Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 15

  1. There are five cans containing milk. There is 200l of milk in first can. The second can contains 20% more milk than the third can, which contains 25% more milk than in first can. The fourth can contains 350 kg which is 30% less than the milk in fifth can. What is the average of the weight of milk in all cans?
    A) 260 l
    B) 290 l
    C) 340 l
    D) 320 l
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution
    :
    In 1st can = 200 l
    So in 3rd can = (125/100) * 200 = 250
    In 2nd can = (120/100)*250 = 300
    In 4th can = 350
    So in 5th can = (100/70)*350 = 500
    So average = (500+350+300+250+200)/5 = 320 l
  2. Two stations A and B are 287 km apart. Two trains started their journey from the two stations towards each other at 10 PM. After three and half hours they crossed each other. If the speed of the faster train is 6 km/hr more than the speed of the slower train, then find the speed of the faster train.
    A) 44 km/hr
    B) 38 km/hr
    C) 40 km/hr
    D) 46 km/hr
    E) 35 km/hr
    View Answer
      Option A
    Solution
    :
    Relative speed of both trains = 287/ 3.5 = 82 km/hr
     If they were moving at the same speed, means each travelling at 82/2 = 41 km/hr
    But difference in speed of trains is 6 km/hr.
    So add 6/2 = 3 to 41 for speed of faster train and subtract 3 from 41 for speed of slower train.
    So faster train’s speed = 41+3 = 44 km/hr, and of slower = 41-3 = 38 km/hr
  3. A shopkeeper keeps the MP of a product at Rs 100. He gives a discount of 10% on the article, and then also gains 35% on it. If the article is sold for Rs 30 less than the MP, what will be the profit%?
    A) 10%
    B) 4%
    C) 5%
    D) 8%
    E) 12%
    View Answer
      Option C
    Explanation
    :
    Using formula: MP = (100+p%)/(100-d%) * CP
    MP = 100, p = 35%, d = 10%,
    So CP = Rs 200/3
    SP of article (at Rs. 30 less than MP) = Rs. 70
    Profit % = (70-200/3)/(200/3) × 100 = 5%  
  4. Pipe A and pipe B can fill the tank in 4 hours and 6 hours respectively while pipe C can empty the tank in 4 hours. Both pipes A and B are opened to fill the empty tank. Pipe C was to be opened when ½ of the tank would be filled. But it was opened when 3/4th of the tank gets filled by pipes A and B. Find the difference in times in which the tank gets filled by the two processes.
    A) 36 minutes
    B) 54 minutes
    C) 45 minutes
    D) 50 minutes
    E) 58 minutes
    View Answer
      Option B
    Solution
    :
    Case 1:
    Time taken to fill the half tank by A and B:
     2 * (1/4 + 1/6) = 5/6 so
    Time taken to fill the half tank by A and B = 6/5 hours
    Time taken by A,B and C to fill rest half of the tank:
    2* (1/4 + 1/6 – 1/4) = 1/3. So 3 hours
    Total time = 6/5 + 3 = 4 hours 12 min
    Case 2:
    Time taken to fill 3/4 tank by A and B:
     4/3 * (1/4 + 1/6) = 5/9 so
    Time taken to fill the half tank by A and B = 9/5 hours
    Time taken by A,B and C to fill rest 1/4 of the tank:
    4/1 * (1/4 + 1/6 – 1/4) = 2/3. So 3/2 hours
    Total time = 9/5 + 3/2 = 3 hours 18 min
    So,  difference in time = 54 minutes
  5. The average age of 4 children of a family is 8 years. If the age of their father and mother is also included, then the average age of whole family becomes 21 years. If the age of father is 4 years more than that of the mother, find the age of mother.
    A) 45 years
    B) 43 years
    C) 49 years
    D) 40 years
    E) 48 years
    View Answer
      Option A
    Solution
    :
    Sum of age of children = 4*8 = 32 years
    32 + M + F = 21 × 6 = 126.
    M+F = 94 and F= M+ 4. So, M = 45
     
