Discussion Zone – 16 January 2017

Hello Aspirants

This is a live quiz page. Discuss any of the topics below in the comment section:

  • Quantitative Aptitude
  • Reasoning
  • English
  • Banking Awareness
  • Current Awareness
  • Computer

Share the page with your friends too to take the full advantage. Group study will help you retain things in mind. Happy learning. ?

Related posts

133 Thoughts to “Discussion Zone – 16 January 2017”

    1. KALYAN ADHYA

      gd evening maam

    2. Anirban Mandal

      good evening..

      1. KALYAN ADHYA

        vai kothy chili??

    3. Preeti

      gd evng mam.;;

    1. nayeli/misty singh(mishu*)

      *2_1
      *3-2
      so on
      2161

    2. 2161

      4*2 – 1, 7*3 – 2, 19*4 – 3, 73*5 – 4, 361*6 – 5

  1. Two pipes A and B can fill a tank in 20 hrs and 30 hrs respectively. Both pipes A and B and a third pipe C all are opened and the tank gets filled in 60 hours. What is the work done alone by pipe C?
    A) empty in 12 hrs
    B) fill in 12 hrs
    C) empty in 15 hrs
    D) fill in 15 hrs
    E) empty in 10 hrs

        1. KALYAN ADHYA

          sorry// cc

    1. Since the tank is getting filled in more than 20 and 30 hrs, this means that C is emptying pipe
      Let C alone empties in x hrs, then
      (1/20 + 1/30 – 1/x) = 1/60
      1/x = 1/15
      So C empties in 15 hrs

  2. A and B started a business with Rs 5,000 and Rs 6,000 respectively. After 9 months C also joined with Rs 12000. At the same time A and B added Rs 1,000 each. If at the end of year B and C together received Rs 12,250 as their share from the total profit, then what is the total profit?

      1. KALYAN ADHYA

        vai kothy chili

    1. 5000*9 + 4000*3 : 6000*9 + 5000*3 : 12000*3
      19 : 23 : 12
      So [(23+12)/54]*x = 12,250
      Solve, x = 18,900

  3. 8 men can complete a work in 5 days. 12 women can complete in 10 days and 10 children in 24 days. 1 man, 1 woman and 1 child started the work. In how many days will the work get completed if the man did twice the work as woman and also twice the work as child?

    1. 10 days

      Man did twice work from woman and child both. This means woman and child did equal work and man twice of that. So 2x + x + x = 1, x = 1/4
      Woman did 1/4 of work, child did 1/4 of work and man 2*(1/4) = 1/2 of work
      8 m in 5 days, so 1 man in 40 days, so 1/2 work in 20 days.
      12 w in 10 days, so 1 woman in 120 days, so 1/4 work in 30 days.
      10 c in 24 days, so 1 child in 240 days, so 1/4 work in 60 days.
      So 1/20 + 1/30 + 1/60

  4. The difference between the amounts received in 2 years when compounded semi-annually and compounded annually is Rs 60.25. If the rate of interest is 20% per annum, what is the sum of money lent?

    1. Purvi

      46.41 – 44 = 2.41
      2.41 ———-60.25
      100 —–2500
      2500

    2. Preeti

      2.41% of x = 60.25

    3. KALYAN ADHYA

      maam solution

      1. that is a detailed solution

        shortcuts given below

    4. 2500 Rs

      P[1 + (r/2)/100]4 – P[1 + r/100]2 = 60.25
      P[1 + 10/100]4 – P[1 + 20/100]2 = 60.25
      P [ (11/10)4 – (6/5)2] = 60.25
      Solve, P = 2,500

  5. An article is sold at 40% profit. If the CP and the SP of the article are increased by Rs 30 and Rs 12 respectively, the profit% becomes 33 1/3%, what is the cost price of the article?

    1. Purvi

      (100% + 30)4/3 = 140% +12
      20% = 84
      100% = 420

    2. Rs 420

      CP = x, then SP = (140/100)*x = 14x/10
      New CP = (x+30), new SP = (14x/10 + 12), new profit% = 33 1/3 = 100/3%
      So (14x/10 + 12) = [(100/3 + 100)/100] * (x+30)
      Solve, x = 420

  6. A rectangular plot has a path in the middle of the plot which is running parallel to the breadth of the plot. The area of rest of the plot leaving the path is 320 m^2. If the width of the path is 4 m and length of path is greater than its width by 4 m, what is the area of rectangular plot?

