Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 10

Time Speed Distance Questions for NICL, SBI PO, IBPS PO, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. A man in a train he can count 31 telephone posts in one minute. If they are known to be 45 m apart. Find the speed of the train.
    A) 90 km/hr
    B) 70 km/hr
    C) 100 km/hr
    D) 81 km/hr
    E) 95 km/hr
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    speed of the train = 30*45 = (1350 *60)/1000 = 81 km/hr
  2. If a man walks from his house to office at 6 km/hr , he is late by half an hour. However, if he walks at 8 km/hr , he is late by 10 minutes only. What is the distance of his office from his house.
    A) 8 km
    B) 12 km
    C) 14 km
    D) 18 km
    E) 10 km
    View Answer
      Option  A
    Solution
    :
    (x/6)- (x/8) = (30-10)/60
    => x = 8 km
  3. A candle of 8 cm long burns at the rate of 7 cm in 7 hour and another candle of 10cm long burns at the rate of 6 cm in 3 hour. What is the time required by each candle to remain of equal lengths after burning for some hours, when they start to burn simultaneously with uniform rate of burning?
    A) 5 cm
    B) 3 cm
    C) 1 cm
    D) 2 cm
    E) 4 cm
    View Answer
      Option D
    Solution:
    (8 – x)=(10 – 2x)
    => x = 2 cm
  4. Two trains, 190 m and 170 m long are going in the same direction. The faster train takes one minute to pass the other completely. If they are moving in opposite directions, they pass each other completely in 3 seconds. Find the speed of each train.
    A) 55 m/sec. and  42 m/sec.
    B) 63 m/sec. and 57 m/sec.
    C) 60 m/sec. and 55 m/sec.
    D) 42 m/sec. and 40 m/sec.
    E) 44 m/sec. and 40 m/sec.
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    let the speed of the faster train be x and the speed of the slower train be y . Then, When they move in the same direction , the relative speed = (x – y)
    Total distance = 190 + 170  = 360 m
    Now, dist. = speed * time = 360 = (x-y)*60
    => (x – y) = 6———-(1)
    When the trains move in opposite direction = (x+y)
    360= (x + y)*3
    => 120 =(x + y) ———–(2)
    On solving (1) and (2), we get
    x = 63 m/sec. and y = 57 m/sec.
  5. A motorcyclist covered (2/3)rd of a total journey at his usual speed. He covered the remaining distance at (3/4)th of his usual speed. As a result, he arrived 30 minutes later than the time he would have taken at usual speed. If the total journey was 180 km. What was his usual speed?
    A) 30 km/hr.
    B) 20km/hr.
    C) 50 km/hr.
    D) 40 km/hr.
    E) 60 km/hr.
    View Answer
      Option  D
    Solution:
    Let the usual speed be x km/hr.
    (1/3)rd of the journey = 180/3 = 60km
    Therefore, 60 / (3x/4) – 60/x = (1/2)
    => x = 40 km/hr.
  6. A boat running at the speed of 30 km/hr  downstream covers a distance of 5 km in 10 minutes . The same boat while running upstream at the same speed covers the same distance in 12 minutes . What is the speed of the current?
    A)  2.5 km/hr
    B)  4 km/hr
    C) 3.2 km/hr
    D) 1.5 km/hr
    E) 2.5 km/hr
    View Answer
      Option  A
    Solution:
      x  +  y = (5 * 60)/10 = 30 ——–(1)
    and  x   –   y =   (5 * 60)/12  = 25 ———(2)From (1) and (2) , we get
    x + y – x + y = 30 – 25 = 5
    => y = 2.5 km/hr.
  7. Two points P and Q are separated from a distance of 200 km. A car leaves from  P to Q at the same time another car leaves from Q to P. The two car meet at the end of 8 hours. If the car travelling from P to Q travels 20km/hr. than the other. Find the speed of the faster car?
    A) 15.25
    B) 20.22
    C) 22.5
    D) 18.9
    E) 21.5
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    Let the speed of the car be x km/hr and (x+20) km/hr.
    8x + 8(x+20) = 200
    x = 2.5
    speed of the faster carr =22.5 km/hr.
  8. A person takes 10 hours in walking to a place and riding back. He  would have taken 5 hours less by riding both ways.What would be the time he would take to walk both ways?
    A) 5 hours
    B) 15 hours
    C) 12 hours
    D) 10 hours
    E) 8 hours
    View Answer
      Option  B
    Solution:
    Time taken in walking one way and riding other way = 10 hours
    Time taken in riding both the ways = 5 hours
    Time taken in walking one way * 2 = 20 hours – 5 hours = 15 hours
  9. A man ride a bike at a speed of 6 km/hr from point X to point Y and came back from point Y to point X at the speed of 8 km/hr.  What is the ratio between the time taken by man in riding from X to Y to point Y to X respectively?
    A) 3 : 5
    B) 4 : 3
    C) 1 : 5
    D) 2 : 3
    E) 2 : 7
    View Answer
      Option   B
    Solution:
    Required ratio = 8 : 6 =  4 : 3
  10. Ritesh drive a car at the speed of  60 km/hr from  resort A to resort B. Returning over the same route , he got stuck in traffic and took an hour longer, also he could drive only at the speed of 40 km/hr . How many kilometers did he drive each way?
    A) 122 km
    B) 100 km
    C) 120km
    D) 100 km
    E) 110 km
    View Answer
      Option  C
    Solution:
    x /40 – x/60 = 1
    => 20x /2400 = 1
    => x = 120 km

