Data Interpretation Questions (DI) for IBPS PO 2017, IBPS PO, NIACL, NICL, SBI PO RBI Grade B, Dena Bank PO PGDBF, BOI, Bank of Baroda and other competitive exams.

**Direction (1-5): Study the following charts and answer the questions that follow:**

- A and B started doing the work. After 2 days they both left, and C joined the work. He completed his part of work. Now the remaining work was completed by F in 7 days. In how many days can F complete whole work?

A) 18 days

B) 16 days

C) 12 days

D) 20 days

E) 10 days

- G who can complete whole work in 30 days replaced A and did A’s part of work. He left and then B also worked for same number of days as G. If remaining work was completed by M who can do complete work in one-fourth the number of days in which E can complete the work, then in how many days was the whole work completed?

A) 22 days

B) 14 days

C) 21 days

D) 18 days

E) 12 days

- All people decided to complete work in less number of days. So they divided the work equally among themselves. In how many days will the work be completed this way? (They all worked individually)

A) 25 4/5 days

B) 27 4/5 days

C) 23 5/6 days

D) 24 3/5 days

E) None of these

- P is 20% more efficient than B and Q is 60% more efficient than C. They worked together for 5 days and left the work, after which the remaining work was completed by C and E together. Had all worked together, in how many less days they could have completed the work?

A) 6 3/13 days

B) 5 days

C) 4 3/5 days

D) 7 days

E) 8 4/11 days

- J can complete the whole work in number of days equal to the average of number of days in which A and B can complete the work. J, C, D, and E all started the work and after 5 days they were replaced by A and B. A and B completed the remaining work in how many days?

A) 3 1/5 days

B) 2 2/3 days

C) 1 2/3 days

D) 2 3/5 days

E) 4 2/5 days

**Direction (6-10): Study the following information and answer the questions that follow:**

A person has total of 140 pens. The number of red pen is eight times the number of green pens. For every blue pen there are three yellow pens. Pens are available only in these four colours and the number of each of them is a positive integer number. Based on the information, answer the questions that follow.

- How many different values can the number of Blue pen have?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

E) 5

- What will be the number of Red pens if the sum of number of green pen and blue pen is maximum?

A) 28

B) 26

C) 30

D) 32

E) 36

- If the number of yellow pen lies between 60 and 70, then by what percentage is the number of yellow pen more than number of red pen?

A) 16%

B) 15.66%

C) 16.66%

D) 18.66%

E) Condition not possible

- If it is fixed that the number of each colour of pen is a multiple of 4, then what would be the product of number of different colours of pen?

A) 216788

B) 216712

C) 221378

D) 221184

E) 231356

- If it is given that the number of Red pen is 96, what will be the number of Blue pen?

A) 6

B) 8

C) 10

D) 12

E) 14

### Click here for more Data Interpretation Sets

Can you provide the idea on which it was based?

I mean what info was given in table?

ek line graph tha.. usme 5 inlet taps a,b,c,d,e ka time diya tha to fill the tank. ek table di thi usme 4 outlets ka time diya to empty the tank. v,x,y,z

Thankyou. we will work on these

Line graph with mising DI (line graph me tank filled in different hour is given and in table tank is empty in different hours are giving with missing values.

Hmm inequality new pattern thi

Thankyou. we will work on these .

Ek Di easy tha ratio wala

And 3rd di caslet wala th

Usme 4paragraph me info thi and ans find karna tha

Double Pie-chart DI , It was based on Population and Literacy

like this ??? https://uploads.disquscdn.com/images/307a3c1d123c0d0890ac1f94454f4387ea6f21fefa0bc3c7a277385bf74f29b8.jpg

ohk..all the best :))

wow…:))) imagination di hehehehhehehe…:)))

🙂

kisi ne bnake bheji thi mujhe

Mam reas me

Month based puzule

North south wali

An

Floor puzule(8 floor, 8 people,8 sallary)

And

8 std 8 cities and unke class wali puzule thi

8 std and unke class means??

