Quantitative Aptitude: Data Interpretation Set 9

Directions (1 – 5):
A company makes a target of producing 1250 each of its 6 products A, B, C, D, E, and F in a month for selling to its distributors. But after a month it was found that company could manufacture each product more than the target value
The bar graph shows the % increase in the productions of each of the products. The table shows the ratio of defective to non-defective products sold.
Study the bar graph and table to answer the questions that follow.

  1. Find the total products D and E which are defective.
    A) 665
    B) 676
    C) 542
    D) 575
    E) 584
    View Answer
    Option D
    Solution:

    First find each of the total products
    A’s production is 10% above the target value of 1250.
    So
    A – 110/100 * 1250 = 1375
    B – 116/100 * 1250 = 1450
    C – 108/100 * 1250 = 1350
    D – 112/100 * 1250 = 1400
    E – 110/100 * 1250 = 1375
    F – 118/100 * 1250 = 1475
    Defective D products = 1/7 * 1400 = 200
    Defective E products = 3/11 * 1375 = 375
    So total = 200+375 = 575
  2. Find the difference in production of products B and E together (non-defective) and production of products A and F together (defective).
    A) 1615
    B) 1461
    C) 1254
    D) 1358
    E) 1225
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Non-Defective B products = 4/5 * 1450 = 1160
    Non-Defective E products = 8/11 * 1375 = 1000
    Defective A products = 2/11 * 1375 = 250
    Defective F products = 1/5 * 1475 = 295
    So required ans = (1160+1000) – (250+295) = 1615
  3. Products A and B are sold for Rs 100 and Rs 120 respectively. The defective A and B products are returned to the company, how much worth of product are returned to the company?
    A) Rs 62200
    B) Rs 72700
    C) Rs 59800
    D) Rs 63100
    E) Rs 34800
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Defective A products = 250
    Defective B products = 1/5 * 1450 = 290
    So loss = 250*100 + 290*120 = Rs (25000 + 34800) = Rs 59800
  4. Production of products C and E costs Rs 50 and Rs 60 respectively. They are sold for Rs 60 and Rs 80 respectively. If the defective products are returned to the company, find the loss% incurred by the company because of these products (considering that defective products are a waste for the company).
    A) 4.57%
    B) 4.67%
    C) 5.93%
    D) 3.35%
    E) 5.28%
    View Answer
    Option B
    Solution:

    CP of C products = 1350 * 50 = Rs 67500
    CP of E products = 1375 * 60 = Rs 82500
    So total CP of C and E = 67500 + 82500 = Rs 1,50,000
    Non-Defective C products = 7/9 * 1350 = 1050
    So amount got by selling these Non-Defective C products = 1050*60 = Rs 63000
    Non-Defective E products = 8/11 * 1375 = 1000
    So amount got by selling these Non-Defective E products = 1000*80 = Rs 80000
    So total SP of Non-Defective C and E products = 63000 + 80000 = Rs 1,43000
    Defective C and E products are returned, so that is a loss.
    So Loss % = (150000 – 143000)/150000 * 100 = 4.67%
  5. All defective products are returned to the company and also the company will have to give a penalty of Rs 5 on defective A, B and D products and Rs 6 on defective C, E and F products. Find the total penalty to be given by the company?
    A) Rs 9460
    B) Rs 9280
    C) Rs 9840
    D) Rs 9520
    E) Rs 9420
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Defective A products = 250
    Defective B products = 290
    Defective C products = 300
    Defective D products = 200
    Defective E products = 375
    Defective F products = 295
    So penalty = (250+290+200)*5 + (300+375+295)*6 = 3700 + 5820 = Rs 9520

Directions (6 – 10):
Company ABC has 3480 employees in eight departments. The difference between the number of employees in the departments F and E is 472. The ratio of employees in departments F to C is 7:6. Ratio of employees in departments G to D is 4:3, while department H has 88 more employees than department A. Department B has 328 employees. Department D has 40 more employees than department E and Department A has 208 employees more than department G.

  1. What is the difference between the number of employees in departments A and F?
    A) 134
    B) 187
    C) 165
    D) 144
    E) 128
    View Answer
    Option D
    Solution:

    Let the number of employees in department F and C be 7x and 6x respectively
    Let the number of employees in department E be y.
    Then, number of employees in department D = y + 40
    Department G = 4/3(y + 40)
    Department A = 4/3(y + 40) + 208
    Department H = 4/3(y + 40) + 296
    Department B = 328
    So, 7x + 6x + y + y + 40 + 4(y + 40) + 208 + 296 + 328 = 3480
    13x + 6y = 2448
    7x – y = 472
    Solve the equations we get x = 96 and y = 200
    So number of employees in departments
    A – 528, B – 328, C – 576, D – 240, E – 200, F – 672, G – 320, H – 616
    So difference in A and F = 672 – 528 = 144
  2. What is the difference between the number of employees in departments A and B together and the number of employees in departments C and E together?
    A) 89
    B) 96
    C) 73
    D) 75
    E) 80
    View Answer
    Option E
    Solution:

    A – 528, B – 328, C – 576, D – 240, E – 200, F – 672, G – 320, H – 616
    (A + B) – (C + E) = (528 + 328) – (576 + 200) = 80
  3. In there are 290 and 278 females in departments C and H respectively, then find the ratio of the number of male employees in these two departments respectively.
    A) 8 : 13
    B) 12 : 17
    C) 11 : 13
    D) 9 : 13
    E) 11 : 15
    View Answer
    Option C
    Solution:

    A – 528, B – 328, C – 576, D – 240, E – 200, F – 672, G – 320, H – 616
    Employees in C = 576, females = 290, so males = 286
    Employees in H = 616, females = 278, so males = 338
    So ratio = 286 : 338 = 11 : 13
  4. If 5% and 15% of employees in departments D and G are on a tour to a different city, how many employees from these two departments have come to office (it is mandatory to be on work on that particular day)?
    A) 500
    B) 534
    C) 564
    D) 487
    E) 465
    View Answer
    Option A
    Solution:

    A – 528, B – 328, C – 576, D – 240, E – 200, F – 672, G – 320, H – 616
    Employees in D = 240. 95% have come, so 95/100 * 240 = 228
    Employees in G = 320. 85% have come, so 85/100 * 320 = 272
    So those have come to office from these 2 departments = 228 + 272 = 500
  5. Ratio of males to females in departments C and F is 7 : 5 and 4 : 3 respectively. Find the percent of females in these two departments.
    A) 66%
    B) 42%
    C) 48%
    D) 55%
    E) Cannot be determined
    View Answer
    Option B
    Solution:

    A – 528, B – 328, C – 576, D – 240, E – 200, F – 672, G – 320, H – 616
    Females in C = 5/12 * 576 = 240
    Females in F = 3/7 * 672 = 288
    So % of females = (240+288)/(576+672) * 100 = 42%

Related posts

/