Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 38

Simplification Questions for SBI PO, IBPS PO/Clerk, IBPS RRB, NIACL, NICL, RBI Grade B, OICL, UIICL, BoB and other competitive exams.

Directions: What approximate value should come in place of question mark (?) in the below given questions?

  1. √? + √1335 * 24 – 13.96 = 895
    A) 1855
    B) 2025
    C) 1950
    D) 2125
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    √? +36*24 -14=895
    √? +850=895
    √?=45
    X=45*45=2025.
  2. (42.03% of 495.04 + 58.02% of 1200 ) / 9 = ?
    A) 266.7
    B) 235.6
    C) 284.3
    D) 312.5
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (207+696)/9=284.3.
  3. (9117.88 – 8021.85 + 903.92) * 12 = 1500 * ?
    A) 15
    B) 18
    C) 24
    D) 22
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    (9118-8022+904) *12 =1500* ?
    (2000*12 /1500) = x
    X=15.
  4. {(4/7*15/4) / (3.5 -1.2) }2 = ?
    A) 1.05
    B) 0.76
    C) 1.25
    D) 0.87
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    [(60/28)/2.3]2 =x
    X={15/16}2 ==> 0.87.
  5. If x=3.5 , y=4.5 , then {(y-x) (y-x)/y+x}*xy = ?
    A) 3
    B) 2
    C) 1.85
    D) 1.8
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    {(1*1)/8*15.75}= x
    X= 15.75/8=2.
  6. (87.65% of 7159.89 – 68.99% of 8939.89) * 6.06 = (?)2
    A) 20

    B) 24
    C) 28
    D) 32
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    (6300 – 6168) * 6 =x 2
    132 * 6 = x 2
    792= x 2
    ie x=28.
  7. 35 5/7% of 6510 + 77 7/9% of 5886 = ?% of 6126 + 50% of 5638
    A) 49.5
    B) 58.35
    C) 54
    D) 66.66
    E) None
    View Answer
    Option D
    Solution:

    250/7% of 6510 + 700/9 % of 5886 =?% of 6126 + 50% of 5638
    2325 + 4578 – 2819 = x/100 *6126 +2819
    (4084 *100 ) /6126 = x
    X=66.66.
  8. 854.926 – 562.005 – 115.98 = 22.6% of (?)
    A) 804
    B) 795
    C) 826
    D) 844
    E) None
    View Answer
    Option A
    Solution:

    855 – 562 – 116 = 22.6% of x
    177 =22/100 * x
    X=804.
  9. (750/45) / 11/781 * 114/95 = ?
    A) 1355
    B) 1345
    C) 1420
    D) 1653
    E) None
    View Answer
    Option C
    Solution:

    750/45 * 781/11* 114/95
    =(10*71*36 )/ 19
    =1420.
  10. 15.332 – 12.942 + 22.062 – 35.65 = ?
    A) 511
    B) 504
    C) 631
    D) 585
    E) None
    View Answer
    Option B
    Solution:

    15 2 -132 + 222 -35.65 = x
    225-169+484-35.65 = x
    X= 504.

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts

3 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 38”

  1. karthik

    in 1st question 36*24 = 864 please check it..

    1. yes, but -14 is also there
      so deducted that
      864-14 = 850

Leave a Comment