# Mixed Reasoning Questions for Mains Exam – Set 12

Directions (1-5): Study the following information carefully and answer the questions that follow.
A country has the following types of traffic signals.

3 yellow lights = turn left;
2 yellow lights = turn right;
1 yellow light = stop.
3 green lights = go at 80 kmph speed;
2 green lights = go at 60 kmph speed;
1 green light = go at 40 kmph speed.

A person starts driving from a point in North direction and he encounters the following traffic signals and is instructed to follow the given traffic lights:
Starting point – 1 green light;
After 30 minutes, 1st signal – 3 yellow and 3 green lights;
After 45 minutes, 2nd signal –2 yellow and 2 green lights;
After 36 minutes, 3rd signal – 2 yellow and 1 green lights;
After 12 minutes, 4th signal – 1 yellow light.

1. Find the total distance he covered after the last signal.
A) 146 km
B) 152 km
C) 124 km
D) 155 km
E) 134 km
Option C
Starting in North direction: 1 green light means 40 km/hr
So 30 minutes at 40km/hr, means covers 30/60 * 40 = 20 km
Next, 3 yellow and 3 green lights, means turn left and at 80 km/hr (45 minutes)
So now distance covered = 80 * 45/60 = 60 km
Now for next 36 minutes, 2 yellow & 2 green lights, means turned right and drove at 60 km/hr, so covered 60 * 36/60 = 36 Km
Now for next 12 minutes, 2 yellow & 1 green light, means turned right and drove at 40 km/hr, so covered 40 * 12/60 = 8 Km

So total distance = 20+60+36+8 = 124 km
2. If the instructions for 2nd and 3rd signals are interchanged, then what is the total distance covered after the last signal?
A) 104 km
B) 98 km
C) 124 km
D) 116 km
E) None of these
Option D
Explanation:
The steps are:
Starting point – 1 green light;
After 30 minutes, 1st signal – 3 yellow and 3 green lights;
After 45 minutes, 2nd signal – 2 yellow and 1 green lights;
After 36 minutes, 3rd signal – 2 yellow and 2 green lights;
After 12 minutes, 4th signal – 1 yellow light.
So
After 2nd – 40 * 36/60 = 24 km
After 3rd signal – 60 * 12/60 = 12 km
So now, total distance = 20+60+24+12 = 116 km
3. Two persons followed the given instructions. One started in North Direction, and second started in West Direction. In which direction respectively are they travelling with respect to the starting point when they encounter the 4th signal.
A) North-east, South-west
B) North-east, South-east
C) North-west, South-east
D) North-west, South-west
E) Cannot be determined
Option D
Explanation:

4. If the second and fourth signal are encountered after 33 minutes and 27 minutes respectively, then what is the total distance covered after the last signal?
A) 123 km
B) 118 km
C) 109 km
D) 114 km
E) 104 km
Option C
Explanation:
Starting- 40 * 30/60 = 20 km
After 1st signal – 80 * 33/60 = 44 km
After 2nd signal – 60 * 36/60 = 36 km
After 3rd signal – 40 * 27/60 = 18 km
So now, total distance = 20+44+36+18 = 118 km

5. If the 1st signal is – 2 yellow and 2 green lights, then what would be the final position of the person with respect to starting position?
A) 14 km to the north and 39 km to the east
B) 14 km to the north and 39 km to the west

C) 16 km to the south and 37 km to the east
D) 16 km to the south and 37 km to the west
E) None of these
Option D
Explanation:
Starting- 40 * 30/60 = 20 km in North

After 1st signal – 60 * 45/60 = 45 km turned right
After 2nd signal – 60 * 36/60 = 36 km turned right
After 3rd signal – 40 * 12/60 = 8 km stopped
So we get:

Directions (6-10): Each question below contains two rows marked by I and II. The resultant of each row can be found by the rules given below. Answer the question followed by the rows by finding the resultant with the help of following five rules:

1) If an even number is followed by an odd prime number, then multiply the two numbers.
2) If an even number is followed by an even number, then the numbers are needed to be added.
3) If an odd number is followed by a perfect square, then subtract the smaller number from the larger one.
4) If an odd number is followed by an odd prime number, then the numbers are needed to be added.
5) If an even number is followed by a perfect square, then divide the larger number from the smaller one.

