Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 17

  1. Two trains running in opposite directions cross a man standing on the platform in 21 seconds and 15 seconds respectively and they cross each other in 19 seconds. The ratio of their speeds is
    1:2
    2:1
    2:3
    3:2
    None
    Option B
    Solution:
    Let the speeds of the two trains be x m/sec and y m/sec respectively.
    length of the first train = 21x
    length of the second train = 15y
    (21x+15y)/(x+y) = 19
    21x+15y=19x+19y
    2x=4y
    x/y=2/1==>2:1.
  2. The distance travelled by a train is 1830km. The speed of the train is one more then twice the time taken to travel the distance. What will be the respective ratio of the time taken and speed of the train?
    24:43
    30:61
    15:29
    11:18
    None
    Option B
    Solution:
    Let the time taken to cover the distance=t
    Then speed=2t+1
    t(2t+1) = 1830
    2t2+t-1830=0
    Then t=30.
    Ratio =30: (2*30+1)= 30:61.
  3. Two trains 150 m and 210 m long run at the speed of 68 km/hr and 76 km/hr respectively in opposite directions on parallel tracks. The time (in seconds) which they take to cross each other, is
    6sec
    14sec
    11sec
    9sec
    None
    Option D
    Solution:
    Total distance=150+210=360
    Travel in opposite direction speed=76+68=144km/hr.
    Time to cross each other= 360/144*5/18
    =(360*18) / (144*5)
    =9sec.
  4. A train passes a station platform in 26 seconds and a man standing on the platform in 15 seconds. If the speed of the train is 72 km/hr, what is the length of the platform?
    200m
    180m
    250m
    220m
    None
    Option D
    Solution:
    Length of the train =72*5/18*15=300m.
    Length of the platform be x
    Then (x+300)/26=20
    x+300=520
    x=220m.
  5. Two trains, one from A to B and the other from B to A, start simultaneously. After they meet, the trains reach their destinations after 16 hours and 25 hours respectively. The ratio of their speeds is:
    2:5
    4:5
    5:4
    5:2
    None
    Option C
    Solution:
    (A’s speed) : (B’s speed) = √b : √a = √25 : √16 = 5 : 4.
  6. Two trains of equal length are running on parallel lines in the same direction at 45 km/hr and 32 km/hr. The faster train passes the slower train in 48 seconds. The length of each train is
    100m
    120m
    125m
    140m
    None
    Option A
    Solution:
    Let the length of the train be x.
    Running in same direction then Speed =45-32=15km/hr.
    Then 2x/48=15*5/18
    2x=200
    x=100m.
  7. Two trains are running at 45 km/hr and 30 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 6 seconds. What is the length of the fast train?
    32m
    35m
    25m
    21m
    None
    Option C
    Solution:
    Train travelling in same direction speed=45-30=15km/hr
    Length of faster train= 15*5/18*6
    =25m.
  8. Two trains, each 150 m long, moving in opposite directions, cross each other in 10 seconds. If one is moving twice as fast the other, then the speed of the slower train is
    25km/hr
    30km/hr
    36km/hr
    20km/hr
    None
    Option C
    Solution:
    Let the speed of the slower train =x km/hr and
    Length of the faster train=2x km/hr.
    300/3x(x+2x) =10*5/18
    x=36km/hr.
  9. Two stations A and B are 110 km apart on a straight line. One train starts from A at 7 a.m. and travels towards B at 20 kmph. Another train starts from B at 8 a.m. and travels towards A at a speed of 25 kmph. At what time will they meet?
    9.45am
    9am
    10am
    10.30am
    None
    Option C
    Solution:
    If they meet x hours after 7 a.m.
    Distance covered by A in x hours = 20x km.
    Distance covered by B in (x – 1) hours = 25(x – 1) km.
    20x+25(x-1)=110
    45x=135
    x=3.
    They meet at 10am.
  10. A 300 metre long train crosses a platform in 39 seconds while it crosses a post in 18seconds. What is the length of the platform?
    350m
    380m
    260m
    245m
    None
    Option A
    Solution:
    Let the length of the platform be x.
    (x+300):300=39:18
    (x+300):300=13:6
    6x+1800=3900
    x=350m.


Related posts

2 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Time, Speed and Distance Set 17”

  1. ~NITROUS OXIDE !!

    Tq mam /

Leave a Comment