Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 1

  1. Anil and Ruhi started a business by investing Rs 2000 and Rs 2800 respectively. After 8 months, Anil added Rs 600 and Ruhi added Rs 400. At the same time Teena joined them with Rs 4200. Find the share of Teena if they get a profit of Rs 34,300 after a year.
    A) Rs 7490
    B) Rs 7350
    C) Rs 8250
    D) Rs 8530
    E) None of these
    View Answer
    B) Rs 7350
    Solution:
    Share of Anil : Share of Ruhi : Share of Teena is
    2000×8 + 2600×4 : 2800×8 + 3200×4 : 4200×4
    33 : 44 : 21
    so share of Teena = 21/(33+44+21) × 34300 = Rs 7350
  2. A sum of Rs 7000 is deposited in two schemes. One part is deposited in Scheme A which offers 8% rate of interest. Remaining part is invested in Scheme B which offers 10% rate of interest compounded annually. If interest obtained in scheme A after 4 years is Rs 226 more than the interest obtained in scheme B after 2 years, find the part deposited in scheme B.
    A) Rs 3200
    B) Rs 4500
    C) Rs 3800
    D) Rs 3500
    E) Rs 2800
    View Answer
    C) Rs 3800
    Solution:
    (7000-x)*8*4/100 = x [ (1 + 10/100)2 – 1] + 226
    70*8*4 – 32x/100 = 21x/100 + 226
    2240 – 226 = 53x/100
    2014 = 53x/100
    So, x = Rs 3800
  3. A work which is completed by 20 men in 8 days can be completed by 25 women 12 days. 16 men and 10 women start doing the work. After 3 days, they leave. If the remaining work is to be completed in 6 days by x number of men, find x.
    A) 16
    B) 18
    C) 12
    D) 10
    E) 22
    View Answer
    A) 16
    Solution:
    20 men in 8 days so 16 men in 20 × 8/16 = 10 days and
    25 women in 12 days so 10 women in 25 × 12/10 = 30 days
    So in 3 days, they complete (1/10 + 1/30) × 3 = 2/5
    So remaining work = 1 – 2/5 = 3/5
    20 m 1 work in 8 days and x men 3/5 work in 6 days
    So 20 × 8 × 3/5 = x × 6 × 1
    So, x = 16 men
  4. There are 140 tickets (numbered 1 to 140) in a bowl. Find the probability of choosing a ticket which bears multiple of either 3 or 7.
    A) 3/5
    B) 2/9
    C) 1/8
    D) 3/7
    E) None of these
    View Answer
    D) 3/7
    Solution:
    Number of multiples of 3 in 140 = 140/3 = 46
    Number of multiples of 7 in 140 = 140/7 = 20
    Number of multiples of 3×7= 21 in 140 = 140/21 = 6
    So required probability = (46+20 – 6)/140 = 60/140 = 3/7
  5. A 48 litres solution contains liquids water and milk in the ratio 3 : 5. How much amount of milk is to be added so that amount of milk is 70% of the new solution?
    A) 26 l
    B) 20 l
    C) 12 l
    D) 18 l
    E) 15 l
    View Answer
    C) 12 l
    Solution:
    Water present in solution = 3/8 * 48 = 18 l
    Milk present in solution = 5/8 * 48 = 30 l
    Let x litres of milk to be added
    Milk is to be 70% of new solution, so water is to be 30% of new solution. So
    30/100 of new solution = Water present in new solution
    30/100 * (48+x) = 18
    So, x = 12 litres
    OR
    70/100 of new solution = Milk present in new solution
    70/100 * (48+x) = 30+x
    So, x = 12 litres
  6. In a class, average age of 30 students is 18 years. If the age of 2 more students is taken into consideration, then the average of all students gets increase by 1. Find the average of the ages of those 2 students.
    A) 50
    B) 68
    C) 54
    D) 34
    E) 38
    View Answer
    D) 34
    Solution:
    30 students – 18
    32 students – 19
    So total age of those 2 students = 30×1 + 19×2 = 68
    So average = 68/2 = 34
  7. The ratio of A’s age 3 years ago and B’s age 5 years hence is 3 : 4. The average of the ages of A and C is 20 years. Also C’s age after 10 years will be 2 more than twice the age present age of B. Find the age of C.
    A) 18
    B) 15
    C) 22
    D) 28
    E) 34
    View Answer
    C) 22
    Solution:
    (A – 3)/(B + 5) = 3/4
    (A + C)/2 = 20 and
    C + 10 = 2B + 2
  8. The circumference of a circle having radius equal to 35 cm is equal to the perimeter of a rectangle. If the area of rectangle is 2400 cm2, find the length of rectangle.
    A) 75 cm
    B) 45 cm
    C) 40 cm
    D) 80 cm
    E) 35 cm
    View Answer
    D) 80 cm
    Solution:
    2 × 22/7 × 35 = 2 (l + b)
    so (l + b) = 110
    also given, lb = 2400
    So (l + 2400/l) = 110
    So l2 – 110 l + 2400 = 0
    So, l = 80 or 30. 30 not present in options.
  9. The market price of an item is 20% more than its cost price. If after selling the item, the profit percent obtained is 10%, find the discount given.
    A) Rs 6
    B) Rs 10
    C) Rs 19
    D) Rs 14
    E) None of these
    View Answer
    B) Rs 10
    Solution:
    Use MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    So
    120/100 * CP = (100+10)/(100-d%) * CP
    Solve, d% is 25/3%
    Let CP = Rs 100, so MP = Rs 120, and SP = Rs 110
    So when discount % = (120-110)/120 * 100 = 25/3%, discount = Rs 10
  10. A, B and C divide Rs 3900 among them in the ratio 4 : 4 : 5 respectively. Now if each of them got Rs 300 more, what will be the respective new ratio of dividing the total money among them?
    A) 5 : 8 : 7
    B) 5 : 5 : 6
    C) 6 : 7 : 8
    D) 6 : 5 : 7
    E) 7 : 9 : 8
    View Answer
    B) 5 : 5 : 6
    Solution:
    A got = [4/(4+4+5)] * 3900 = 1200, B got = [4/(4+4+5)] * 3900 = 1200, C got = [5/(4+4+5)] * 3900 = 1500
    When 300 is added to their shares, A gets=1200+300 = 1500, B = 1500, C =1800
    So new ratio is 1500 : 1500 : 1800

Related posts