Data Interpretation for SBI PO Prelims, NIACL, NICL Set 23

Directions (1 – 5): Study the following charts carefully and answer the questions that follow:
5 companies – A, B, C, D and E produce TVs and Mobiles. The total production cost of all 5 companies if Rs 4 crores.
Pie chart shows the %age distribution of total production. The table shows the ratio of production of TVs to Mobiles and % profit on them.

  1. Find the total production cost (in crores) of TVs by companies C and D together?
    A) Rs 0.95
    B) Rs 0.81
    C) Rs 0.77
    D) Rs 0.52
    E) Rs 0.45
    View Answer
    Option B
    Solution:

    TVs by company C = 5/12 * 15/100 * 4 crores = 0.25 crores
    TVs by company D = 7/10 * 20/100 * 4 crores = 0.56 crores
    So total = 0.25+0.56 = 0.81 crores
  2. What is the ratio of profit earned by selling Mobiles by company B to that by selling TVs by company C?
    A) 3 : 7
    B) 5 : 7
    C) 6 : 5
    D) 5 : 8
    E) 6 : 11
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Profit on mobiles by company B = 24/100 * 5/9 * 18/100 * 4 crore
    Profit on TVs by company C = 32/100 * 5/12 * 15/100 * 4 crore
    So ratio is 24 * 5/9 * 18 : 32 * 5/12 * 15 = 6 : 5
  3. Find the total profit earned (in crores) by selling Mobiles by companies A and E.
    A) Rs 0.23
    B) Rs 0.12
    C) Rs 0.28
    D) Rs 0.28
    E) Rs 0.33
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Profit by company A by selling mobiles = 20/100 * 5/11 * 22/100 * 4 crores = 0.08 crores
    Profit by company E by selling mobiles = 25/100 * 3/5 * 25/100 * 4 crores = 0.15 crores
    So total = 0.23 crores
  4. What is the difference in the profits (in crores) earned by companies A and D by selling TVs?
    A) Rs 0.05
    B) Rs 0.14
    C) Rs 0.12
    D) Rs 0.09
    E) Rs 0.06
    View Answer
    Option E
    Solution:

    Profit earned by company A by selling TVs = 30/100 * 6/11 * 22/100 * 4 crores = 0.144 crores Profit earned by company D by selling TVs = 15/100 * 7/10 * 20/100 * 4 crores = 0.084 crores
    So difference = 0.144 – 0.084 = 0.06 crores
  5. The production cost of Mobiles by company E is what percent more than the production cost of TVs by company B?
    A) 81.5%
    B) 88.5%
    C) 87.5%
    D) 82.5%
    E) None of these
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Production cost of Mobiles by company E = 3/5 * 25/100 * 4 = 0.6 crores
    Production cost of TVs by company B = 4/9 * 18/100 * 4 = 0.32 crores
    So required % = (0.6 – 0.32)/0.32 * 100 = 87.5%

Directions (6 – 10): Study the following charts carefully and answer the questions that follow:

The bar graph shows the number of students in each section – Medical, Non-Medical and Commerce in schools – A, B, C, D and E

The table shows the % of girls in each section in each school.

 

  1. What is the number of girls in Medical Section from schools A, B and D together?
    A) 356
    B) 451
    C) 461
    D) 268
    E) 308
    View Answer
    Option D
    Solution:

    54/100 * 200 + 40/100 * 180 + 55/100 * 160 = 108 + 72 + 88 = 268
  2. What is the total number of boys in Commerce section from all the schools?
    A) 575
    B) 560
    C) 505
    D) 654
    E) 625
    View Answer
    Option A
    Solution:

    55/100 * 180 + 50/100 * 240 + 57/100 * 200 + 61/100 * 200 + 48/100 * 250
    = 99 + 120 + 114 + 122 + 120 = 575
  3. What is the difference between the average number of girls in Medical and Non-Medical sections from school C and the average number of girls in Non-Medical and Commerce sections from school E?
    A) 45
    B) 23
    C) 43
    D) 39
    E) 35
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of females in Medical and Non-Medical from school C = 45/100 * 120 + 40/100 * 80 = 54 + 32 = 86, so average = 43
    Number of females in Non-Medical and Commerce from school E = 35/100 * 120 + 52/100 * 250 = 42 + 130 = 172, so average = 86
    Required difference = 86 – 43 = 43
  4. The number of girls in Commerce section from school D is approximately what percent of number of boys in Non-Medical section from school D?
    A) 137%
    B) 144%
    C) 156%
    D) 149%
    E) 116%
    View Answer
    Option A
    Solution:

    Number of girls in Commerce from school D = 39/100 * 200 = 78
    Number of boys in Non-Medical from school D = 38/100 * 150 = 57
    So required % = 78/57 * 100 = 137%
  5. The number of girls in Non-Medical section from school B is approximately what percent less than than the number of girls in same section from schools A and C together?
    A) 17%
    B) 34%
    C) 27%
    D) 54%
    E) 22%
    View Answer
    Option C
    Solution:

    Number of girls in Non-Medical section from school B = 42/100 * 150 = 63
    Number of girls in Non-Medical section from school A and C = 45/100 * 120 +40/100 * 80 = 86
    So required % = (86 – 63)/86 * 100 = 27%

Related posts

37 Thoughts to “Data Interpretation for SBI PO Prelims, NIACL, NICL Set 23”

  1. K V CHOWDARY

    First one answer 0.81

  2. Hemant ahuja?

    TVs by company C = 5/12 * 15/100 * 4 crores = 0.25 crore.??? 15/100 kha se aa gya

    1. See Pie chart , C = 15%

      1. Hemant ahuja?

        6 to 10 ques check

  3. Hemant ahuja?

    First puzzle ke solution Wrng hai kya?

      1. Hemant ahuja?

        Check 6 to 10 ques option

        1. Nazriya @ SBI PO

          everything ok .?

        2. MiMi

          saab right hai thik se try kaar

      2. Hemant ahuja?

        6 to 10

      3. Hemant ahuja?

        Check 6 ques

        1. COLD BLOOD

          it’s A-OK

  4. Hemant ahuja?

    Suraj, shubra mam sab puzzle ke ans Wrng hai. Check plz

  5. Hemant ahuja?

    6 Ka ans 268 hai

  6. Hemant ahuja?

    Option hi aur diye hue hai?

  7. COLD BLOOD

    #5…..Production cost of Mobiles by company E = 2/5 * 25/100 * 4 = 0.4 crores

    it should have been E = 3/5*25/100*4= 0.6.

    1. MiMi

      hmm yess…so ansr should be 87.5%

      1. COLD BLOOD

        NO it shud be 87.5% then.

        1. MiMi

          yes wohi to likkha me…refresh karo

  8. Pradeep Narayan

    IS THERE ANY METHOD TO REDUCE THE CALCULATION IN 1ST DI???

    1. no, u will have to calculate all because except 4 crores, all values are different

  9. Hemant ahuja?

    Ab shi hai option. Gud

  10. Pradeep Narayan

    5 ANS 87.5%???

  11. !!angry bird !!

    ty sir 8/10 🙂

  12. Divaker

    calculation bht Mod Koi tarika Jis se calulation km ho jaye

    1. Nhi. DIs me to puri calculation karni hi padti h

      1. Divaker

        Ma’am quiz ka link do

Leave a Comment