Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 23

  1. A train running at the speed of 90 kmph passes a pole in 10 sec, in how much time the train can cross 350m long another train B, which running opposite direction with the speed of 180 kmph.
    10 sec
    8 sec
    12 sec
    15 sec
    20 sec
    Option B
    length of the train=90*5/18*10=250 m
    speed of train=90*5/18=25 m/sec
    speed of another train=180*5/18=50 m/sec
    required time=250+350/25+50=6000/75=8 sec

     

  2. A bus can cover a certain distance in 5 hours and when same bus starts running with 20% less speed then it can cover 300 km in 5 hours. Find the distance of the journey.
    375
    400
    425
    500
    575
    Option A
    let the distance of the journey=D km
    original speed of the bus=5x
    decreased speed of the bus=4x
    4x=300/5
    x=15
    distance=15*5*5=375 km

     

  3. A train running at the speed of 72 kmph cross pole in 18 sec. If same train cross a ‘x’ meters long platform in 30 sec, then find value of ‘x’ ?
    300
    360
    420
    240
    180
    Option D
    speed of train=72*5/18=20 m/sec
    length of train=72*5/18*18=360 m
    ATQ, (360+x)/20=30
    x=600-360=240 m
    length of platform=240 km

     

  4. Train P having length of 200m crosses a platform twice of its length in 30 sec. Another train Q having speed of 180 kmph crosses a pole in 10 sec. Find time taken by both trains to cross each other when running in opposite direction.
    12 sec
    10 sec
    18 sec
    22 sec
    25 sec
    Option B
    speed of train P=200+400/30=600/30=20 m/sec
    length of train Q=180*5/18=50 m/sec
    required time=(500+200)/20+50=10 sec

     

  5. Distance between A and B is 880 km and speed of car is 20% more than speed of a bike. If car starts from A towards B and at the same time bike starts from B towards A and they meet after 4 hours, then find total distance travelled by car.
    400
    480
    540
    600
    360
    Option B
    let speed of bike=5x
    speed of car=6x
    ATQ, 880/6x+5x=4
    880/11x=20 sec
    880/11x=4
    x=20 km
    speed of car=6*20=120 kmph
    distance travelled by car=120*4=480 km

     

  6. ‘L’ meters of long train cross a 480 m long tunnel in 40 sec running at the speed of 108 kmph. If train cross a man running in opposite direction in 8 sec, find speed of man (in km/hour).
    108
    210
    110
    280
    300
    Option A
    speed of train=108*5/18=30 sec
    ATQ, L+480/40=30 sec
    L=1200-480=720
    let, the speed of man=’x’ sec
    720/30+x=12
    x=30m/sec
    sped of main =30*18/5=108 km/hr

     

  7. A train can cross a tunnel of length 360m in 15sec, while a pole in 3 sec. In what time the train can cross a platform of length of 210 m.
    10 sec
    8 sec
    12 sec
    16 sec
    20 sec
    Option A
    let length of train be x meters
    (x+360)/15=x/3
    15x=3x+1080
    x=90 meters
    speed of train=90+360/15=450/15=30 m/sec
    required time=90+210/30=10 sec

     

  8. Ritu goes to office at a speed of 7 kmph and returns to the home at a speed of 4 kmph. If he takes 5 hours 30 minutes in all, what is the distance between the office and his home ?
    24
    15
    18
    20
    14
    Option E
    let distance between office and Ritu’s home=D km
    D/7+D/4=11/2
    11D/28=11/2
    D=14 km

     

  9. A train running at 11/15 of his own speed reached a place in 60 hours. How much time could be saved if the train would run at its own speed ?
    18
    16
    26
    18
    20
    Option B
    let the original speed of train=15x
    current speed of train=11x
    original time required=60*11x/15x=44
    time saved=60-44=16 hours

     

  10. In covering a certain distance, the speed of A and B are in the ratio of 3:4. A takes 6 hours more than B to reach the destination. What is the time taken by A to reach the destination ?
    20
    32
    30
    24
    36
    Option D
    speed of A and B =3:4
    time ratio of A and B =4:3
    let time taken by A=4x
    time taken by=3x
    4x-3x=6
    x=6
    time take by A to reach the destination=4*6=24 hours

     

 

Click here for topic wise Quantitative Aptitude Questions

 

Related posts