Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 40

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UIIC, OICL, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x2 – 5x – 12 = 0
    II. 3y2 – 11y – 20 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, 3
    y = -4/3, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship

    -4/3……..3………5
  2. I. 3x2 – 19x + 28 = 0
    II. 3y2 – 7y – 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 7/3, 4
    y = -2/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2/3………7/3………..3…………4
  3. I. 3x2 + 19x + 20 = 0
    II. 2y2 + 7y – 15 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5, -4/3
    y = -5, 3/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5………-4/3……….3/2
  4. I. 4x2 –13x – 12 = 0
    II. 4y2 + 15y + 9 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = -3/4, 4
    y = -3, -3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3……………-3/4…………4
  5. I. 2x2 – 3x – 9 = 0
    II. 2y2 + 17y + 30 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -3/2, 3
    y = -6, -9/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -6……….-9/2…….-3/2………3
  6. I. 3x2 + 25x + 50 = 0
    II. 2y2 + 9y + 10 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -5, -10/3
    y = -5/2, -2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5………-10/3………-5/2……..-2
  7. I. 3x2 – 4x – 4 = 0
    II. 3y2 – 10y – 8 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -2/3, 2
    y = -2/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2/3………2………4
  8. I. 3x2 – 5x – 12 = 0
    II. 2y2 – 3y – 14 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, 3
    y = -2, 7/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3…….. -2………..3……. 7/2
  9. I. 2x2 – 17x + 35 = 0
    II. 3y2 – 13y + 14 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 7/2, 5
    y = 2, 7/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2………7/3…….7/2………5
  10. I. 3x2 + x – 24 = 0
    II. 3y2 – 20y + 32 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = -3, 8/3
    y = 8/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. 8/3……..4

   Click here for more Quadratic Equations Questions

 

Related posts

One Thought to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Questions Set 40”

  1. karthik

    2nd one answer was E

Leave a Comment