Quantitative Aptitude: Number Series Set 67

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 24, 208, 240, ?, 256, 176
    166
    185
    192
    175
    None
    Option C
    Solution:
    224-16=208
    208+32=240
    240-48=192
    192+64=256
    256-80=176.
  2. 1, 16, 81, ?, 625, 1296
    144
    256
    289
    322
    None
    Option B
    Solution:
    14=1
    24=16
    34=81
    44=256
    54=625
    64=1296.
  3. 6, 23, 90, ?, 1424, 5691
    285
    321
    346
    357
    None
    Option D
    Solution:
    6*4-1=23
    23*4-2=90
    90*4-3=357
    357*4-4=1424
    1424*4-5=5691.
  4. 5, 9, 25 , ?, 414, 2282.5
    86
    91
    95
    82
    None
    Option B
    Solution:
    5*1.5+1.5=9
    9*2.5+2.5=25
    25*3.5+3.5=91
    91*4.5+4.5=414
    414*5.5+5.5=2282.5.
  5. 3, ?, 12, 48, 576, 27648
    6
    7
    4
    9
    None
    Option C
    Solution:
    3*4=12
    4*12=48
    48*576=27648.
  6. 8, 6, 9, 23, 87 , ?
    429
    360
    344
    296
    None
    Option A
    Solution:
    8 * 1 – 2 = 6
    6 * 2 – 3 = 9
    9 * 3 – 4 = 23
    23 * 4 – 5 = 87
    87 * 5 – 6 = 429
  7. 53, 53, 40, 40, 27, 27, ?
    16
    22
    18
    14
    None
    Option D
    Solution:
    Number repeated and subtract by 13.
  8. 15, 18, 16, 19, ?,20
    15
    17
    19
    21
    None
    Option B
    Solution:
    15+3=18
    18-2=16
    16+3=19
    19-2=17
    17+3=20
  9. 14, ?, 20, 12, 26, 15
    11
    7
    9
    13
    None
    Option C
    Solution:
    14/2+2=9
    9*2+2=20
    20/2+2=12
    12*2+2=26
    26/2+2=15
  10. 2, 8, 20, 40, 70, ?
    128
    124
    102
    112
    None
    Option D
    Solution:
    2+2+22=8
    8+3+32=20
    20+4+42=40
    40+5+52=70
    70+6+62=112.



 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 67”

  1. swati

    8/9 thank you team az

  2. the walking dead

    8-10:)

Leave a Comment