Quantitative Aptitude: Number Series Set 71

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 1, ?, 2, 3, 5, 8
    2
    4
    6
    1
    None
    Option D
    Solution:
    1+0=1
    1+1=2
    1+2=3
    2+3=5
    3+5=8.
  2. 1, 2, 6, ?, 88, 445
    15
    21
    45
    33
    None
    Option B
    Solution:
    (1+1)*1=2
    (2+1)*2=6
    (6+1)*3=21
    (21+1)*4=88
    (88+1)*5=445.
  3. 2, 5, 11, 23, 47, ?
    56
    65
    95
    82
    None
    Option C
    Solution:
    Logic: number + (number-1) + 2.
    2+1(2-1)+2=5
    5+4(5-1)+2=11
    11+10(11-1)+2=23
    23+22(23-1)+2=47
    47+46(47-1)+2=95.
  4. 10 , 10 , 20 , 45 , ? , 300
    110
    85
    96
    78
    None
    Option A
    Solution:
    10 * 0.5 + 5 = 10
    10 * 1.0 + 10 = 20
    20 * 1.5 + 15 = 45
    45 * 2.0 + 20 = 110
    110 * 2.5 + 25 = 300.
  5. 2, 12, 36, ?, 150, 252
    68
    75
    94
    80
    None
    Option D
    Solution:
    12 + 13= 2
    22 + 23=12
    32 + 33=36
    42 + 43=80
    52 + 53=150
    62 + 63=252.
  6. 9, ?, 12, 14, 18, 20
    12
    10
    9
    11
    None
    Option B
    Solution:
    Logic: Prime no +7
    2+7=9
    3+7=10
    5+7=12
    7+7=14
    9+7=16
    11+7=18
    13+7=20.
  7. 20, 40, 40, ?, 5, 0.625
    35
    10
    20
    15
    None
    Option C
    Solution:
    20*2=40
    40*1=40
    40*1/2=20
    20*1/4=5
    5*1/8=5/8=0.625.
  8. 12, 21, 46, 95, 176, ?
    297
    199
    234
    268
    None
    Option A
    Solution:
    12+32=21
    21+52=46
    46+72=95
    95+92=176
    176+112=297.
  9. 110, 113, 104, 131, ?, 293
    95
    50
    124
    138
    None
    Option B
    Solution:
    110+3=113
    113-9=104
    104+27=131
    131-81=50
    50+243=293.
  10. 13, 25, ?, 57, 83, 125
    28
    42
    39
    49
    None
    Option C
    Solution:
    13*2-1=25
    25*2-11=39
    39*2-21=57
    57*2- 31=83
    83*2-41=125.



 

Related posts

4 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Number Series Set 71”

  1. jaga

    Q1 ka logic kya hai

    1. previous 2 numbers are added

Leave a Comment