Quant Test for SBI Clerk Prelims 2021 Exam set – 2

  1. The speed of boat in still water and the speed of stream are 10 km/hr and 2 km/hr respectively. Find the time required to cover a distance of 120 km in both downstream speed and upstream speed.
    15 hours
    10 hours
    20 hours
    25 hours
    30 hours
    Option D
    Downstream speed of the boat = 10 + 2 = 12 km/hr
    upstream speed of the boat = 10 – 2 = 8 km/hr
    Time = 120/12 + 120/8 = 10 + 15 = 25 hours.

     

  2. Aju and Viju can do a piece of work in 20 days and 30 days respectively. If they worked for alternate days and work starts from Aju, then how many days are required to complete the total work ?
    24 days
    20 days
    15 days
    18 days
    25 days
    Option A
    LCM of 20 and 30 = 60
    Total work = 60
    efficiency of Aju = 60/20 = 3
    efficiency of Viju =60/30 = 2
    They worked for alternate days and start from Aju 2 days work of Aju and Viju = 3 + 2 = 5 work
    12 (2 days) = 12 (5 work)
    Time required to complete the work = 2 * 12 = 24 days

     

  3. A,B,C enter into a partnership business investing rs.25000, rs.28000 and rs.32000 respectively. Profit of the business at the end of the one year is rs.17000, then what is the profit share of A in the business ?
    8000
    8500
    5600
    5000
    6400
    Option D
    Profit sharing ratio of A, B and C = 25000 : 28000 : 32000 = 25 : 28 : 32
    Total profit = 17000
    Profit share of A = 17000 * 25/85 = 5000

     

  4. The sum of the present age of Aman and Suman is 50 years. If the ratio of ages of Aman and Suman after 5 years be 3 : 2. Then, find the age of Aman after 4 years from now.
    38
    35
    40
    45
    28
    Option B
    Let the ages of Aman and Suman After 5 years be 3x and 2x respectively.
    Present age of Aman = (3x – 5) years
    Present age of Suman = (2x – 5) years
    (3x – 5) + (2x – 5) = 50
    5x – 10 = 50
    x= 12
    present age of Aman = (3x – 5) = 31
    age of Aman after 4 years = 31 + 4 = 35 years

     

  5. A shopkeeper is selling a watch at a discount of 20% on the marked price. If the marked price is 40% above the cost price and the watch was sold for rs.448, then what is the cost price of the watch ?
    500
    400
    320
    360
    480
    Option B
    Let CP of watch = 100x
    MP of watch = 100 * 140/100 = 140x
    SP of watch = 140 * 4/5 = 112x
    SP of watch = rs.448
    CP of watch = 448/112x * 100x = 400

     

  6. 18, 89, 443, 2212, 11056, ?
    54280
    55275
    50424
    7425
    9528
    Option B
    The series is, (*5 – 1), (*5 -2), (*5 – 3), (*5 – 4), (*5 – 5)

     

  7. 2, 3, 11, 38, 102, ?
    128
    225
    325
    227
    445
    Option D
    The series is + 1^3, + 2^3, + 3^3, + 4^3, + 5^3

     

  8. 125, 149, 197, 269, 365, ?
    485
    420
    385
    525
    565
    Option A
    The series is +24, +48, +72, +96, +120

     

  9. 24, 25, 22, 27, ? , 29
    25
    32
    38
    20
    35
    Option D
    The series is +1, -3, +5, -7, +9

     

  10. 5, 30, 150, 600, 1800, ?
    2500
    4200
    3600
    3200
    1800
    Option C
    The series is *6, *5, *4, *3, *2

     

Related posts

Leave a Comment