Quantitative Aptitude: Number Series Set 78

Directions: The following series are based on a certain pattern. One of the number in series is missing given by ?. Find that number.

  1. 6, 3, 3, 4.5, 9, ?
    22.5
    12.5
    18
    26
    None
    Option A
    Solution:
    6*1/2=3
    3*2/2=3
    3*3/2=4.5
    4.5*4/2=9
    9*5/2=22.5
  2. 64, 125, ?, 111, 36, 97
    105
    46
    50
    117
    None
    Option C
    Solution:
    —— (125-111=14)—-(111-97=14)
    64——125——50——111——36——97
    —— (64-50=14)—–(50-36=14).
  3. 54, 72, 101, 141, ?, 254
    192
    164
    182
    229
    None
    Option A
    Solution:
    54—–72—–101—–141—–192—–254
    —–18—–29—–40——-51——-62
    ———11—-11——-11——11.
  4. 15, 16, 24, ?, 97, 122
    29
    33
    46
    54
    None
    Option B
    Solution:
    15+12=16
    16+23=24
    24+32=33
    33+43=97
    97+52=122.
  5. 8, 4, 8/3, ?, 8/5, 4/3
    3
    4/5
    5/6
    2
    None
    Option D
    Solution:
    8*1/2=4
    4*2/3=8/3
    8/3*3/4=2
    2*4/5=8/5
    8/5*5/6=4/3.
  6. 45, 49, 33, 69, ?, 105
    53
    5
    26
    19
    None
    Option B
    Solution:
    45+22=49
    49-42=33
    33+62=69
    69-82=5
    5+102=105.
  7. 25, ?, 56, 177, 724, 3645
    46
    32
    26
    29
    None
    Option C
    Solution:
    25*1+12=26
    26*2+22=56
    56*3+32=177
    177*4+42=724
    724*5+52=3645.
  8. 8, 4.5, ?, 9.75, 21.5, 56.25
    5.5
    8.25
    6.75
    5.25
    None
    Option A
    Solution:
    8*0.5+0.5=4.5
    4.5*1+1=5.5
    5.5*1.5+1.5=9.75
    9.75*2+2=21.5
    21.5*2.5+2.5=56.25.
  9. 8, 12, 24, 36, 72, ?
    94
    108
    112
    134
    None
    Option B
    Solution:
    8*1.5=12
    12*2=24
    24*1.5=36
    36*2=72
    72*1.5=108.
  10. 15, 25, 60, ?, 770, 3860
    95
    340
    215
    190
    None
    Option D
    Solution:
    15*1+10=25
    25*2+10=60
    60*3+10=190
    190*4+10=770
    770*5+10=3860.


 

Related posts

Leave a Comment