  6. In a company, the number of employees in departments A and B is in the ratio 25 : 4. If 5 more employees join the company and the number of employees in department B was 2 less than earlier, then the ratio of the number of employees in departments A and B becomes 22 : 3. Find the total number of employees in the company originally?
    A) 104
    B) 177
    C) 183
    D) 145
    E) None of these
    View Answer
      Option D
    Solution
    :
    In A = 25x, B = 4x
    If 5 more join so becomes 25x+4x+5 = 29x + 5
    Then A/B = 22/3
    So
    [(29x +5) – (4x-2)]/(4x-2) = 22/3
    Solve, x = 5
    So total employees = 29x = 29*5 = 145  
  7. The monthly income of A and B is in the ratio 8 : 9. If the income of A increases by 50% and that of B decreases by 25%, the new ratio of incomes become 16 : 9. Find A’s monthly income.
    A) Rs 38,000
    B) Rs 42,000
    C) Rs 35,000
    D) Rs 40,000
    E) Cannot be determined
    View Answer
      Option E
    Solution
    :
    8x and 9x
    A’s income = 150/100 * 8x = 12x
    B’s income = 75/100 * 9x = 27x/4
    And new ratio is 16 : 9 which we found above too. So cant be found
  8. A and B invested Rs 16,000 and Rs 12,000 respectively in a business. After 3 months A withdrew Rs 5000 and B added Rs 5000. After 3 more months, another partner C joins them with Rs 21,000. What is the difference in profit shares of B and C if there is a profit of Rs 26,400 at the end of year?
    A) Rs 3150
    B) Rs 3600
    C) Rs 3200
    D) Rs 3250
    E) None of these
    View Answer
      Option B
    Solution
    :
    Ratio of shares of A : B : C is
    16000*3 + 11000*9 : 12000*3 + 17000*9 : 21000*6
    49 : 63 : 42
    So required difference = (63-42)/154 * 26400 = Rs 3600   
  9. Out of the total monthly salary Kirti spends 20% on her food items. Out of the remaining salary she spends 25% on furniture, 15% on transport, 15% on medicine and 10% on entertainment. What is her monthly salary if she is left with Rs 9800?
    A) Rs 35000
    B) Rs 28000
    C) Rs 33000
    D) Rs 36000
    E) None of these
    View Answer
      Option A
    Solution
    :
    Let total salary is Rs 100
    After 20% spent, remaining = 100-20 = 80
    Now 25% spent so 25/100 * 80 = 20
    Now 15% spent so 15/100 * 80 = 12
    Now 15% spent so 25/100 * 80 = 12
    Now 10% spent so 10/100 * 80 = 8
    So remaining is 100 – (20+20+12+12+8) = Rs 28
    So
    when 28 left, income = 100
    when 9800, income = 100/28 * 9800 = 35000  
  10. The odds against an event are 2 : 3 and the odds in favor of another independent event are 2 : 5. Find the probability that one of the event will occur.
    A) 17/28
    B) 19/35
    C) 11/25
    D) 9/14
    E) 19/28
    View Answer
     Option B
     Solution:
    Let 2 events A and B
    Odds against A are 2 : 3
    So probability of occurrence of A = 3/(2+3) = 3/5. And non-occurrence of A = 2/5
    Odds in favor of B are 2 : 5
    So probability of occurrence of B = 2/(2+5) = 2/7. And non-occurrence of B = 5/7
    Case 1: A occurs and B does not occur
    So probability = 3/5 * 5/7 = 3/7
    Case 2: B occurs and A does not occur
    So probability = 2/7 * 2/5 = 4/35
    So probability that one will occur = 3/7 + 4/35 = 19/35

Related posts

10 Thoughts to “Mixed Quantitative Aptitude Questions Set 15”

  1. Yogi ji

    Explain 10quez

    1. Supose ratio hai a:b
      Jab ye ratio odds in favor di h to prob of occurrence hogi a/(a+b)

      N jab ye ratio odds against favor di h to prob of occurrence hogi b/(a+b)

      Is par based h. Ab explanation read karo ques ki

  2. Deepak sahu

    mam plz problem based on ages ke question provide kariye

    THANK YOU……….

  3. MITTHU

    @Shubhra_AspirantsZone:disqus 1st question me 1st question me 2nd can contains 20% more milk than 1. esme 200*120=240 nai ayega kya apne 300 kar raha h

    1. Read again
      The second can contains 20% more milk than the third can.
      Third can se 20% more

  4. jaga

    thank u mam.. 🙂

Leave a Comment