3 parameters – cites, class and ??

City

Clas

And student A B C D like ths

And pls english me 5 option and usme alag alag pharses use kiye to find karna hai ki kaunsa galat use kiya

Ye the que eng me

Ho sake to pls que dijiye mam

Phrases like?

Errors form or Idioms ??

4 sentence the idiom and pharses ke sath.

An find sentence which is not go with meaning of idiom and pharses

class 1 to 8 or different ?

ya classes same b ho sakti thi students ki ??

n conditions on classes like A’s class = 3 + B’s,…….like this ??

8 student

8 city

And

3 5 7 10th ye classes thi unki

Mam 4 clas thi

3 5 7 10th

Same clas nai thi

4 thi

2 people in same class?

Ha

ok. Thanku

https://uploads.disquscdn.com/images/81083c38adc4d7e04f83c62c8256b4bb90b7ada20281291c09ac5ff675e5f477.jpg

sir ,this was the question i remember ,which was asked in rbi grade b….

plz provide more questions on this,,,

Thankyou. we will work on these and provide

https://uploads.disquscdn.com/images/dc3460e4520fad145ae5204ecdd89c0ad33b0eec130a6ee6673bfe7789886bbc.jpg

other 3 questions of the DI….please provide solution sir,,,,,

Please before Nicl cover all these topics.

and mam and in Reasoning section too , Logical reasoning area always covers a lot of weightage please do focus on that too (cover topics like assumption , inference assumption ,course of action etc)

1st ans 13/2=6*1/2

2nd is 6

explain 2nd one

H/24+H/36=H+4/24

H=6

thanku….

other 3 questions ..plz provide ans for this https://uploads.disquscdn.com/images/dc3460e4520fad145ae5204ecdd89c0ad33b0eec130a6ee6673bfe7789886bbc.jpg

yaar 3rd me 24 aa raha hai Z a work but option menahi hai

muje bhi 24 hi aahe thi….shyad option galat hoga..

ha but real xam me kaise galat ho skta hai

Ho sakta hai real exam me b wrong

no mam they are very intelligent person.

Yes they are absolutely. But aisa hota hai kabi kabi. Sbi po prelims me is bar hua tha. Banking k papers milte nhi to pta nhi chlta.

But last to last year tak SSC offline hota tha.

N unme answers hote the wrong

explain your ans for 3rd one

4)

C-Y=40/3*(D-w)

40/3*1/24=5/9

5/9-1/8=39/72=72/39

explain 4th one plz

4)

P and B::

P == 120 : 100 = 6 : 5. So days = 5 : 6

6 = 30, so 1 = 5, so 5 = 25. P can complete work in 25 days

Q and C::

Q == 160 : 100 = 8 : 5. So days = 5 : 8

8 = 24, so 1 = 3, so 5 = 15. Q can complete work in 15 days

They worked for 5 days. So

[1/25 + 1/15]*5 = 8/15 work

Reaming 7/15 by C and E

So [1/24 + 1/40]*x = 7/15

x = 7 days

Total = 5+7 = 12 days

Now had they did work together::

[1/25 + 1/15 + 1/24 + 1/40] = 13/75

So 75/13 days

So less days = 12 – 75/13 = 81/13 = 6 3/13 days

8 = 24, so 1 = 3, so 5 = 15. Q can complete work in 15 days….,……in this step how we put 8=24….

