Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 25

  1. A man goes to his office at a speed of 30 km/hr and return to home at a speed of 45 km/hr. If he takes total 10 hours in all then, what is the distance between his office to home ?
    120 km
    180 km
    340 km
    220 km
    200 km
    Option B
    Let distance = D km
    D/30 – D/45 = 10
    D = 180 km

     

  2. The speed of car and bus in the ratio of 4 : 5. Car takes 1 hour more than bus to cover a distance of 240 km, then find speed of bus ?
    40 km/hr
    30 km/hr
    60 km/hr
    84 km/hr
    72km/hr
    Option C
    Let speed of car and bus = 4x and 5x respectively
    240/4x – 240 /5x = 1
    x = 12 km /hr
    speed of bus = 5 * 12 = 60 km/hr

     

  3. A train length of 225 meters can cross a pole in 9 sec. How much time taken by train if cross a platform whose length is 255 meters ?
    22 sec
    19 1/5 sec
    12 1/2 sec
    18 sec
    20 sec
    Option B
    Speed of train = 225/9 = 25 m/sec
    time = 225 + 255 / 25 = 19 1/5 sec

     

  4. Ram goes to office from house at speed of 30 km/hr and reach 2 minutes before his usual time, if he goes at speed of 20 km/hr , then he reaches 3 minutes late. What is distance between office to house ?
    6 km
    5 km
    12 km
    14 km
    8 km
    Option B
    Let distance = D
    (D/20 – D/30) = 5/60 hours
    D = 5 km

     

  5. Train A starts from M with the speed f 80 km/hr at 10 am and B starts with the speed of 100 km/hr at 12 pm from N and total distance between M and N is 700 km, find at what time they will cross each other ?
    4:00 pm
    3:00 pm
    2:00 pm
    5:00 pm
    3:30 pm
    Option B
    Speed of train A = 80 km/hr
    distance travel by train A from 10 am to 12 pm = 2 * 80 = 160 km
    remaining distance = 700 – 160 = 540 km
    time = 540/ (80 + 100) = 3 hours
    time = 12 pm + 3 hours = 3:00 pm

     

  6. 180m length of train crosses a platform at speed of 90 km/hr in 12 sec. Another train ar speed of 144 km/hr crosses same platform in 8 seconds. What is length of the other train ?
    200 m
    400 m
    600 m
    500 m
    300 m
    Option A
    Speed of train = 90 * 5 / 18 = 25 m/sec
    let length of platform = x
    x + 180/25 = 12
    x = 300 – 180 = 120 m
    let length another train = y
    speed of other train = 144 * 5/18 = 40 m/sec
    y + 120/40 = 8
    y = 320 – 120 = 200m

     

  7. two trains of length of 145 m and 215 m are running in same direction with speed of 162 km /hr and 108 km/hr respectively. How much time will they take to cross each other ?
    18 seconds
    12 seconds
    15 seconds
    25 seconds
    24 seconds
    Option E
    Speed of 145 m long train = 162 * 5/18 = 45 m/sec
    speed of 215 m long train = 108 * 5/18 = 3 m/sec
    time = 145 + 215/45 – 30= 360/15 = 24 sec

     

  8. The sum of the length of train A and B is 700 meters and the speed of train A is 54 km/hr. If they are running in opposite direction, then they can cross each other in 20 seconds. Find the speed of train B ?
    48 km/hr
    75 km/hr
    108 k/hr
    54 km/hr
    72 km/hr
    Option E
    Speed of train A = 54 * 5/18 = 15 m/sec
    total length = 700m
    let speed of train B = x m/sec
    700/(15 + x) = 20
    x = 20 m/sec
    speed of train B = 20 * 18/5 = 72 km /hr

     

  9. Two stations P and Q are at a distance of 225 km. Train A starts running from station P and train B starts running from station Q respectively and meet each other after 3 hours. If the speed of train A is 5 km/hr more than the speed of train B, then find speed of train A ?
    42 km/hr
    40 km/hr
    28 km/hr
    32 km/hr
    50 km/hr
    Option B
    Let speed of train B = x km/hr
    speed of train A = (x + 5) km/hr
    total distance = 225 km
    225/(x + 5 + x) = 3
    225 = 6x + 15
    x = 35
    speed of train A = 35 + 5 = 40 km/hr

     

  10. Sushant covers a distance by walking for 6 hours. While returning his speed decreased by 2 km/hr and he takes 9 hours to cover the same distance. What was his speed while returning ?
    4 km/hr
    5 km/hr
    8 km/hr
    6 km/hr
    14 km/hr
    Option A
    Let original speed of Sushant = x km/hr
    while returning his speed = (x – 2) km /hr
    x * 6 = 9 ( x – 2 )
    6x = 9x – 18
    x = 6
    his speed while returning = 6 – 2 = 4 km/hr

     

Related posts