Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 7

Directions: What value should come in place of x in the following questions?

  1. 26% of 350 + √676 ÷ 13 – 19 × 12 = x
    A) -141
    B) -156
    C) -135
    D) -142
    E) -123
    View Answer
      Option C
    Solution:

    91 + 2 – 228 =  -135            
  2. 72% of 450 – 14 × 22 + √1681 – 122 = x
    A) -56
    B) -87
    C) -49
    D) -76
    E) -92
    View Answer
      Option B
    Solution:

      324 – 308 +41 – 144 = -87              
  3. 2 1/3 + 4 1/6 + 2 1/2 – 3 1/5 = x
    A) 5 2/3 
    B) 5 3/5
    C) 5 5/6 
    D) 5 4/5
    E) 5 1/3 
    View Answer
      Option C
    Solution:

    2 1/3 + 4 1/6 + 2 1/2 – 3 1/5 =
    (2+4+2-3) + (1/3 + 1/6 + 1/2 – 1/5) = 5 + 4/5 = 5 4/5              
  4. 3 2/5 + 4 2/3 – 2 7/10 + 1 1/3 = x
    A) 6 1/3
    B) 5 11/30 
    C) 6 17/30
    D) 6 9/10
    E) 6 7/10
    View Answer
      Option ESolution:
    3 2/5 + 4 2/3 – 2 7/10 + 1 1/3 =
    (3+4-2+1) + (2/5 + 2/3 – 7/10 + 1/3) = 6 + 7/10 = 6 7/10            
  5. √841+ 362 – 12 × 27 + 12% of 150 = x
    A) 1128
    B) 1238
    C) 1081
    D) 1019 
    E) 1124
    View Answer
      Option D
    Solution:

    29 + 1296 – 324 + 18 = 1019              
  6. 14 × 17 + √1521 ÷ 13 + 12% of 450 – 8% of 250= x
    A) 238  
    B) 275
    C) 248
    D) 267 
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution:

    238 + 39 ÷ 13 + 54 – 20 = 275            
  7. 42% of 350 + 26% of 150 – 45% of 280 + 38% of 350 = x
    A) 182 
    B) 197
    C) 175
    D) 187
    E) 193
    View Answer
      Option E
    Solution:

    147 + 39 – 126 + 133 = 193              
  8. √2809 + 26 × 18 ÷ 6 + 172 = x
    A) 420
    B) 560
    C) 430
    D) 530
    E) 470
    View Answer
      Option A
    Solution:

    53 + 26× 3 + 289 = 420
  9. 1431 ÷ 27 × 12 + 462 – 15% of 320 = x
    A) 1140
    B) 1156
    C) 1050
    D) 1238
    E) None of these
    View Answer
      Option C
    Solution:

    53 × 12 + 462 – 48 =  1050              
  10. 34% of 250 + √1156 – 132 – 14% of 350 = x
    A) -78 
    B) -66  
    C) -103
    D) -87
    E) -99
    View Answer
      Option E
    Solution:

    85 + 34 – 169 – 49 = -99                

Click here for practice sets on Simplification/Approximations

 

 

Related posts

9 Thoughts to “Quantitative Aptitude: Simplification Questions Set 7”

  1. mini

    done….thnxxxxxx AZ

  2. AVI™ (Sinchen loveR)

    ty,,,ty,,,

  3. kumkum ahuja

    ty az:)

  4. Purvi !!

    thanku mam 🙂

  5. ครђ

    Thanks Mam :)))

Leave a Comment