*1.5)+1 =17.5.
  2. 5   9   19   41   ?   145
    A) 74
    B) 76
    C) 81
    D) 86
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    5………9………19………41………81………145
    .     4……..10………22 ………40………64
    .           6………12 ………18 ……..24.
  3. 1   9   65   ?   1969   7881
    A) 393
    B) 450
    C) 425
    D) 510
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    *8+1, *7+2, *6+3, *5+4, *4+5
    (65*6)+3=393.
  4. 243   5   81   15   27   45   9   ?
    A) 183
    B) 81
    C) 120
    D) 135
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    . 243/3 =81          81/3=27          27/3=9
    243………5………81………15………27………45…….9……135
    .                5*3=15            15*3=45             45*3=135.
  5. 8   9   ?   44   108   233
    A) 14
    B) 22
    C) 17
    D) 25
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    +13 , +23, +33, +43,+53
    9+23 = 9+8=17.
  6. 10   15   15   ?   9.375   6.5625
    A) 11.5
    B) 12.5
    C) 15
    D) 13.5
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    *3/2, *4/4, *5/6, *6/8, *7/10
    (15*5)/6=12.5.
  7. 540  558   ?   648  720   810
    A) 636
    B) 624
    C) 569
    D) 594
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    18*1, 18*2, 18*3, 18*4, 18*5
    558+36(18*2)= 594.
  8. 1   16   81   256   625   ?
    A) 1310
    B) 1163
    C) 1296
    D) 1245
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    12…..42………92……162……..252
    .   3  ……. 5 ……. 7 …..… 9
    362=1296.
  9. 1   3   4   8   15   27   ?
    A) 50
    B) 38
    C) 45
    D) 32
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    1+3+4=8
    3+4+8=15
    4+8+15=27
    8+15+27=50.
  10. 16   4   2   ?   1.75   1.875
    A) 1.25
    B) 1.8
    C) 1.5
    D) 1
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    *0.25, *0.5, *0.75, *1, *1.25
    2*0.75=1.5.

 

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 62”

  1. Jeevan

    8/10
    6 and 9 na bana

Leave a Comment