    1. Purvi

      confusion
      length breath se greater hai ya width se

      1. width path ki hai
        n length n breadth rect ki

    2. https://uploads.disquscdn.com/images/462ee68d09e02632a0885b7e8516cd01f434671cfb586cb81ffec8c557961bfc.png

      Path of 4 m wide is in the middle parallel to breadth, length of path which is breadth of rectangular plot is 4+4 = 8m
      Path is in the middle, so BC = QS = x m
      Now area of rest of the plot leaving the path is 112 this means area of ABCD + area of PQRS is
      So x*8 + x*8 = 320
      Solve, x = 20
      So length of plot is 20+4+20 = 44, breadth is 8
      So area = 44*8

    1. 95

      ×2 – 3, ×2 + 3, ×2 – 3, ×2 + 3, ….

    1. 118.125

      18*0.5, 9*1.5, 13.5*2.5, 33.75*3.5,

  7. The length and the breadth of a rectangular card are increased by 1 m and 2 m respectively and due to this the area of the card increased by 66 sq. m. But if the length and breadth are decreased by 2 m and 1 m respectively, area is decreased by 51 sq. m. Find the perimeter of the original card.

    1. 78 m

      Let original length = l, breadth = b, so area = lb
      When l and b increased:
      (l+1)(b+2) = lb + 66
      Solve, 2l + b = 64
      When both decreased:
      (l-2)(b-1) = lb – 51
      Solve, l + 2b = 53
      Now solve both equations, l = 25, b = 14
      Perimeter = 2(25+14)

    2. Purvi

      koi iska shortcut post karo plz

      1. KALYAN ADHYA

        maam kar diya hai

        1. Purvi

          vo to long method hai

          1. KALYAN ADHYA

            isse jada nehi ho sakta.. advance practice kachez hai … practice karogi toh length ghatega

          2. KALYAN ADHYA

            discussion ke bad batata hun

          3. Purvi

            thanku kalyan 🙂
            mene bhi yese he kiya tha

  8. In a business, A, B and C invested Rs 7000, Rs 8000 and Rs 9000 respectively for 4 months, 6 months and 5 months respectively. In the last 4 months, they again invested money as Rs 9000, Rs 7000 and Rs 8000 respectively. If after a year, the total profit earned is Rs 23,870, what did B got as his share?

    1. Rs 8360

      7000*4 + 9000*4 : 8000*6 + 7000*4 : 9000*5 + 8000*4
      7*4 + 9*4 : 8*6 + 7*4 : 9*5 + 8*4
      64 : 76 : 77
      So B got = [76/217]*23,870

  9. A person lent out certain sum on simple interest and the same sum on compound interest at a certain rate of interest per annum. He noticed that the ratio between the difference of compound interest and simple interest of 3 years and 2 years is 47 : 15. The rate of interest per annum is

    1. Purvi

      300+r /100 = 47/15
      r = 40/3

    2. For 2 years, diff in CI and SI = Pr^2 /100^2
      For 3 years diff is Pr^2(r+300)/100^3
      Pr^2 /100^2/ Pr^2(r+300)/100^3
      = 15/47
      So 100/(r+300) = 15/47
      Solve, r = 13 1/3

  10. There are two trains of lengths 240 m and 200 m respectively. Both start at same time. If they travel in same direction they cross each other in 44 seconds and if they travel in opposite direction towards each other, they cross each other in 8.8 seconds. What is the speed of the slowest train?

    1. 20 m/s

      Let speed of 1st train = x m/s, of 2nd train = y m/s
      Then when they travel in same direction, relative speed = x-y
      So (240+200) = (x-y)*44. This gives x –y = 10
      When they travel in opposite direction, relative speed = x+y
      So (240+200) = (x+y)*8.8. This gives x + y = 50
      Solve both equations, y = 20

  11. An article is marked at Rs 25,000. It was bought by the trader at successive discounts of 20% and 5%. After this he spent Rs 1,000 on its transportation and finally sold the article for Rs 25,000. What is his profit% in the whole transaction?