C can complete whole work in 24 days

so 8 = 24

You got that how C can complete whole work in 24 days ?

ok….mam thanku got it

Q………..C

160………100

8………….5………..E

5:8..D

C DONE IN 24 DAYS SO 8=24……1=3

Q–3*5=15

hlo ayat hw are u

Am good dear

What about u ??

m also :))

Suppeb DI

Thanku

1 qs unit method se koi batana

can anyone explain this question @Shubhra_AspirantsZone:disqus @surajskt:disqus @disqus_sqmL5JaJJZ:disqus

Answer is B- 5 cm https://uploads.disquscdn.com/images/994c25b51c5cf4944f3890f7e08052479a2ccddbdaec4e34ecf90aea9040acd6.jpg

2 (l+b) = 120

l+ b = 60

so max area at 29*31

Now suppose

3 cm squares are cut

so height of cuboid = 3 cm

length = 31 – (3+3) = 25

breadth = 29 – (3+3) = 23

so volume = 3 * 25*23 = 1725

if 10 cm square are cut

volume = 10 * 11*9 = 990

Find like this

here maximum area should be 900.(i.e square)

each side=120/4=30

now putting values of x=3,5,7,10 cuboid has the max volume for x=5

vol=(30-5*2)*(30-5*2)*5=2000cm^3

forx=3,vol=24*24*3=1728

forx=7,vol=16*16*7=1792

forx=10,vol=10*10*10=1000

u know differentiation??

Q 4 ans is I think Option B (5 days)

rest 6 to 10 questions smj nhi aa rhe kese solve krne h bhut possibility bn rhi h How can be fix it mod help me

A…….B……..C

20…..30………24

………120………

6…………4………..5

A+B=10*2= 20 WORK DONE

C–120*25%=30

A+B+C=20+30=50 WORK DONE

REST=120-50=70

F–70%=7

120%=12

2 qs solution

G30*20%=6

Same b==6

E==40

M=40*1/4=10

G…….B……..M

30……..30….10

……..30….

1…………1……..3

G=6*1=6

B=6*1=6

G+B=6+6=12 WORK DONE

30-12=18

M==18/3=6

TOTAL DAYS=6+6+6=18

4th last or bta do bn ni rha yaar

P………B

120……..100

E..6:5

D..5:6

B==6===30

1=5 , P=5*5=25

Same as==Q=15

P……..Q

25……….15

……..75

3…………..5

P+Q=8*5/75=8/15

REST=7/15

C…….E

24……….40

……120

5…………3

120/8=15

15X=7/15

X=7

TOTAL DAYS=7+5=12

P……Q…..C…….E

25….15….24…….40

……………600….

24……40….25……15

600/104==75/13

12-75/13=81/13==6 3/13

ty..

hmm last me na ho paaya tha got it ty

Wc

kaisi h sis?? konsa exam ab?

Am good

Ibps

P……..Q

25……….15

……..75………………………75 kaise aya

3…………..5

P+Q=8*5/75=8/15

25 & 15 ka lcm 75

P& Q 5 DAYS WORK KRTE H TOTAL WORK 75 HUA SO 8*5/75=8/15

P+Q=8*5/75=8/15 ….ye bhi btao

Directions (Q.1-2): A is thrice as good a workman as B and therefore is able to finish a job in 60 days less than B. If A and B complete 2/3 rd of the job and then A is replaced by C, the remaining job is done by B and C in 10 days. If A and B complete 3/4th of the job and then B is replaced by D the remaining job is done by A and D in 5 days.

Q1. How long will it take for A, B, C and D to complete the job working together?

(a) 12 days

(b) 20 days

(c) 15 days

(d) 14 days

(e) None of these

Q2. The job is completed in the following manner: A and B work on day 1, B and C work on day 2, C and D work on day 3, D and A work on day 4 and so on. How long will it take for the job to be completed in this manner?

