Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 26

Directions (1 – 5): Study the following charts carefully and answer the questions that follow:


Profit = Revenue – Expenditure

  1. What is the approximate difference (in lakhs) between the average revenue of both the companies in the given years?
    A) Rs 150
    B) Rs 1800
    C) Rs 1600
    D) Rs 1650
    E) Rs 1700
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Average revenue of company A = (11600+12800+12800)/3 = 12400
    Average revenue of company B = (10800+11200+10400)/3 = 10800
    So required difference = (12400-10800) = Rs 1600 lakh
  2. What is the approximate difference in expenditure (in lakhs) of company A in the year 2016 with respect to 2014?
    A) Rs 866
    B) Rs 849
    C) Rs 885
    D) Rs 871
    E) Rs 834
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Expenditure of company A in 2016 = (100/114) * 12800 = Rs 11228 lakhs (approx.)
    Expenditure of company A in 2014 = (100/112) * 11600 = Rs 10357 lakhs
    So required difference = 11228 – 10357 = 871 lakhs
  3. What is the total profit (approximate in lakhs) earned by both companies in years 2014?
    A) Rs 2135
    B) Rs 2275
    C) Rs 2026
    D) Rs 2427
    E) Rs 2247
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Revenue of A in 2014 = Rs 11600 lakhs
    So expenditure = (100/112) * 11600 = 10357 lakhs (approx)
    So profit = 11600 – 10357 = 1243 lakhs
    Revenue of B in 2014 = Rs 10800 lakhs
    So expenditure = (100/109) * 10800 = 9908 lakhs
    So profit = 10800 – 9908 = 892 lakhs
    So required total = 1243 + 892 = 2135 lakhs
  4. What is the approximate increase/decrease in expenditure (in lakhs) of company B in years 2015 over its previous year?
    A) Rs 84
    B) Rs 157
    C) Rs 234
    D) Rs 106
    E) Rs 92
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Expenditure of company B in 2015 = (100/112) * 11200 = Rs 10000 lakhs
    Expenditure of company B in 2014 = (100/109) * 10800 = Rs 9908 lakhs (approx.)
    So required difference = 10000 – 9908 = 92 lakhs
  5. What is the percentage of revenue of both companies in year 2015 with respect to total revenue of both companies in given time period?
    A) 32.67%
    B) 34.48%
    C) 36.38%
    D) 33.83%
    E) 35.26%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Revenue of both companies in 2015 = 12800+11200 = 24000
    Revenue of both companies in all the years = 11600 +10800 + 12800 + 11200 + 12800 + 10400 = 69600
    So required % = (24000/69600) * 100 = 34.48%

Directions (6 – 10): Study the following line chart carefully and answer the questions that follow:

  1. If the sales of product A is 5.4 lakh in year 2014 then what will be its sale in the years 2016?
    A) 6.035 lakh
    B) 8.424 lakh
    C) 7.835 lakh
    D) 7.234 lakh
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    Sales of A in 2016 = 540000 * 120/100 * 130/100 = 842400
  2. What is the percentage increase in sales of product C from year 2014 to year 2016?
    A) 34.35%%
    B) 28.75%
    C) 30.35%
    D) 32.25%
    E) 33.25%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let its sales in 2014 = 100
    So Sales of in 2016= 100 * 115/100 * 115/100 = 132.25
    So %Increase = (132.25 – 100)/100 * 100 = 32.25%
  3. If the sales of product E and D are equal in year 2015 then the sales of product E is approximately what percentage of sales of product D in 2016?
    A) 107%
    B) 98%
    C) 114%
    D) 116%
    E) 122%
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let the Sales of D & E in year 2015 is x
    Then Sales of D in 2016 = x * 125/100 = 1.25x
    and that of E in 2016 = x * 145/100 = 1.45x
    So required % = 1.45x/1.25x * 100 = 116%
  4. If the sales of product F in year 2016 is 16.848 lakh then what was its sales in 2014?
    A) 8.8 lakh
    B) 7.2 lakh
    C) 9.6 lakh
    D) 12.7 lakh
    E) 11.5 lakh
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Sales of F in 2014 = 1684800 * 100/130 * 100/135 = 960000
  5. If the sales of product B and D in year 2011 are equal to 6 lakh then what will be the difference between sales of product D in 2016 and that of product B in the same year?
    A) 125500
    B) 107500
    C) 112500
    D) 112300
    E) 127600
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Sales of D in 2016 = 600000 * 135/100 * 125/100 = 1012500
    Sales of B in 2016 = 600000 * 125/100 * 120/100 = 900000
    So required difference = 1012500 – 900000 = 112500

Related posts

12 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 26”

  1. purvi

    thanku mam 🙂

  2. SiMi

    a can complete a piece of work in 30 days. A and B together complete the same work in 40 days. A and B started working together and finished the work in 48 days. how many days will be taken by c to complete the work? plz anyone explain this question
    thanks

    1. The question is wrong.
      It should be B and C can complete in 48 days.
      Not A and B
      Then only the question can be solved

      1. MiMi

        mam qstn no. 9 explain kar do pls

        1. 2016 se 2014 me jana hai

          like SP se CP par jate hai

          graph me % increase diya hua hai
          SO jab hum back jaenge to 30% increase ka 100/130 decrease se hoga na

          1. MiMi

            okk mam now got it..shyad pehele solutn 1684800 * 100/130 * 100/130 diya hua tha isiliye samaj me nhi aa raha tha…

          2. Han but calculation theek thi. Ek 135 hai

      2. SiMi

        thanks
        yes i think statement is wrong.

  3. sachin shukla@ my turn 2017

    ty)

  4. MiMi

    thnkk u mam :)))))))

Leave a Comment