# Quant Test for IBPS RRB PO Mains 2021 Exam set – 5

1. A bag contains x purple ball, y blue balls and 5 white balls. If one ball taken out from bag, then probability of being it purpose is 4/15 and probability of being blue is 2/5. Find the sum of number of purple balls and blue in that bag ?
8
5
6
10
12
Option D
Probability of purple balls = x/x + y + 5 = 4/5
15x = 4x + 4y + 20
11x – 4y = 20
probability of blue balls = y/x + y + 5 = 2/5
2x – 3y = -10
by solving two equations we get
x = 4 and y = 6
sum = 6 + 4 = 10

2. The age of A is 10 years less than the age of B and five years before the age of C is 50% more than the age of B five years hence. If the ratio of age of B five years ago to the age of C five years hence is 3 : 7, then what is sum of present age of A and C ?
50 years
60 years
35 years
90 years
120 years
Option D
Let the present age of A = x years
present age of B = x + 10
age of C five years ago = (x + 10 + 5) * 3/2 = 3x + 45/2
x + 10 – 5/3x + 45/2 + 10 = 3/7
x + 5/3x + 65/2 = 3/7
5x = 125
x = 25
present age of C = 3x + 45/2 + 5 = 65
sum = 25 + 65= 90 years

3. A, B and C can complete a work in 15 days, 20 days and 30 days respectively. If all three starts work alternatively starts with A, then B and at last C and after 12 days B left the work. In how many days the remaining work will be completed by A and C alternatively ?
15 days
10 days
6 days
8 days
4 days
Option D
LCM of 15, 20 and 30 = 60
efficiency of A = 60/15 = 4
efficiency of B = 60/20 = 3
efficiency of C = 60/30 = 2
the work completed in 3 days = 4 + 3 +2 = 9 work
work completed in 12 days = 4 * 9 = 36 work
remaining work = 60 – 36 = 24 work
In 2 days work completed by A and C = 4 + 2 = 6 work
remaining work completed = 2 * 4 = 8 days

4. Age of Ram 4 years ago was three times the present age of his only son while his only daughter is 4 years younger to her brother. If the present average age of 4 members is 23 years and the present age of his wife is 12 years more than sum of present age of his son and daughter. Find what is the age of his wife after 3 years ?
38 years
32 years
28 years
40 years
35 years
Option E
Let present age of his son = x years
present age of Ram = 3x + 4
present age of his daughter = x – 4
total age of 4 members = 23 * 4 = 92 years
age of his wife = 92 – ( x + 3x + 4 + x – 4) = 92 – 5x
92 – 5x – (x + x – 4) = 12
7x = 84
x = 12
age of his wife after 3 years = (92 – 60) + 3 = 35 years

5. Ram and Shyam two shopkeeper, Ram calculates his profit percent on selling price whereas Shyam calculates his profit percent on cost price. If the selling prices for both the shopkeepers are same and the difference between their profit is rs.450, then calculate the sum of cost price of both the shopkeeper, given that the profit percent for both Ram and Shyam is 30%.
8450
9550
4280
10000
10500
Option B
Ram calculates his profit percent on SP
let SP = 10x
P = 3x
CP = 7x
Shyam calculates his profit % on CP
Let CP of Shyam = 10x
P = 3x
SP = 13x
In both cases SP is same, so that by balancing them
SP of Ram 10x * 13 = 130x
SP of Shyam = 13x * 10 = 130x
difference between their profit = 450
3x * 13 – 3x * 10 = 450
x = 50
sum of their CP = (10x * 10) + (7x * 13) = 191x = 9550

6. Directions : What will come in place of questions marks (?) in the following number series ?
15, 23, 14, 78, 53, ?
284
102
84
269
165
Option D
The series is (+ 2^3), (- 3^2), (+ 4^3), (-5^2), (+6^3)

7. 8, 10, 16, 28, 48, ?
84
85
90
78
62
Option D
The series is +(1 * 2), +(2 * 3), +(3 * 4), +(4 * 5), +(5 * 6)

8. 320, 336, 361, 397, ?, 510
450
490
398
446
504
Option D
The series is (+ 4^2), (+ 5^2), (+ 6^2), (+ 7^2), (+ 8^2)

9. 185, 190, 183, 188, 181, ?
170
184
188
172
186
Option E
The series is, + 5, – 7, + 5, – 7, + 5

10. 27, 14, 15, 32, 132, ?
820
725
340
1064
540
Option D
The series is, (* .5 + .5), (* 1 + 1), (* 2 + 2), (* 4 + 4), (* 8 + 8)