Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 127


Directions(1-5):
What approximate value will come in place of question mark ‘?’ in the following questions.

  1. ? = 1( 1/ 4) + 1( 5/ 9) × 1( 5/ 8) ÷ 6( 1 /2)
    1(21/38)
    1(23/36)
    1(22/39)
    1(23/31)
    1(17/30)
    Option B
    ? = 1( 1/ 4) + 1( 5/ 9) × 1( 5/ 8) ÷ 6( 1 /2)
    = 5/ 4 + 14/ 9 × 13/ 8 ÷ 13/2
    = 5/ 4 + 14/9 × 13/8 × 2/13
    = 5/4 + 7/18
    = 45+14/36
    = 59/36
    = 1(23/36)

     

  2. 50% 𝑜𝑓 250 + √? = 165
    1700
    1200
    1600
    1300
    1500
    Option C
    50% 𝑜𝑓 250 + √? = 165
    => 50 100 𝑜𝑓 250 + √? = 165
    ⇒ 125 + √? = 165
    ⇒ √? = 40
    ? = (40)^2 = 1600

     

  3. 140% 𝑜𝑓 56 + 56% 𝑜𝑓 140 = ?
    180
    157
    166
    145
    185
    Option B
    140% 𝑜𝑓 56 + 56% 𝑜𝑓 140 = ?
    =>140 100 𝑜𝑓 56 + 56 100 𝑜𝑓 140
    = 78.4 + 78.4 = 156.8 == 157

     

  4. 20% 𝑜𝑓 [{(220% 𝑜𝑓 40) − 10}]% 𝑜𝑓 500 = ?
    70
    66
    57
    78
    82
    Option D
    20% 𝑜𝑓 [{(220% 𝑜𝑓 40) − 10}]% 𝑜𝑓 500 = ?
    => 1/5 × [{88 − 10}]% 𝑜𝑓 500 = ?
    => 1/5 × 78/100 × 500 = ?
    => ? = 78

     

  5. 999.09 + 99.90 + 9.99 + 9 + 0.99 =?
    1331
    1231
    1010
    1119
    1001
    Option D
    999.09 + 99.90 + 9.99 + 9 + 0.99 = 1118.97 == 1119

     

  6. Directions(6-10): Table shows the mobile phones sold on different days by different sellers. Read the table carefully and answer the questions.

  7. Find the difference of mobile phones sold by A and C together on Monday to the mobile phones sold by D and E on Wednesday ?
    10
    30
    50
    20
    60
    Option C
    Required difference = (40 + 80) – (12 + 58) = 120 – 70 = 50

     

  8. The mobiles sold by A on Thursday are of two types i.e. Windows phone and Android phone in ratio 3 : 4. Find the number of Windows phones sold by A on Thursday?
    16
    10
    12
    18
    14
    Option C
    Windows phones sold by A on Thursday = 3/7 × 28 =12

     

  9. What is the average of mobile phone sold by B on Wednesday, E on Sunday and D on Monday ?
    28
    34
    20
    30
    37
    Option B
    Average = [27 + 15 + 60]/3 = 102/3 = 34

     

  10. Mobile phones sold by A and D together on Wednesday is what percent of mobile phone sold by E on Sunday ?
    600%
    500%
    700%
    400%
    800%
    Option D
    Required percentage = (48 + 12)/15 × 100 = 60/15 × 100 = 400%

     

  11. Find the ratio of mobile phone sold by B on Tuesday and Saturday together to the mobile phone sold by C on Thursday and Sunday together?
    15 ∶ 8
    13 ∶ 5
    18 ∶ 7
    19 ∶ 6
    17 ∶ 11
    Option D
    Required ratio = [90 + 27]/[13 + 47] = 190:60 = 19 ∶ 6

     


Related posts

Leave a Comment