Reasoning: Data Sufficiency Set 3

Directions (1-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

  1. In a certain coding language, ’45’ means ‘quant questions’ and ‘1829’ means ‘English for bank po’. What do ‘5’ and ‘1’ mean in the same coding language?
    Statement I: ‘95208’ means ‘reasoning questions for bank po’.
    Statement II: ‘84’ means ‘po questions’
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option A
    Solution:

    From statement I, ‘1’ is ‘english’ and ‘5’ is ‘questions’
    From statement II, ‘4’ is ‘questions, so ‘5’ is ‘questions’. But for ‘1’ cannot be found
  2. Richa left for London on which date of December?
    Statement I: Roma, friend of Richa left for London on 6th December and joined Richa 15 days after Richa’s arrival.
    Statement II: Richa has spent 5 days in London till now.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option D
    Solution:

    From statement I, Roma’s leaving date is known but when did she reach London is not known. She might had taken 2 days, 3 days, etc.
    So from both statements also, answer cannot be found.
  3. Among Shaina, Krish, Abhi and Piya, who is tallest?
    Statement I: Krish is taller than Shaina and Piya but is shorter than Sapna.
    Statement II: Shaina is shorter than Daina and Krish, who is shorter than Abhi.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option E
    Solution:

    From statement I, K > S and K > P
    From statement II, A > K
    So from both statements, Abhi is tallest
  4. What is Kaira’s rank in the class in test?
    Statement I: In a class of 43 students, there are 5 students between Kaira and Samira, who has got rank 6 from top.
    Statement II: In a class of 56 students, where 52 students took the test, there were 9 students who had got less marks than Kaira.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option B
    Solution:

    From statement I, Kaira can be either be above Samira or below het, so cant be determined
    From statement II, there are 52 students who took the test and 9 students are below Kaira, means Kaira’s rank = (52 – 9) = 43
  5. How is Piya related to Khushi?
    Statement I: Raghav who is the brother of Misha has daughter named Sneha whose grandfather is Kapil.
    Statement II: Piya is the sister of Misha who is the daughter of Charu. Sneha is the daughter of Khushi who is the only daughter-in-law of Charu
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Raghav has daughter named Sneha who is the daughter of Khushi. Raghav is brother => means Khushi is wife of Raghav. so she is sister-in-law of Raghav’s sister Piya and vice versa.
  6. How many sons do A have?
    Statement I: B and C are brother of G. R is sister of C and D
    Statement II: G and D are daughters of A
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    strong> Option D
    Solution:
    From both statements we get that B and C are sons of A. D, R and G are daughters. But A can have more children too.
  7. Among 6 friends A, B, C, D, E and F sitting around a circular table facing centre, who is sitting between A and D?
    Statement I: A is sitting opposite F who is one place away from C. B is sitting third to left of D. C and D are not sitting together.
    Statement II: There is only 1 person sitting between A and B. And similarly one person between F and D who is sitting third to right of B.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option C
    Solution:

    From both statements alone, we get two arrangements. And in both the arrangements there is no one sitting between A and D.
  8. Point K is how much far from point T?
    Statement I: Point D is 4 m west of point B which is south of point K. There is same distance between points B and K as between points T and S, which is 3 m east of point B.
    Statement II: Point K is south-west of point A. Point T is equidistant from points A and S. Point T is east of point K.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option A
    Solution:

    From statement I, since BK = TS, we get figure as
    So KT = BS = 3 m
  9. What can be the code of CHANGE?
    Statement I: If MONARCH is codded as 7402596
    Statement II: If GENDER is codded as 180385
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option E
    Solution:

    From both, C = 9, H = 6, A = 2, N = 0, G = 1, E = 8
  10. How is A related to D?
    Statement I: Q’s sister S has married A’s brother C, who is the only son of his parents.
    Statement II: D is the only daughter of C and S.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
    Option E
    Solution:

    From both statements, S (female) is married to C. A is C’s sister. D is daughter of S and C. So A is aunt of D.

Related posts

13 Thoughts to “Reasoning: Data Sufficiency Set 3”

  1. ^^^Jaga^^^....

    q no 6???

    1. what happened ?
      any doubt?

      1. ^^^Jaga^^^....

        yes mam…doubt…

      2. ^^^Jaga^^^....

        from 1 and 2 ..its clear that B n C are son of A.

        1. yes its clear
          but it is not written anywhere that how many total children A has.
          Right??
          So other than B and C, somebody else could also be his son

          1. ^^^Jaga^^^....

            ohh…got it.B,C … …D n G ka cousin b ho sakte hai….

          2. no no
            cousin hote to cousin hi likh hota
            sister means real sister only.
            i m saying ki esa to kahin nhi kha na ki jo characters diye hue hai bas vai sab A ki children hai. Aisa kahin nhi likha ki A has only 5 children or has only 6 or has only 7, and so on.

            So we cant know how many sons A have

          3. ^^^Jaga^^^....

            ohoo…ok ok ..rite rite..mam aur ek doubt hai..

          4. ^^^Jaga^^^....

            where i use ..could and would ..its very confusing for me.

          5. COULD is used
            1) where there are requests
            like Could you pass me a glass of water?
            2) for future possibilities
            I could have a great evening.
            3) for past
            When I was 14 years, I could run a lot.

            WOULD is used
            1) for offers
            Would u like a glass of tea?
            2) to talk about unreal situations
            If I were PM, I would do change the country.

          6. ^^^Jaga^^^....

            thank u mam.,, 🙂

  2. Parul Gupta

    In Question no. 5, relation between piya and khushi can be derived by statement no. II alone.

Leave a Comment