Reasoning: Data Sufficiency Set 4

Directions (1-10): In each of the following questions, a question is followed by two statements numbered I and II. Read both the statements and answer accordingly.

 

  1. In which direction is point G with respect to point H?
    Statement I:  Point B is 3 m to the east of point A. Point E is 6 m to the east of point D. Point B is 4 m to the north of point C. Point F is 5 m to the west of point G. Point E is 5 m to the north of point F. Point H is 11 m to the east of point C. Point B is 3 m to the south of point D.
    Statement II: A person starts from point G in east direction. He walks 4 m and takes a right turn and walks 7 m. Now he takes a left turn and walks 3 m before turning to his right. Next he walks 6 m and takes a right turn. Next he walks for 7 m and stops at point H.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option C
    Solution:
    So from both statements alone, G is north of H.
  2. How is H related to D?
    Statement I:  C is the brother of A. G is the daughter of A. I is the son of H. B is the mother of F, who is sister of G. D is grandfather of F and I. E who is married to D has only 2 children.
    Statement II: E is sister of H. F is sister of G who is son of D. C is grandson of B. F is daughter of E. C is son of H.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From II: Since it is now known that H is brother or sister of E, so H can be brother-in-law or sister-in-law of E.
       
  3. Who is sitting second to the right of Prerna in a row of 9 people facing North?
    Statement I:  Vani is sitting 4th to the left of Prerna. Tina is sitting third to the right of Medhavi. There are 3 people between Medhavi and Garima. Tina is sitting 4th to the left of Sakshi.
    Statement II: Kavya is sitting 2nd to the right of Tina. Medhavi is somewhere to the lwft of Prerna. There are 2 people between Anika and Kavya.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From both statements we get only 1 arrangement as
    Medhavi – Vani Tina Garima Kavya Prerna Sakshi Anika
    So Anika is 2nd to right of Prerna
  4. How many people are between Priya and Mita?
    Statement I:  Mita is sitting at 2nd position from the left end of row. Tiya is sitting at 5th position from the right end of row. Priya is sitting 3rd to left of Tiya. If Mita and Tiya interchange their positions, Mita will be at 9th position from the left end of row.
    Statement II: Mita has got 4th rank in the class. Kiya is 6th from the bottom. Priya is 3 positions above Kiya.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option A
    Solution:
    From statement I: Mita is 2nd from left end. and Tiya is 7th from left end (because when Mita and Tiya interchange, Mita becomes at 7th from left). Priya 3rd to left of Tiya. So 1 person between Mita and Priya.
    From statement II: Since it is not known that there are how many people between Mita and Kiya. So between Mita and Priya cannot be known.
  5. What is the distance between points A and B?
    Statement I:  A person starts from point A in east direction. He walks for 6 m and takes a right turn. Next he walks for 4 m and takes a left turn. Next he walks 2 m and takes a right turn. Now he walks 4 m and stops at point B.
    Statement II: Point A is 5 m to the west of point C. Point H is 2 m to the west of point G. Point E is 3 m to the north of point G which is 4 m to the west of point F. Point C is 4 m to the north of point H. A person starts from point F and after walking for 5 m he takes a right turn and reaches point B which is south of point A.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option C
    Solution:
  6. In a certain code language, how is ‘increase’ can be written?
    Statement I:  ‘turning point in life’ is written as ‘su pi ka de’. ‘point of connection’ is written as ‘du pha de’. ‘increase in population’ is written as ‘si ka sha’.
    Statement II: ‘connection between poles’ is written as ‘tu pha di’. ‘population of town’ is written as ‘la du si’.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
     Option E
    Solution:
    From both statements, population – si. in – ka. So increase – sha
  7.  Among 7 friends A, B, C, D, E, F and G, who is the shortest?
    Statement I:  D is taller than C. B is taller than N but shorter than D. A is taller than only 2 friends.
    Statement II: E is taller than D, but not the tallest. G is taller than F.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both statements: we get arrangement in increasing order of height as:
    F C A B D E G
    OR
    C F A B D E G so cannot be determined from both statements also
  8. How is H related to C?
    Statement I:  B has 2 sons out of which one is married. G is daughter of E. H is married to L. D is brother of C who is mother of K. I is brother of F.
    Statement II: A is father of E who is brother of D. J is married to C. L is daughter-in-law of F and sister-in-law of G.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option E
    Solution:
    From both statements, H is nephew of C
  9. What can be the code of LIBRARY?
    Statement I:  If ADVISOR is codded as TQUGXFC
    Statement II:  If DETAILS is codded as RKHBSDC
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option C
    Solution:

  10. How many people are facing away from centre from 6 people sitting around circle?
    Statement I:  A is sitting second to left of B. C is sitting second to right of F. E who is facing outside is immediate right of CB is sitting immediate left of C.
    Statement II: D is sitting second to left of F. E is sitting second to the right of A. B is not an immediate neighbor of D.
    A) If the data in statement I alone is sufficient to answer the question.
    B) If the data in statement II alone is sufficient to answer the question.
    C) If the data either in statement I alone or statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) If the data given in both I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) If the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.
    View Answer
      Option D
    Solution:
    From both statements also, direction of D is not known, so cannot be determined.

Related posts

/