 

   Click here for more Questions on Time, Speed and Distance

 

Related posts

36 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 10”

  1. %%%

    mam in 1q 30 poles k beech me 29 *45…total distance hoga na ?????

    1. Navyaaaa

      iske liye bol rhi thi mai east oe west wale comment mai.. 😛
      kaisi chl r study..

        1. Navyaaaa

          yhi h Navya. I noticed u attempt all quizs na. which othr sites do u follow

          1. %%%

            AC & AZ mostly…….gradeup rarly for english quizes

      1. %%%

        ye bhi accha h …..english k post bht acche hote in comparision to others ……but mere doubt clr nhi hote h…due to absence of explanation……:(((

        1. Navyaaaa

          han yar.. yha ki eng mai band bj jati h ;(

    2. Banya

      yes.. corrected ty 🙂

  2. deepali

    6th qtn m over information di v hah 🙁 ???

    1. Banya

      is there any problem ?

      1. deepali

        30 ki koi need h na .. n same speed too..in qtn 6 ..m rite ?

  3. deepali

    pls correct qtn 5 ,,,

    1. Banya

      corrected ty 🙂

  4. ↗⬆↖???????↗⬇↖

    mam?

      1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

        Only pre or mains bhi HAI isme?

          1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            AAPKA exam rrb po clerk over?

          2. Pooja?

            Oops dont know ki apko reply ku ni gya mne to kiya tha ..ab to ho hi gye ji?

          3. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            Ok good luck
            Po oicl?

          4. Pooja?

            Nops. Now ibps po☺

          5. Pooja?

            Nd thnks ..wish u the same

          6. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

            Ty

  5. DHANANJAY

    Thx mam que 5
    180/chahiye

    1. Banya

      yes .. done ty 🙂

  6. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

    99 rs ka plan purchase ki HAI kisi ne?

      1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

        Mains HAI ya only pre

      2. Banya

        Yes.. Mains ke bhi included h.

        1. ↩⬆↪EKLAVYA ↩⬆↪

          Thanks

      3. Navyaaaa

        mam 3rd mai agar logicaly dekhe to
        1st candle 1 hr mai 1 cm burn ho r h – (lenght 8 cm )
        2nd candle 1 hr mai 2 cm burn ho r h – (length 10 cm)

        dono 2 hr burn hogi to 6 cm rh jayegi.
        yhi pucha h na.
        maf krdena gadbad ho to.

  7. aspirant ibps

    nice questions …….thank you mam………… plz give questions with time limit plzzzz……………it will be very helpful

  8. garima shah

    hello mam……mam quest…5..2/3 of 180 will be 60…then let total speed 4x so…equation will be

    120/4x-60/3x=30/60 nhi hoga kya mam…..pls reply ….where i m wrong……..

    1. why 120/4x-60/3x=30/60

      It should be

      (120/4x + 60/3x) – 180/4x = 30/60
      x = 10
      usual speed = 4x = 40

      1. garima shah

        got it mam…….thanks……………

Leave a Comment