(a) 25 days

(b) 24 days

(c) 22 days

(d) 30 days

(e) None of these

A-3

B-1

C-2

D-1.5

TOTAL WORK=90

A+B=4

B+C=3

C+D=3.5

A+D=4.5

4+3+3.5+4.5=15

15 WORK DONE IN 4 DAYS

90/15=6

6*4=24

AND 1ST SAME AS MEET

c=45 days

d=60 days

??

effi samjh me ayi ???

hmm

A-B=2

2=60

1=30

Total work=3*30=90

C=90/2=45

D=90/1.5=60

2)

a =30

b=90

c =45

d =60

lcm =180

=>a =6,b=2,c=4,d=3

now

(a+b)——-(b+c)—–(c+d)——-(d+a)

8————–6————7———–9

=>30 work =4 days

=>180 work =24 days

ans 1

eff ratio

a———b

3———1

=>time ratio

1———-3

=> 2ratio =60

=>1 ratio =a=30 days

=>3 ratio =b=90 days

now b+c =1/30 =>c=45 days

||rly a+d =1/20 => d=60 days

now lcm =180

=>a =6,b=2,c=4,d =3

=>15(a+b+c+d) =180 =>a+b+c+d =12 days

Directions (Q.3-4): Cities M and N are 600 km apart. Bus A starts from city M towards N at 9 am and bus B starts from city N towards M at the same time. Bus A travels the first 1/3rd of the distance at a speed of 40 kmph, the second 1/3rd at 60 kmph and the third 1/3rd at 50 km/hr. Bus B travels the first 1/3rd of the total distance at a speed of 60 kmph, the second 1/3 rd at 40 kmph and the third 1/3rd at 50 km/hr.

Q3. When and where will the two buses cross each other?

(a) 6 hrs, 320 kms from N

(b) 5 hrs 20 minutes, 240 kms from N

(c) 6 hrs 20 minutes, 280 kms from M

(d) 4 hrs, 240 kms from M

(e) None of these

Q4. What are the approximately average speeds of Bus A and Bus B?

(a) 48.64 km/hr , 48.64 km/hr

(b) 50 kmph, 48.64 km/hr

(c) 40 kmph, 50 kmph

(d) 48.64 km/hr, 50 km,hr

(e) None of these

time taken by a for 1/3 distance =>

t(1/3) =200/40 =5hrs

similarly for b

t(1/3) =200/60 =10/3 hrs

since frm abov v can say tht b is consuming less tym than a

so v hav to make time equal

=>time diff =5 -10/3 =5/3hr

now distance tavelled by b in 5/3 hour will b counted in next 1/3rd which has spd =40kms/hr

=> dist(5/3 hr) =5/3*40 =200/3 km

now total distance by b =200+200/3 =800/3

totl dist by a=200

remaining dist =600-(200+800/3) =400/3km

now tym taken by both=(400/3)/(60+40)

note : 60km/hr of a is next one thrid

40km/hr of b is last one third

=>t =4/3hr

now total tym frm m =4/3+5 =19/3 =6(1/3) =6 hrs20m

totl tym frm n =4/3 +10/3 =14/3 =4(2/3) =4hrs 40m

distance frm m by a =200+4/3*60 =280kms

distance frm n by b =200 + 200/3 +4/3*40 =320kms

=>option no c

avg spd = total dist/total tym

=>a(s) =600/(200/40)+(200/60)+(200/50)

=600/(5+10/3+4)

=1800/37 =48.64864~48.6km/hr

similarly for b also b(s) =48.6km/hr

Q5. Quantity I: Overall profit percentage if the cost prices of two shirts are equal. One shirt is sold for 20% profit and the other is sold for 10% loss.

Quantity II: Profit % made in selling each meter if the profit made in selling 20 m of a cloth equals the cost price of 5 m of that cloth.

