Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 35

Quadratic Equations for IBPS PO/RRB, SBI, RBI, NICL, NIACL, LIC, UICL, OICL, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

Directions: In the following questions, two equations numbered are given in variables x and y. You have to solve both the equations and find out the relationship between x and y. Then give answer accordingly-

  1. I. 15x2 – 34x + 15 = 0,
    II. 4y2 – 29y + 45 = 0

    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = 5/3, 3/5
    y = 2.25, 5
    Put all values on number line and analyze the relationship

    3/5……..5/3…….2.25……….5
  2. I. x2 – 21x + 104 = 0, 
    II. y2 – 28y + 195 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option D
    Solution:

    x = 13, 8
    y = 13 15
    Put all values on number line and analyze the relationship
    8…….. 13………15
  3. I. 4x2 – 9x – 9 = 0,
    II. 2y2 – 17y + 21 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = -3/4, 3
    y = 3/2, 7
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3/4…….3/2…….3………7
  4. I. 5x2 – 26x + 21 = 0,
    II. 3y2 – 8y – 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 1, 21/5
    y = -4/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4/3…….. 1……..4……….21/5
  5. I. 2x2 – 23x + 21 = 0,
    II. 3y2 – 19y + 28 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option E
    Solution:

    x = 2, 21/2
    y = 7/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    2………. 7/3……..4…..21/2
  6. I. 5x2 + 11x – 12 = 0
    II. 4y2 – 20y + 21 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -3, 4/5
    y = 1.5, 3.5
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3………4/5……..1.5…….3.5
  7. I. 2x2 + 11x + 14 = 0,
    II. 3y2 – 10y – 8 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -3.5, -2
    y = -2/3, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -3.5……….-2………-2/3……….4
  8. I. 2x2 + 17x + 30 = 0,
    II. 4y2 – 13y – 12 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option B
    Solution:

    x = -6, -5/2
    y = -3/4, 4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -6……-5/2…….. -3/4…….4
  9. I. 3x2 – 10x + 8 = 0,
    II. 3y2 + 8y – 16 = 0
    A) If x > y
    B) If x < y
    C) If x ≥ y
    D) If x ≤ y
    E) If x = y or relation cannot be established
    View Answer
    Option C
    Solution:

    x = 2, 4/3
    y = -4, 4/3
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -4…….4/3…….. 2
  10. I. 3x2 – 4x – 4 = 0,
    II. 4y2 + 23y + 15 = 0
    A) x > y
    B) x< y
    C) x ≥ y
    D) x ≤ y
    E) x = y or relationship cannot be determined
    View Answer
    Option A
    Solution:

    x = -2/3, 2
    y = -5, -3/4
    Put all values on number line and analyze the relationship
    -5…….. -3/4…….-2/3…….2

   Click here for more Quadratic Equations Practice Sets

 

Related posts

6 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Quadratic Equation Set 35”

  1. disqus_Oi6LuXajAL

    last ques
    3×2 – 4x + 4 = 0
    ????

    1. yuvi

      hmm factor nhi tut rha sahi..

Leave a Comment