    1. NEHA *** Jhansi ki RANI ***

      25%

    2. Successive discounts of 20% and 5% makes overall discount of (-20) + (-5) + (-20)(-5)/100 = -25 +1 = -24%
      So he bought the article for [(100-24)/100] * 25000 = 19,000
      Spent 1000 on repairs, so total CP = 1000 + 19000 = 20,000
      SP = 25,000
      So profit% = (5000/20000) * 100

  12. Purvi

    its 9.01
    so bye frnds
    thanku mam

  13. A alone can do a piece of work in 60 days while A and B together can complete the same work in 20 days. What will be the number of day in which both will complete the work if it is given that B worked for only half a day daily till the end?

    1. NEHA *** Jhansi ki RANI ***

      30days?

    2. B’s 1 day’s work = 1/20 – 1/60 = 1/30
      Now in 1day B completes 1/30 of the work, so in half day he will complete 1/2 * 1/30 = 1/60 of the work
      Now A’s 1 day’s work is 1/60 and B’s 1/60
      So their total 1 day’s work = 1/60 + 1/60 = 1/30

      1. NEHA *** Jhansi ki RANI ***

        same process me kiya me bi

  14. KALYAN ADHYA

    maam interest ka sums kaise practice karen???

    1. SI n CI k simple questions aate hai exam me
      like 2 parts, n kispe kitna interest hai,
      ya 1 interest double hai dusre hai

      1. KALYAN ADHYA

        ok but time taking lagta hai

        1. takes time due to calculation part

          practice

          1. KALYAN ADHYA

            thank you maam

    1. NEHA *** Jhansi ki RANI ***

      93

    2. NEHA *** Jhansi ki RANI ***

      double differnce

    3. 93

      Double difference series
      17 – 13 =4, 24 – 17 = 7, 37 – 24 = 13, 59-37 = 22
      7 – 4 = 3, 13 – 7 = 6, 22 – 13 = 9

  15. ^^^Jaga^^^....

    After how many months (from the start of business) did C join the business?
    I. A and B started the business together by investing in the ratio of 7 : 6. After a few months from the start of
    the business, C joined them. The ratio of investment of B to C was 12 : 11.
    II. The annual profit earned by A, B and C from the business was `45000. The sum of A’s share
    of annual profit and B’s share of annual profit was `35100.
    A) The data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone
    are not sufficient to answer the question.
    B) The data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone
    are not sufficient to answer the question.
    C) The data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
    D) The data in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
    E) The data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

    1. KALYAN ADHYA

      from 2 — 10000.. annual salary of c….if we devided it by 12 .. then we can get directly from only bbb

    1. Mysterious !

      ×1-1
      ×2-2
      ×3-3
      So on

    2. 2075

      20*1 – 1, 19*2 – 2, 36*3 – 3, 105*4 – 4,

  16. Rice is bought at the rate of Rs 8 per kg. Out of the total quantity of 110 kg, 60 kg of rice is sold at 10% profit. At what rate per kg the remaining need rice need to be sold so that there is a profit of 20% on the total price?

    1. KALYAN ADHYA

      10.56/kg

    2. Let remaining (110-60) = 50 kg at x%. So by allegation method,
      (60 kg)…………………(50 kg)
      10% …………………….x%
      …………….20%
      (x-20)…………..………10
      So (x-20)/10 = 60 kg/50 kg
      Solve, x = 32%
      50 kg costs = 50*8 = Rs 400
      So at 32% profit SP of 50 kg is (132/100) * 400 = Rs 528
      So SP of 1 kg = 528/50 = 10.56

  17. In an application form, a candidate mistakenly filled his age 20% more than his actual age. If his actual age is 25, by how much percent the candidate have to reduce his height in order to get the correct age?

        1. KALYAN ADHYA

          sorry 16.66

    1. He filled his age to be (120/100)*25 = 30
      Let he must reduce by x%, then
      [(100-x)/100] * 30 = 25
      Solve, x = 50/3%

  18. Thats all for today 🙂
    Gd nt 🙂

    1. KALYAN ADHYA

      ty maam.. gd nyt

Leave a Comment