Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 198

  1. Ratio of the cost price to marked price of the Book is 4: 5. the shop offer a discount of 15% and the marked price of the article is Rs.720. What is the profit percentage of the Book?
    3.25%
    5.25%
    4.25%
    5.25%
    6.25%
    Option E
    CP = 4/5 * 720 = Rs.576
    SP = 720 * 85/100 = Rs.612
    Profit percentage = (612 – 576)/576 * 100
    = 6.25%

     

  2. Kayal and Mayan together can complete a work in 30 days. If Mayan alone complete 20% of the work in 16 days. In how many days Kayal alone complete 75% of the work?
    36
    38
    40
    42
    44
    Option A
    K+ M = 1/30
    M = 5/1 * 16 = 80 days
    K= 1/30 – 1/80
    K = (8 – 3)/240 = 5/240
    K = 1/48
    K complete the 75% of the work in = 48 * ¾ = 36 days

     

  3. Kiran and Mithun invests in the ratio of 2: 3 and the investment period of x months and y months respectively. If the total profit of the business is 3500 and Mithun’s share is Rs.1500, then what is the ratio of x: y?
    2/1
    3/4
    2/5
    4/7
    2/9
    Option A
    profit = 3500 – 1500 = 2000
    (2 * x)/(3 * y) = 2000/1500
    2x/3y = 4/3
    x/y = 2/1

     

  4. Person S invests Rs.8000 in scheme A which offer simple interest at 15% per annum for x years. After x years S received the total amount is Rs.17600. Find the value of x
    5
    6
    7
    8
    9
    Option D
    SI = (P * N * R)/100
    SI = 17600 – 8000 = Rs.9600
    9600 = (8000 * 15 * N)/100
    N = 8 years

     

  5. Ratio of the speed of Ship in still water to river is 4: 1. If the ship rowing the speed of 20 kmph in still water, then what is the ratio of the speed of ship rowing against the current and along the current?
    3: 5
    3: 7
    4: 5
    3: 8
    3: 10
    Option A
    Speed of river = ¼ * 20 = 5 kmph
    Speed of the ship along the river = 20 + 5 = 25 kmph
    Speed of the boat against the river = 20 – 5 = 15 kmph
    Required ratio = 15: 25
    = 3: 5

     

  6. A container of 120 liters contains oil and ghee. If 60 % of oil and 30 % of ghee is taken out, then the vessel will be half empty. Find the ratio of initial quantity of oil and ghee in the container?
    5:6
    2 : 1
    1:6
    7:4
    2:0
    Option B
    O+ G = 120 -à (1)
    (60/100) * O + (30/100) * G = 60
    6O + 3G = 600 —> (2)
    By solving the equation (1) and (2), we get,
    O = 80 liters, G = 40 liters
    Required ratio = 80 : 40 = 2 : 1

     

  7. How many 6 letter words with or without meaning can be formed out of the letters of the word, ‘INCUBATORS’, if repetition of letters is not allowed?
    169006
    350861
    151200
    713058
    601427
    Option C
    The word contains 10 different letters.
    Required number of words = 10p6
    = > (10 * 9 * 8 * 7 * 6 * 5) = 151200

     

  8. A guy drives 360 km from point A to B in 5 hours and backs to point B in 4 hours. If M is the average speed of the entire trip, then the average speed for the journey from B to A exceeds M by?
    10 km/hr
    56km/hr
    89km/hr
    45km/hr
    16km/hr
    Option A
    The speed from A to B = 360/5 = 72 km/hr
    The speed from B to A = 360/4 = 90 km/hr
    The average speed of the entire trip = 2xy/(x+ y)
    = > [(2 * 72 * 90) / 162]= > 80 km/hr
    Required difference = 90 – 80 = 10 km/hr

     

  9. A purse has the dollars of 10p, 50p and 1 rupee is in the ratio of 5: 4: 3. If there is Rs. 22 in all, then find the total number of 50p coins?
    90
    14
    54
    98
    16
    Option E
    A purse has the coins of 10p, 50p and 1 rupee is in the ratio = 5: 4: 3 (5x, 4x, 3x)
    22 = [(5x * 10) / 100] + [(4x * 50) / 100] + [(3x * 1)]22 = (50x/100) + (200x/100) + 3x
    22 = (x/2) + 2x + 3x
    44 = 11x
    x = 4
    The total number of 50p coins = 4x = 16

     

  10. A express train crosses a pole in 25 sec and the same train crosses a platform of length 150 m in 40 sec. Find the length of the train?
    567m
    605m
    845m
    250 m
    831m
    Option D
    Let the length of express be x,
    Here, the speed of the train is equal. So,
    (x / 25) = (x + 150) / 40
    8x = 5x + 750
    3x = 750
    x = 250
    The length of the train (x) = 250 m

     

Related posts

Leave a Comment