Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 237

  1. A starts a business with rs.4000 and B joins him after 3 months with rs. 16000. If total profit of the business is rs.2000, then find profit share of B.
    2000
    1000
    1200
    850
    1500
    Option E
    Profit sharing ratio of A and B = (4000 * 12) : (16000 * 9)
    = 48 : 144 = 1 : 3
    profit share of B = 2000 * 3/4 = 1500

     

  2. The ratio of the number of boys and girls in a college is 7 : 8. If the percentage increase in the number of boys and girls be 20% and 10% respectively, what will be the new ratio ?
    5 : 3
    18 : 19
    21 : 22
    3 : 8
    5 : 4
    Option C
    Let number of boys and girls are 7x and 8x respectively
    ratio after increased =
    7x * 6/5 : 8x * 11/10 = 21 : 22

     

  3. The ratio between the present ages of P and Q is 5 : 7 respectively. If the difference between Q’s present age and P’s age after 6 years is 2 what is the total P’s and Q’s present age ?
    32 years
    68 years
    50 years
    48 years
    26 years
    Option D
    Let present age of P and Q = 5x and 7x
    7x – (5x + 6) = 2
    x = 4
    total = 12x = 12 * 4 = 48 years

     

  4. The ratio of milk to water in total 56 liter of mixture is 5 : 3. If ‘x’ liter of milk and water is added in the mixture so that ratio becomes 25 : 18, then find the value of ‘x’.
    20 liters
    12 liters
    18 liters
    15 liters
    22 liters
    Option D
    Quantity of milk in the mixture = 56 * 5/8 = 35
    water = 56 * 3/8 = 21
    35 + x/21 + x = 25/18
    x = 15 liter

     

  5. 4 kg of rice at rs.8 per kg is mixed with 8 kg of wheat at rs.12 per kg. What is the average price of the mixture ?
    12
    10.66
    5
    8
    12
    Option B
    Total cost of 4 kg rice = 4 * 8 = 32
    total cost of 8 kg wheat = 8 * 12 = 96
    average = 128/12 = 10.66

     

  6. Directions : What will come in place of questions marks (?) in the following questions given below ?
    15% of 220 + 20 * 15 – √1156 = ?
    320
    300
    284
    299
    340
    Option D
    33 + 300 – 34 = ?
    ? = 299

     

  7. 3240 – 2240 + 2050 – 1800 = ?
    2030
    1250
    3140
    1240
    1350
    Option B
    ? = 5290 – 4040
    ? = 1250

     

  8. √1296 – 30% of 120 + 40 + ? = 188
    152
    320
    145
    148
    200
    Option D
    36 – 36 + 40 + ? = 188
    ? = 148

     

  9. (18)^2 – (12)^2 + 420 – 120 = ?
    320
    126
    440
    480
    520
    Option D
    324 – 144 + 420 – 120 = ?
    ? = 480

     

  10. (15)^2 – 30 * 8 + (40)^2 = ?
    1485
    1575
    1340
    1585
    1235
    Option D
    225 – 240 + 1600 = ?
    ? = 1585

     

Related posts

Leave a Comment