Reasoning: Data Sufficiency Quiz Set 17

Directions (1-10): In each of the following problems, there is one question and two or three statements given below the question. You have to decide whether the data given in the statements is sufficient to answer the question. Read all the statements carefully and find which of the statements is/are sufficient to answer the given question. Choose the correct alternative in each question.

  1. Six people I, J, K, L, M and N are living in six floor building. In building there are from I to VI floor and ground floor is given number I, then II and so on. Who is living on Ground floor?
    I. There is only one floor between K and J. I is living in even number floor.
    II. M is not living in even number floor. J is living in even number floor. J is not living in top floor.
    III. L is living in odd number floor. There are two floors between L and I. M is living immediate next to K.

    If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    If the data in all the statement I, II and III are necessary to answer the question.
    If the data in statement I alone or in the statement II alone or in the statement III alone is sufficient to answer the question.
    Option C
    From statement I:
    There is only one floor between K and J. I is living in even number floor.
    From statement II:
    M is not living in even number floor. J is living in even number floor. J is not living in top floor.
    From statement III:
    L is living in odd number floor. There are two floors between L and I. M is living immediate next to K.
    From statement II and III together:

    Hence, II and III together are required to answer the question.

     

  2. Who among Y, Z, A and B is the heaviest?
    I. Z is heavier than B.
    II. Y is not as heavy as either A or Z.
    III. B is neither the heaviest nor the lightest.

    If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.
    If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    If the data in all the statement I, II and III are necessary to answer the question
    If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    If the data in all the statements together cannot answer the question
    Option E
    Ans: 5
    Solution:
    From statement I:
    Z is heavier than B.
    Z > B
    From statement II:
    Y is not as heavy as either A or Z.
    A > Y or Z > Y
    From statement III:
    B is neither the heaviest nor the lightest.
    Question cannot be answered with all the statements together.

     

  3. In which direction is point M with respect to point N?
    I. O is 4m to the west of P, P is 4m to the north of Q. R is 5m to the east of Q.
    II. R is 3m to the south of M. S is 5m to the east of T. T is 2m to the south of R. W is 4m to the south of S.
    III. U is 7m to the west of N. S is 4m to the west of U. V is 8m to the south of U.

    If the data in statement II and III are sufficient to answer the question, while the data in statement I is not sufficient to answer the question.
    If the data in all the statements together cannot answer the question
    If the data in statement I and III are sufficient to answer the question, while the data in statement II is not sufficient to answer the question.
    If the data in statement I and II are sufficient to answer the question, while the data in statement III are not sufficient to answer the question.
    If the data in all the statement I, II and III are necessary to answer the question
    Option A
    Solution:
    From statement I:
    O is 4m to the west of P, P is 4m to the north of Q. R is 5m to the east of Q.

    From statement II:
    R is 3m to the south of M. S is 5m to the east of T. T is 2m to the south of R. W is 4m to the south of S.

    From statement III:
    U is 7m to the west of N. S is 4m to the west of U. V is 8m to the south of U.

    From statement II and III together:

    Hence, statement II and III together are required to answer the question.

     

  4. How many daughters do I have?
    I. J is husband of K and father-in-law of I who has three Children.
    II. L’s father M is husband of I. N and O are sisters of L.
    III. Out of the three children whom M has, only one is a boy.

    Only statement I is required
    Only statement II is required
    Both I and III required
    Both II and III required
    Question cannot be answered even with all the statements together.
    Option D
    Solution:


     

  5. How is ‘one’ coded in a code language?
    I. ‘one of its kind’ is coded as ‘gv ur su mp’ and ‘in kind and cash’ is coded as ‘kt cr dl su’.
    II. ‘its point for origin’ is coded as ‘ib ev mp fg’ and ‘make point clear’ is coded as ‘ga ha fg ma’.
    III. ‘make money and cash’ is coded as ‘cr fg dl ta’ and ‘money of various kind’ is coded as ‘ca su gv ta’.

    Both I and III together
    Only statement III required
    Both I and II together
    All statements I, II and III together
    Question cannot be answered even with all the statements together
    Option D
    Solution:
    From statement I:
    Kind = ‘su’
    From statement II:
    Point = ‘fg’
    From statement III:
    Money = ‘ta’
    From all the statements together:
    ‘one’ is coded as ‘ur’.

     

  6. Six kids viz. B, C, D, E, F and G were born in the same week starting from Monday to Saturday, one on each day. How many of them are older than D?
    I. E is older than at least three kids. B was born on Tuesday.
    II. F is older than at least one of them. D was born immediately after E.
    III. At least four persons were born after C.

    If the data in statement I and II are sufficient to answer the question
    If the data in statement II and III are sufficient to answer the question
    If the data in statement I and III are sufficient to answer the question
    If the data in all the statement I, II and III together are not sufficient to answer the question
    If all the statements I, II and III are necessary to answer the question
    Option A
    Solution:

    From statement II:
    F is older than at least one of them. D was born immediately after E.

     

  7. Statement: On which day of the week did Rahul took leave to visit Pune starting from Monday.
    I. Rahul took leave on Wednesday.
    II. Rahul visited Pune day after his mother’s visit to his house, he visited in last half of the week.
    III. Rahul’s mother visited Rahul’s house neither on Monday nor on Thursday.

    Only I and either II or III
    Question cannot be answered even with all the statements together
    Only statement I
    Only statement III
    Both statement I and II
    Option B
    Solution:
    From statement I:
    Rahul took leave on Wednesday.
    From statement II:
    Rahul’s Mother reach Pune before Rahul. Rahul visited in last half of the week.
    From statement III:
    Rahul’s mother neither visited on Monday nor on Thursday.
    By combining all the statements together question cannot be answered.
    Hence, question cannot be answered with all the statements together.

     

  8. Who amongst A, B, C, D and E is the first to take the class?
    I. A takes class before D and B but not before E.
    II. C is not the first to take the class.
    III. D is not the last to take the class.

    Only I and either II or III
    Question cannot be answered even with all the statements together
    Only statement I
    Only statement III
    Both statements I and II
    Option E
    Solution:
    From statement I:
    A > D, A > B, E > A
    From statement II:
    C is not the first to take the class.
    From statement III:
    D is not the last to take the class.
    Both statements I and II together:
    E > A > D, B and C is not the first to take the class.
    Hence, E takes the first class.
    Statement I and II together are necessary to answer the question.

     

  9. On which day of the week did Anu arrive?
    I. Her sister Tanu correctly remembers that she did not arrive on Wednesday.
    II. Her mother correctly mentions that she arrived before Friday but after Tuesday.

    If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    f the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
    Option E
    Solution:
    From statement I and II together Anu arrive on Thursday.

     

  10. Who is oldest among D, F, H, L, N and U?
    I. L is older than D and H. L is younger than F. N is older than only U.
    II. N is older than H but younger than D. U is older than only L. D is not the oldest.

    If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
    If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
    If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
    Option C

    Solution:
    From statement I – F > L F > D/H > N > U
    From statement II – F > D > N > H > U > L
    Hence, data in statement I or statement II alone are sufficient to answer the question.

     


Related posts

Leave a Comment