(a) Quantity I > Quantity II

(b) Quantity I Quantity II

(b) Quantity I Quantity II

(b) Quantity I Quantity II

(b) Quantity I < Quantity II

(c) Quantity I ≥ Quantity II

(d) Quantity I ≤ Quantity II

(e) Quantity I = Quantity II or No relation

5-BB

6-BB

7-EE

8-BB

5th question

by alligation

+20————-(-10)

———x————

x+10————-20-x

now a/c

(x+10)/(20-x) =1/1 =>x =5%

now from second statement

profit on 20m cloth =sp on 20 m cloth -cp on 20m cloth

=>cp on 5 m cloth =sp on 20m cloth -cp on 20 m cloth

=>cp on 25 mt cloth =sp on 20 mtr cloth

=> p% =5/20*100 =25%

=>q(1)< q(2)

water milk ratio

w——————m

2.5—————-10=>ratio =1:4

now 20% =>1/5

w(r) =1/5*2.5 =0.5 => left =2

m(r) =1/5*10 =2 =>left =8

=>a/c(x+2)/8 =4/1

=>x =30l

now again

(30+2)/(y+8) =1/4

=>y =120

=>totl milk =120l========(q1)

frm given cond q(2) =120

=>q(1)=q(2)

p =16

q=32

lcm =32

=>p =2,q=1

p——————–q—————p—————–q

2——————–1—————2—————–1

=>3 work =2 days

=>30 work =20days

now left work 2 is done by p

=>2p =2 =>p=1

=>tot days=21

now

q————–p————–q————p

1————-2—————1————2

=>3 work =2 days

=>30 work =20 days

now remaing work =2 which is done by q

now q will do 1 work now left work =>2-1= 1

now this 1 work is completed by p

=>2p =1=>p =1/2

tot days =21+(1/2) =21(1/2)days

=>q2>q1

6th 1

volume of the left figure = volume of cube -vol of cylinder

=>v(f) =(7)^3 -(pi)(7/2)^2*7

=>v(f) =343-269.5 =73.5cm3

now surface area of left fig =SA of cube -SA of cylinder

since largest possible cylinder is to b cut out so left figure has the surface area without base

=> SA(f) =6(7)^2 -2(pi)(3.5)^2 + 2(pi)(3.5)(7)

=>SA(f) =294-77+154 =371cm2

=>q2 < q1

Directions (Q.13-14): According to a plan, a team of woodcutters decided to harvest 216 cubic meters of wheat in several days. In the first three days, the team fulfilled the daily assignment, and then it harvested 8 cubic metre of wheat over and above the plan every day. Therefore, a day before the planned date, they had already harvested 232 cubic meters of wheat.

Q13. How many cubic metres of wheat a day did the team have to cut according to the plan?

(a) 24

(b) 28

(c) 26

(d) Can’t be determined

(e) None of these

Q14. To harvest 216 cubic metre of wheat 2 days before the planned date, how many cubic metres of wheat must be harvested by team over and the above the plan every day after first three days?

(a) 08 cubic metre

(b) 12 cubic metre

(c) 10 cubic metre

(d) 16 cubic metre

(e) None of these

@aa@disqus_DgWqVOyvM5:disqus Dear , i didn’t get the first step

G did the whole work of A MEANT 20 percent why u multiplied it?

G who can complete whole work in 30 days replaced A and did A’s part of work

A completes 20% wrk and this wrk is done by G

G completes 1 work in 30 days

in short you can write it as

G30*20%

20%= 1/5 work in 30*1/5 = 6 days

G who can complete whole work in 30 days replaced A and did A’s part of work

A completes 20% wrk and this wrk is done by G

G completes 1 work in 30 days

in short you can write it as

G30*20%

20%= 1/5 work in 30*1/5 = 6 days

thankyou

A completes 20% wrk i.e 1/5 nw this wrk is done by G

G completes 1 wrk in 30 days

therefore 1/5 wrk in 30*1/5 = 6 days

B does wrk for same number of days as G i.e 6

and M does wrk in 1/4(E)days

E completes 15% wrk in 6 days therefore 100% wrk in 40days

M does wrk in 10 days(1*40/4)

