Quantitative Aptitude: Mixture and Alligation Questions Set 4

Mixture Alligation Questions Tricks NICL, NIACL. SBI PO, IBPS PO, RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

  1. After selling an article a man gains 25%. Also he uses a false weight of 10%. Find the total profit earn by him?
    A) 37.5%
    B) 35%
    C) 37(8/9)%
    D) 38(8/9)%
    E) 39%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    in this case we keep 1000 in the middle, Add profit one side and minus weight on the other side, to find net profit.
    .                            1000
    (weight)900                          1250(profit)
    .                    1250-900= 350
    350/900 * 100= 38(8/9)%
  2. A man wants to gain 20% after selling milk at cost price. So in what ratio he has to add water to earn this profit?
    A) 5:1
    B) 1:4
    C) 1:5
    D) 4:1
    E) 1:3
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Whenever product has to sale on cost price to get profit. Then keep profit one side & 100 on the other side. To get ans.
    W : M
    20 : 100
    1 : 5
  3. A shopkeeper has two types of article. The CP of 1st article is 20Rs/kg and other article is X Rs/kg. He has quantity of 1st article is 10kg and other article is 20 kg. He sold the mixture of these article at Rs 39/kg with a profit of 30%. Find the value of X?
    A) 70Rs/kg
    B) 35Rs/kg
    C) 60Rs/kg
    D) 30Rs/kg
    E) 40Rs/kg
    View Answer
    Option C
    Solution:

    30% profit = 30/100 = 3/10
    CP = 10
    SP = 10+3 = 13
    13 ===39
    So 10 ===10*3 = 30
    20…………….x
    ……….30
    10…………….20 [Given]
    1 : 2
    So (30-20)/(x-30) = 2/1
    x = 35
  4. A sugar solution of 60kg has 20% sugar in it. How much sugar must be added in this to make it half of the solution?
    A) 18kg
    B) 96kg
    C) 24kg
    D) 36kg
    E) 42kg
    View Answer
    Option D
    Solution:

    20% of 60kg = 12
    Sugar = 12
    Water= 48
    Now if we add only sugar then the value of water will be constant and that will be 50% of solution
    So : 50% = 48
    100%= 96 new solution
    Now 96-60= 36kg
  5. A man has 80 pens. He sells some of these at 15% profit and the rest at 10%loss. Overall he gets a profit of 10%. Find how many pens were sold at 15% profit ?
    A) 16
    B) 64
    C) 40
    D) 72
    E) None of these
    View Answer
    Option B
    Solution:

    +15………………-10
    ………..+10
    20                     5
    4 : 1
    4/(4+1) * 80= 64 pens.
  6. How much tea at Rs4 a kg should be added to 15kg of tea at Rs10 a kg so that the mixture be worth Rs6.50 a kg?
    A) 15
    B) 35
    C) 25
    D) 21
    E) 18
    View Answer
    Option D
    Solution:

    4 ……………….10
    ..         6.5
    3.5……………..2.5
    21= 3*7  ……..  5*3=15
  7. There are two types of jar. In the 1st jar the ratio of copper and aluminium is 1:2 and in the 2nd Jar is 1: 4. In what ratio these two jar should be mix to make 3rd jar In which the ratio of copper & aluminium become 1:3?
    A) 3:5
    B) 5:3
    C) 2:5
    D) 5:2
    E) 2:3
    View Answer
    Option A
    Solution:

    copper in 1st = 1/3
    Copper in 2nd = 1/5
    copper in 3rd = ¼
    1/3                1/5
    .           1/4
    1/20              1/12
    3 : 5
  8. A butler stole wine from a butt of sherry which contained 50% spirit and he replaced it with wine which contains 20% spirit. Now the strength of butt remain only 30%. How much of the butt did he steal?
    A) 1/3
    B) 1/2
    C) 2/3
    D) 1/4
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:

    50%………………20%
    …..…..30%
    10…………….20
    1 : 2
    Both types of wine were in the ratio 1 : 2
    Butt with alcohol of 50% strengeth = 1/3
    So stole = 2/3 part
  9. There are 65 students in a class. 39 rupees were distributed among them so that each boy gets 80 paisa and each girl gets 30 paisa. Find the number of girls in the class?
    A) 39
    B) 26
    C) 40
    D) 30
    E) 35
    View Answer
    Option B
    Solution:

    The average money received by every student = 3900/65 = 60paisa
    Boy            girl
    80              30
    …       60
    30              20
    3 : 2
    Girl = 2/5 *65 = 26
  10. A container has 40 l of milk. From this, 4 l of milk is taken out and replaced with water. Now 4 l of mixture is taken out and replaced with water again. Find how much quantity of milk is remaining in the container?
    A) 32.4 l
    B) 32 l
    C) 31.4 l
    D) 31 l
    E) 30.4 l
    View Answer
    Option A
    Solution:

    4/10 = 1/10 out so remaining = 9/10
    The process is repeated 2 times, so multiply it 2 times and multiply it with total quantity also
    So (9/10)2 * 40 = 32.4 l

 

Click here to for more Mixture and Alligation Problems 

 

Related posts

5 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Mixture and Alligation Questions Set 4”

  1. sachin shukla Banker of 2017

    ty)

  2. ~lonely~hanker~nitrous oxide~

    tq mam

Leave a Comment