Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 31

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UICL, OICL, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 3x– 8x – 16 = 0,
    II. 4y2 – 11y – 20 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -4/3, 4
    y = -5/4, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3…….. -5/4…….4
  2. I. 6x2 – 19x + 10 = 0,
    II. 3y2 + 7y – 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 2/3, 5/2
    y = -3, 2/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3…….. 2/3………5/2
  3. I. 4x+ 28x + 45 = 0,
    II. 2y2 – 5y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -9/2, -5/2
    y = -3/2, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -9/2…….. -5/2…….-3/2……….4
  4. I. x2 – 5x – 50 = 0,
    II. y– 9y – 36 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5, 10
    y = -3, 12
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5…….. -3…….10……..12
  5. I. 3x– 32x – 35 = 0,
    II. 2y2 + 23y + 45 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -7/3, 5
    y = -9, -5/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -9……….-5/2……..-7/3…….. 5
  6. I. 3x– 28x + 65 = 0,
    II. 2y2 – 21y + 55 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = 13/3, 5
    y = 5, 11/2
    Put all values on number line and analyze the relationship
    13/5…….. 5……..11/2
  7. I. 2x– 17x + 35 = 0,
    II. 6y2 – 23y + 15 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 7/2, 5
    y = 5/6, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    5/6…….. 3…….7/2……..5
  8. I. 3x2 – 22x + 24 = 0,
    II. 3y2 + 11y – 20 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 4/3, 6
    y = -5, 4/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5…….. 4/3…….6
  9. I. 2x2 = 50,
    II. 3y2 – 4y – 15 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -5, 5
    y = -5/3, 3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5…….-5/3…….. 3…….5
  10. I. x = √361,
    II. y2 = 324
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = 19 (roots are not negative)
    y = -18, 18
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -18…….. 18…….19

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 31”

  1. STAY AWAY ITS NITROUS~OXIDE

    tq mam

  2. chinnu

    10th questn x square= root 361 thn x will be +/-4.37 .

  3. Jeevan

    thanku
    plzz mam aur hard dijiye

  4. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done..

Leave a Comment