Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 52

Directions: What APPROXIMATE value will come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. [849 of (11/16.05) of (441.33/20.85)] / [17.03/319.75] = ?
    242500
    232600
    222000
    231000
    None
    Option D
    Solution:
    (850*11/16*441/21) / (17/320)=x
    850*11/16*441/21*320/17=x
    50*11*21*20=x
    x=231000.
  2. [ (34.06 *5.99 ) + (14.85 *5.02) ]/ (41.85 *33.01) = ?
    31/154
    46/113
    28/135
    31/122
    None
    Option A
    Solution:
    [(34*6) + (15*5)]/ (42*33)=x
    (204+75)/(42*33)=x
    279/(42*33)=x
    x=31/154.
  3. 44.992 + 12.092 – 35.852 – 14.962 = ?
    577
    466
    648
    622
    None
    Option C
    Solution:
    452+122-362-152 = x
    2025+144-1296-225=x
    x=648.
  4. 321.03% of 530.35 + 189.88% of 280.04 – 2155.99 = ?
    65
    72
    79
    63
    None
    Option B
    Solution:
    320% of 530+ 190% of 280 -2156 =x
    1696+532-2156=x
    x=72.
  5. 54.33 + 66.95 + 12.85 – 32.66 + 44.02 = ?
    125
    140
    133
    145
    None
    Option D
    Solution:
    54+67+13-33+44=x
    x=145.
  6. [(6/89 )* (22/0.6)] / [(59/6) * (42/10)] = ?
    14.5
    16.8
    17.25
    14.3
    None
    Option B
    Solution:
    [(6/89 )*(22/0.6 )] /[(59/6) *(42/10)]=x
    6/89*22/0.6*6/59*10/42=x
    x=16.8.
  7. √1090.004 / 5.442 = (? * 10.88)/ 5
    4/5
    2/3
    3/5
    1/4
    None
    Option C
    Solution:
    √1090 / 52 = (x*11)/5
    33/25 = 11x/5
    x=3/5.
  8. 38.99/5.01 * 291.03 /12.88 = ? * (97*3)
    3/5
    4/3
    2/5
    2/3
    None
    Option A
    Solution:
    39/5*291/13 = x* (97*3)
    x=3/5.
  9. 14.03 × 27.489 – 8.749 × 16.04 = ?
    256
    288
    244
    234
    None
    Option D
    Solution:
    (14*27)-(9*16)=x
    378-144=x
    x=234.
  10. 17.38% of 1499.88 – 21.012 × 8.97 = ?
    48
    66
    57
    61
    None
    Option B
    Solution:
    17% of 1500 – 21*9=x
    255-189=x
    x=66.



 

Related posts

Leave a Comment