1. I.    7     7     3
II.   7   16   23

Find the addition of the resultant of both rows.
A) 82
B) 85
C) 74
D) 76
E) 63
Option C
Explanation:
For row I –
From rule 4: 7 + 7 = 14
From rule 1: 14 * 3 = 42
Resultant of second row = 42
For row II –
From rule 3: 16 – 7 = 9
From rule 4: 9 + 23 = 32
Resultant of second row = 32
So required sum = 42 + 32 = 74

2. I.  16    14      5
II.  6      2     X
If X is equal to the resultant of first row divided by 6, then find the resultant of second row.
A) 2.425
B) 4.235
C) 3.625
D) 3.125
E) 3.335
Option D
Explanation:
For row I –
From rule 2: 16 + 14 = 30
From rule 1: 30 * 5 = 150
Resultant of second row = 150
So X = 150/6 = 25

For row II –
From rule 2: 6 + 2 = 8
From rule 5: 25/8 = 3.125
Resultant of second row = 3.125
3. I.  8     1    10
II. 6    X     7
If X is equal to the resultant of first row, then find the resultant of second row.
A) 142
B) 168
C) 182
D) 170
E) 199
Option B
Explanation:
For row I –
From rule 5: 8/1 = 8
From rule 2: 8 + 10 = 18
Resultant of second row = 18
So X = 18
For row II –
From rule 2: 6 + 18 = 24
From rule 1: 24 × 7 = 168
Resultant of second row = 168
4. I.   5     25     25
II.  9     36     11
Find the multiplication of the resultant of both rows.
A) 54.5
B) 47.5
C) 52.5
D) 60.5
E) 73.5
Option B
Explanation:
For row I –
From rule 3: 25 – 5 = 20
From rule 5: 25/20 = 1.25
Resultant of second row = 1.25
For row II –
From rule 3: 36 – 9 = 27
From rule 4: 27 + 11 = 38
Resultant of second row = 38
So answer = 1.25 * 38 = 47.5
5. I.  21    19    25
II.  8      5    20
Find the multiplication of the resultant of both rows.
A) 82
B) 93
C) 78
D) 90
E) 96
Option E
Explanation:
For row I –
From rule 4: 21 + 19 = 40
From rule 5: 40/25 = 1.6
Resultant of second row = 1.6
For row II –
From rule 1: 8 * 5 = 40
From rule 2: 40 + 20 = 60
Resultant of second row = 60
So answer = 1.6 * 60 = 96

## 32 Thoughts to “Mixed Reasoning Questions for Mains Exam – Set 12”

1. jaga

mam q5 thoda samjh mai nahi arah

1. Suraj

check now

1. jaga

wo 1st signal hua na??

1. Suraj

yes edited in ques see

1. jaga

thank u sir 🙂

2. Diya

ma’am QUES 2nd me …..2nd or 3rd signal ko replace kar denge??
After 45 minutes, 2nd signal –2 yellow and 2 green lights;

After 36 minutes, 3rd signal – 2 yellow and 1 green lights;

1. Yes
it will be

After 45 minutes, 2nd signal – 2 yellow and 1 green lights;
After 36 minutes, 3rd signal – 2 yellow and 2 green lights;

1. Diya

thank u ma’am
ma’am ques 3rd me mera south west direction nahi aa raha////

1. not getting the second figure as is drawn above ??

1. Diya

got it ma’am…. Thank you

3. Oliver Queen

ma’am que 10 4*5=20 hoga?

1. Yes. Take that 8. Typo in question

4. Sudipta Basak

Maja a gaya…..

5. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

6. Hi there, its fastidious post about media print, we all know media is a fantastic source of data.

or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize so
that I may just subscribe. Thanks.

8. Excellent web site you have got here.. It’s difficult to find high quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you! Take care!!

9. Hey I know this is off topic but I was wondering if
I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
Please let me know if you run into anything.

10. It’s actually very complex in this busy life to listen news on Television, therefore I simply use web for that
purpose, and get the hottest information.

11. After checking out a number of the articles on your web page, I truly like your way of blogging.
I book marked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
Please visit my website too and tell me what you think.

12. I am not sure where you are getting your info, but good topic.
I needs to spend some time learning more or understanding more.
Thanks for excellent information I was looking for this information for
my mission.

13. Normally I do not read article on blogs, however I would
like to say that this write-up very pressured me to try and
do it! Your writing style has been amazed me. Thank you, very great article.

at this web site, I have read all that, so now me also commenting at this place.

15. I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers however this paragraph is
actually a nice piece of writing, keep it up.

16. We stumbled over here from a different page and thought I should check
things out. I like what I see so now i’m following you.
Look forward to looking into your web page repeatedly.

17. Amazing! Its actually remarkable paragraph, I have got

18. I pay a visit day-to-day some websites and blogs to read articles or reviews,
however this webpage gives feature based posts.

19. Hey there! Quick question that’s entirely off topic.
Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when viewing from my iphone.
I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix
this issue. If you have any recommendations, please
share. Thanks!

20. Hi there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
I’m starting a blog soon but have no coding knowledge so I wanted to
get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

21. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it
a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
Superb blog and brilliant design and style.

22. you’re really a good webmaster. The web site loading speed is incredible.
It kind of feels that you are doing any distinctive trick.
In addition, The contents are masterwork. you’ve done a great job in this topic!

23. Greetings! Very useful advice in this particular article!
It is the little changes which will make the most important changes.
Thanks a lot for sharing!