Quantitative Aptitude: Profit and Loss Set 14

  1. A Man bought two boxes for Rs1300. He sold one box at a profit of 20% and the other at aloss of 12%. If the selling price of both boxes is the same, then the cost price of each box is
    Rs400, Rs900
    Rs450, Rs850
    Rs600,Rs700
    Rs550, Rs750
    None
    Option D
    Solution:
    Let the CP of one box be x.
    Then next box be (1300-x)
    SP of both the box is same.
    x*120/100=(1300-x)* 88/100
    6x/5=13*88 -88x/100
    208x=13*88*100
    x=Rs550.
    Then 1300-550=Rs750.
  2. A shopkeeper sells his gods at its CP only. But he uses 850 g weight at the place of 1000 g weight for a kg. What is his net profit percentage?
    12 2/3%
    33 1/3%
    17 12/17%
    25%
    None
    Option C
    Solution:
    Profit=(1000-850)/850*100
    =150/850*100
    =300/17%
    =17 12/17%.
  3. Chocolates are bought at 9 for a rupee and an equal number more at 11 for a rupee. If these are mixed and sold at 10 for a rupee, then the loss or gain percent is
    2% loss
    1% profit
    1% loss
    2% profit
    None
    Option C
    Solution:
    Profit or loss percent =[(2*9*11)/10(11+9) – 1] *100
    =[198/200-1 ]*100
    =-2/200*100
    =-1%
    Negative indicate loss.
  4. There is some profit when an article is sold for Rs. 450. However when the same article is sold for Rs. 240, there is some loss. If the amount of loss is two times the quantum of profit, find the cost price of the article.
    Rs290
    Rs340
    Rs380
    Cannot be determined
    None
    Option C
    Solution:
    Let the profit be x, when the article is sold at Rs450.
    2(450-x) = x-240
    900-2x=x-240
    3x=1140
    x=Rs380.
  5. X sold a watch at 20% profit to Y. Y sold it to Z at 30% loss. Z bought the watch for Rs.1344. find the cost price of Z, If X sold the watch to Y at 25% loss and Y sold it to Z at 20% profit.
    Rs1540
    Rs980
    Rs1250
    Rs1440
    None
    Option D
    Solution:
    Let the CP be x.
    x*120/100*70/100=1344
    x*6/5*7/10=1344
    x=Rs1600.
    Then 1600* 75/100*120/100
    =80*3*6
    =Rs1440.
  6. A shopkeeper marks up the price of his product by 60%. If he increases the discount from 5% to 10% ,the profit would decrease by Rs 24. How much profit would he earn if he gives a discount of 20% on the marked price?
    Rs384
    Rs420
    Rs410
    Rs366
    None
    Option A
    Solution:
    Let the CP be 100.
    Then MP 160
    Ist discount 5%=152
    IInd discount 10%=144.
    Diff 152-144=8
    8—–24
    1——?==>3.
    CP=3*100=Rs300
    Then MP=Rs480
    SP=480*80/100
    =Rs384.
  7. A man purchases 11 oranges for Rs10 and Sells 10 oranges for Rs11.Find profit or loss%?
    21% loss
    21% profit
    15% loss
    15% profit
    None
    Option B
    Solution:
    CP 11—-Rs10
    SP 10—-Rs11
    [(11*11)- (10*10)]/(10*10) *100
    =(121-100)/100 *100
    =21%
  8. The profit earned after selling an article for Rs.675 is twice the loss incurred after selling the article for Rs.435. What is the cost price of the article?
    Rs480
    Rs495
    Rs515
    Rs610
    None
    Option C
    Solution:
    Let ‘x’ be the CP of the article.
    675-x = 2(x-435)
    675-x = 2x-870
    675+870 = 3x
    x=1545/3
    =Rs.515.
  9. The Marked price of a wall clock is Rs3500. The shopkeeper gives successive discount of 10%, x% to the customer. If the customer pays Rs2520 for the wall clock, then the value of x is
    30%
    20%
    15%
    25%
    None
    Option B
    Solution:
    3500*90/100*(100-x)/100 =2520
    (100-x)/10=2520/(35*9)
    100-x=80
    x=20%.
  10. A merchant sells his two cars one at 15% loss and another at 12% profit. If the cost prices of the two cars are in the ratio of 1:2, what is his percent profit or loss?
    3% loss
    3% profit
    5% profit
    5% loss
    None
    Option B
    Solution:
    CP are in the ratio 1:2
    Then let the CPs be Rs.100 & Rs.200 respectively,
    1st SP = 100-15% of 100 = Rs.86.
    2nd SP = 200 + 12% of 200 = Rs.224.
    Total CP = Rs.300.
    Total SP = 85+224 = Rs.309.
    Profit = Rs.309-300 = Rs.9.
    Profit percent = 9×100/300 = 3% profit.


 

Related posts

Leave a Comment