G………B……M

30…….30…..10

lcm=30

1*6…….1*6……..3(as G/B wrk for 6days)

wrk completed 6+6=12

remaining=30-12=18

18 wrk done by M in 6days (18/3)

total days=6+6+6=18

ty

mam qs no 5 ki ans sahi hai mujhe doubt hai plz batado

Mera 3 1/5 ans a raha h

same mera v 3 1/5 a rha

thx AZ team

pls posted more DI like time work, partnership,speed dist

ty))

mam que no 5 ans is

5*1/3

x/12=4/15

x=16/5

RBI GRADE B Quant qos

1–A & B started a partnership with Rs. 4,000 and Rs. 4,800 respectively. After 6 months B quit. After the 8th month C joined with Rs. 5,400. If the difference between the profits between A and C was Rs. 4,400, what was the profit?2–There are 2 schemes A and B. Money invested in A at 10% p.a. CI for 2 years is less than money invested in B at 20% p.a. for 2 years by Rs. 480. If the amount invested in B is Rs. 3,000, what was the amount invested in A?ty

Grade b 2017???

1st ans

16400 total profit

where do you get this question

ma’am plz chk 5 th question ..ans should be.. 16/5 days

Yes. Ok

5 th Qo —-16/5 is the correct ans

J completed the whole work =Average of A+B work=20+30/2=25 days

C completed the whole work=25%=6,it completes 100% work in 24 days

D completed the whole work=30%=7.5 , it completes 100% work in 25 days

E completed the whole work=15%=6 it completes 100% work in 40 days

J,C,D,E 5 day work=[5/25 + 5/24 + 5/25 + 5/40]= [1/5+5/24+1/5+1/8]=11/15

Remaining work = 4/15 -should be completed by A and B=

[1/20 + 1/130]*D = 4/15

D=48/15=16/5 days

mine too 16/5

much needed ques..cud nt solve 6-10 without taking help of solution

need more ques for practice try posting a quiz daily DI based

thank you_/_

@disqus_VdZ2es3ilU:disqus explain second dear by LCM method please

A completes 20% wrk i.e 1/5 nw this wrk is done by G

G completes 1 wrk in 30 days

therefore 1/5 wrk in 30*1/5 = 6 days

B does wrk for same number of days as G i.e 6

and M does wrk in 1/4(E)days

E completes 15% wrk in 6 days therefore 100% wrk in 40days

M does wrk in 10 days(1*40/4)

G………B……M

30…….30…..10

lcm=30

1*6…….1*6……..3(as G/B wrk for 6days)

wrk completed 6+6=12

remaining=30-12=18

18 wrk done by M in 6days (18/3)

total days=6+6+6=18

@disqus_VdZ2es3ilU:disqus , thankyou Dear , got it 😉

also in 5th my answer is coming 16/5

what about yours?

16/5

Yes

Thanku mam :)))

2(a+b) +6c +7f =1

2*1/12 +6*1/24 +7f =1

1/6+1/4+7f =1

=>7f =14/24

=>f =1/12 =>12 days

heehee..:)—/—

nice 2nd question….:)

8)B= 26, 17, 8…………bhai ye value kaise ayi …smjh aya apko ??

yes linear equation bna k diffrent set of values rkni padegi jo rhs k equal ho then us cases mn 3 possiblities aayengi whi h…ans…:))) agr aapko pehle wale ka ans mil gya to bki k questions ussi se associated means linked h mne pehle wale ka step btaya h aapko….whi se aapko smj aayega bro…:)))

If the number of yellow pen lies between 60 and 70,

red :green =8:1

yel :blu =3:1

yellow = 3*21 ,3 *22 , 3 *23

so

blu =21,22,23……ye hogi na ???

nhi….hoga bro…:)))

Number of yellow pen = 3B

possible value of B= 26, 17, 8………………………………….ye value kha se aa gyi ?

hence number of yellow pen= 3*26, 3*17, 3*8= 84, 51, 24

hence a range of 60-70 is not possible

yes ans is 60-70 not possible….bro…first question mn apan ne blue ki value find ki thi naa wo lo….wha se ans aayega

26 17 8

6 se 10 nice

4th question mein 63/13 kaise Aaya

di no 2 awsom