Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 20

Quadratic Equations Practice Sets IBPS PO NICL, NIACL, LIC, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 4x2 – 9x – 9 = 0,
    II. 4y2 + 11y + 6 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    4x2 – 9x – 9 = 0
    4x2 – 12x + 3x – 9 = 0
    Gives x = -3/4, 3
    4y2 + 11y + 6 = 0
    4y2 + 8y + 3y + 6 = 0
    Gives y = -2, -3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -2…. -3/4….3
  2. I. 3x2 – 2x – 21 = 0,
    II. 6y2 + 17y + 7 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    3x2 – 2x – 21 = 0
    3x2 – 9x + 7x – 21 = 0
    Gives x = -7/3, 3
    6y2 + 17y + 7 = 0
    6y2 + 3y + 14y + 7 = 0
    Gives y = -7/3, -1/2
  3. I. 3x2 – 13x + 14 = 0,
    II. 3y2 – 20y + 32 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option B
    Solution: 

    3x2 – 13x + 14 = 0
    3x2 – 6x – 7x + 14 = 0
    Gives x = 2, 7/3
    3y2 – 20y + 32 = 0
    3y2 – 12y – 8y + 32 = 0
    Gives y = 8/3, 4
  4. I. 3x2 – 2x – 16 = 0,
    II. 3y2 – 20y + 32 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    3x2 – 2x – 16 = 0
    3x2 – + 6x – 8x – 16 = 0
    Gives x = -2, 8/3
    3y2 – 20y + 32 = 0
    3y2 – 12y – 8y + 32 = 0
    Gives y = 8/3, 4
  5. I. 5x2 – 16x – 16 = 0,
    II. 3y2 – 14y + 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    5x2 – 16x – 16 = 0
    5x2 – 20x + 4x – 16 = 0
    Gives x = -4/5, 4
    3y2 – 14y + 8 = 0
    3y2 – 12y – 2y + 8 = 0
    Gives y= 2/3, 4
  6. I. 4x2 – 17x + 18 = 0,
    II. 3y2 – 2y – 8 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
     Option C
    Solution: 

    4x2 – 17x + 18 = 0
    4x2 – 8x – 9x + 18 = 0
    Gives x = 2, 9/4
    3y2 – 2y – 8 = 0
    3y2 – 6y + 4y – 8 = 0
    Gives y = -4/3, 2
  7. I. 2x2 – 5x – 12 = 0,
    II. 3y2 – 17y + 10 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option E
    Solution: 

    2x2 – 5x – 12 = 0
    2x2 – 8x + 3x – 12 = 0
    Gives x = -3/2, 4
    3y2 – 17y + 10 = 0
    3y2 – 15y – 2y + 10 = 0
    So y = 2/3, 5
  8. I. 3x2 + 2x – 16 = 0,
    II. y2 + 11y + 24 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option A
    Solution: 

    3x2 + 2x – 16 = 0
    3x2 – 6x + 8x – 16 = 0
    Gives x = -8/3, 2
    y2 + 11y + 24 = 0
    y2 + 8y + 3y + 24 = 0
    So y = -8, -3
  9. I. 3x2 + 10x + 8 = 0,
    II. 3y2 – 11y – 20 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option D
    Solution: 

    3x2 + 10x + 8 = 0
    3x2 + 6x + 4x + 8 = 0
    Gives x = -2, -4/3
    3y2 – 11y – 20 = 0
    3y2 – 15y + 4y – 20 = 0
    So y = -4/3, 5
  10. I. 4x2 + 23x + 15 = 0,
    II. 3y2 – 19y – 14 = 0
    A) x > y
    B) x < y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
     Option B
    Solution: 

    4x2 + 23x + 15 = 0
    4x2 + 20x + 3x + 15 = 0
    Gives x = -5, -3/4
    3y2 – 19y – 14 = 0
    3y2 – 21y + 2y – 14 = 0
    So y = -2/3, 7

Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

 

Related posts

12 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equations Set 20”

  1. Sachin Shukla

    10/10 thanks:)) mam under root type ka post kariye:)))

    1. MAYANK BHARADWAJ100%

      bhai 2017 is your

      1. Sachin Shukla

        thankuu my dear frnd….i hope so ab bahott ho gaya bhai tin sal se jhel raha hu kahi final me latkta kahi mains to kahi pre,,……((:

  2. MAYANK BHARADWAJ100%

    thks

  3. Jellyfish

    Thx
    10/10

  4. AVI™ (Sinchen loveR)

    10/10
    Tym,,,Tym,,

  5. Destiny : Ultimate

    thanku 🙂

  6. $~$PrAdeEP$K$~$~$

    100ks

  7. ครђ

    Thanks, Decimal wale questions bhi post kariye ma’am/sir 🙂

  8. Chotu D(mind) !! {NONSENSE}

    done …

Leave a Comment